logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blue screen z kodem : Critical Process Died (brak trybu awaryjnego)

romulus77 01 Sty 2021 22:30 3315 22
REKLAMA
  • #1 19152462
    romulus77
    Poziom 8  
    Ocena: 13
    Witam,

problem, który zablokował mojego PC-ta to blue screen z kodem Critical Process Died, pojawił po moim twardym wyłączeniu kompa gdy długo zawiesił się (kręcił) przy uruchomieniu jednego z programów Adobe. W żaden sposób nie mogę teraz uruchomić Windowsa (10). Wybierając opcje zaawansowane na Blue screen , starałem się użyć funkcji "Przywracanie systemu " ale tu w trakcie inicjacji tego procesu staje w miejscu: "Potwierdź dyski do przywrócenia" i z listy wybieram dysk systemowy C lecz okienko "Dalej "nie podświetla mi się i stoję w miejscu? (dołączam zdjęcie tego okna).

Próbowałem uruchomić tryb awaryjny lecz też nie się nie uruchamia. Czy jedynym sposobem będzie wybór opcji "Wgraj system do ustawień fabrycznych"? wolałbym uchronić się od tego kroku. :-(

Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł jak wybrnąć z tego problemu?
    Załączniki:
    • Blue screen z kodem : Critical Process Died (brak trybu awaryjnego) 20210101_214830(1).jpg (430.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19152626
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19153607
    romulus77
    Poziom 8  
    komputerowiec79 napisał:
    SMART dysku podaj. Z MHDD lub z CrystalDiskInfo na innym PC.

przeprasza ale nie za bardzo zrozumiałem co mam zrobić... ?
  • #4 19153614
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 19153688
    romulus77
    Poziom 8  
    komputerowiec79 napisał:
    Podepnij dysk twardy do innego komputera który ma już system operacyjny jako drugi i uruchom program CrystalDiskInfo.

kurka czwórka jak mogę podpiąć dysk z mojego PC do drugiego kompa (w tym przypadku laptopa) ?
    Wybacz moją niezdarnośc w tym temacie ale nie jestem czasami zbytnio kumaty w informatyce
  • #6 19153902
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1697
    1. to nie musi być twój komp ;-)
    2. a do laptopa to przez odpowiednią obudowę USB
    3. można też zrobić to systemem LiveCD
  • #7 19157303
    romulus77
    Poziom 8  
    Właśnie instaluje system na nowo z uprzednim pełnym formatem dysku z poziomu wiersza polecenia i następnie podczas wgrywania się windowsa za każdym razem (3 próby) wiesza się w momencie "przygotowywanie urządzeń " w momencie 96% . Załączam fotkę. Kurka czwórka coraz bardziej mam obawy czy to nie problem uszkodzonego dysku
    Załączniki:
    • Blue screen z kodem : Critical Process Died (brak trybu awaryjnego) 20210102_223254.jpg (707.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 19157319
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 19157368
    romulus77
    Poziom 8  
    komputerowiec79 napisał:
    Nagraj MHDD na pendrive z poziomu laptopa podepnij do PC i odczytaj SMART.

do PC mam podpiąć pendrive z nagranym MHDD czy podpiąć laptopa z włączonym pendrivem ?
    a gdybym tymczasowo zainstalował Windowsa na jednym z 3 pozostałych dysków w PC (2xHDD , 1x SSD) i wtedy mogłbym może użyć crystaldiscinfo lub MHDD do testu tego dysku z którym mam problem, ? czy coś takiego jest możliwe ?
  • REKLAMA
  • #10 19157372
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19157383
    romulus77
    Poziom 8  
    komputerowiec79 napisał:
    Pendrive do PC.

rozumiem że bootowanie ma być zmienione na USB Drive?
  • #12 19157417
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 19158500
    hugokas
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam mam identyczny problem po aktualizacji systemu Windows 10 wer. 2004. z dnia 31.12.2020.
    - Blue screen z kodem : Critical Process Died (brak trybu awaryjnego
    - Przy próbie przywrócenia Musisz włączyć ochronę systemu
    - Po zastosowaniu net start vss i rstrui.exe błąd odzyskiwania 0x80070002.
    jak poszła instalacja ja na razie robię kopię dysku, ale widzę że coraz więcej osób mam ten problem
  • #14 19160730
    hugokas
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Znalazłem rozwiązanie , koniecznie wykonać bez podłączonego interentu !!!!! niestety nie mogę dołączyć linku, opis poniżej ze strony microsoftu.

I have the same issue in many machines and try to resolve.
    I discover that the problem is with Intel® Management Engine (Intel® ME) driver and if you are conect to the internet the Windows update start to download updates and cause a BSOD. So do not conect to internet until you do the driver update.

The solution:

1 - Do not connect to internet!
    2 - Reinstall Windows 10 if you can not boot anymore.
    3 - Download the lastest Intel® Management Engine (Intel® ME) driver in another computer: downloadcenter.intel.com/download/28679/-Windows-8-1-Windows-10-Intel-?product=69368 and copy in a pendrive.
    4 - Install the driver \ME_SW_1909.12.0.1236\Cons\MEI-Only Installer MSI\MEISetup.exe in the afected computer and restart Windows.
    5 - Conect the internet
    6 - Done.

3 Votes3 ·
    MenardMartinez-3804 avatar image MenardMartinez-3804 cokutil · Nov 09 at 9:48 PM
    Cokutil-It is Working on my PC appreciated for best comment easy way to fix the the BSOD problem it try to reinstall window 10 with correct Version them Boom.. got it..

SIMPLE FOLLOW THE STEP YOU WILL GET GOOD RESULT FOR any BSOD problem..

Thank you so much men so save my day..
  • #15 19161133
    romulus77
    Poziom 8  
    komputerowiec79 napisał:
    Tak. Z USB.

W trakcie uruchamiania MHDD w pewnym momencie wyskakuje mi takie okno i nie wiem co dalej, jakis problem ale nie za bardzo kumam...?dołączam fotkę ps. aha utworzyłem MHDD na usb za pomocą YUMI jako obraz iso
    Załączniki:
    • Blue screen z kodem : Critical Process Died (brak trybu awaryjnego) 20210105_182030.jpg (970.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 19161175
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 19161684
    romulus77
    Poziom 8  
    komputerowiec79 napisał:
    Nagraj ISO na USB programem UltraISO Trial, mi zawsze tym programem działa.

Nagrałem plik iso za pomocą ultratrial i kolejny komunikat (fotka w załaczniku)po odpaleniu pendriva w PC.
    Chyba się poddaję, nie mam już sił . Pozostaje mi chyba juz tylko jakiś serwis. Jesli to wina dysku to chyba powinienem mieć na niego gwrancję, bo z tego co się orientuję to Goodram Iridium pro ma 5 lat gwarancji...
    Załączniki:
    • Blue screen z kodem : Critical Process Died (brak trybu awaryjnego) 20210105_182030.jpg (970.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 19161736
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 19161753
    romulus77
    Poziom 8  
    komputerowiec79 napisał:
    SSD to od razu na GW. SSD nie skanuje się w MHDD.

no to od tego mogliśmy zacząć a ja tyle sie męcze :-O
  • #20 19161776
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 19202246
    romulus77
    Poziom 8  
    I sprawa załatwiona :idea: Nie dowierzam ,że od przeszło 2 tygodni męcze sie każdego dnia aby naprawić problem i wgrać ponownie ten zasmarkany Win10 (dziesiątki róznego rodzaju kombinacji, testów dysku, formatowania, wgrywania systemu, biosa, innych cergieli, komputer w serwisie- gdzie tez nie dali rady ;-) )

a tu kurka czwórka najprostsze rozwiazanie leżało cały czas koło mnie na wyciągnięcie ręki na WD My Passport czyli back up całego dysku z przed 6 miesiecy

1, 5 godzinki pracy tzw "Restore" i wszystko wygladąda i działa jak dawniej. Żadnych błędów w systemie i managerze urządzeń (póki co ) Windows pobrał sam kilka ładnych aktualizacji

zaległych przez ostatnie pół roku , zainstalował i podziękował :).

Od dzisiaj w 100% zgadzam sie z tym stwierzdeniem że ludzie dzielą się na tych co robią Backup danych i na tych co bedą robili backup ;)

Pozdrawiam i mimo wszystko dziekuję wszystkim za poświecony w tym temacie czas chęć pomocy
  • #22 19861846
    yacki
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    a tu kurka czwórka najprostsze rozwiazanie leżało cały czas koło mnie na wyciągnięcie ręki na WD My Passport czyli back up całego dysku z przed 6 miesiecy

) Windows pobrał sam kilka ładnych aktualizacji

zaległych przez ostatnie pół roku , zainstalował i podziękował :).

Od dzisiaj w 100% zgadzam sie z tym stwierzdeniem że ludzie dzielą się na tych co robią Backup danych i na tych co bedą robili backup ;)

Wychodzi że 'Windows' jest cudowny tylko nieograniczona ''' niektórych użytkowników którzy aby naprawić pojedynczy może plik reinstalują całość dysku Wybitnie genialny sposób 'naprawy' Nie ma co Popisałeś się Rozwiązanie na poziomie przedszkola a może niżej Sedno w tym że ten cudowny windows w tym przypadku nie podaje żadnej informacji czego problem dotyczy Nie są zapisywane logi Zaawansowane narzędzia recovery systemowe domyślnie działają online błąd jest na samym wstępie rozruchu i nic jeszcze nie działa z wyższego poziomu Jak widzę sporo osób zmaga się z podobnym problemem a prostego rozwiązania na miarę znalezienia i podmiany wadliwego pliku nie widać jak na razie Najprościej byłaby instalacja w trybie update z nośnika z opcją pozostawienia wszystkiego co użytkownika Na wcześniejszych wersjach XP i chyba 7 też działało to bez problemu Teraz instalator blokuje proces update offline z nośnika z którego był instalowany system
  • #23 20237595
    Blassi
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam mam ten sam problem jak Panowie powyzej:
    Komputer sie zacial, wylaczylem go na twardo, nastepnie nie moglem kliknac w restore point ktory mi sie pojawil
    po wklikaniu Rstrui.exe /offline:C:windows=active - przeszedlem dalej jednak punkt przywrocenia systemu mi sie nie zaladowal poprawnie. No i jestem w tej beznadziejnej sytuacji.
    czy moglby ktos mi wytlumaczyc step by step :) jak sobie poradzic z tym problemem?
    dodam ze mam zbootowanego ubuntu 20.04 na pendrive gdybym tu mogl tez cos zdzialac.
    Bardzo prosze o pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie uruchamia się z powodu niebieskiego ekranu z kodem "Critical Process Died" po twardym wyłączeniu. Próby przywrócenia systemu Windows 10 oraz uruchomienia trybu awaryjnego kończą się niepowodzeniem. Użytkownicy sugerują sprawdzenie stanu dysku twardego za pomocą programów CrystalDiskInfo i MHDD, a także podłączenie dysku do innego komputera. Wskazówki obejmują użycie obudowy USB do podłączenia dysku oraz bootowanie z pendrive'a. Pojawiają się również informacje o problemach z aktualizacjami sterowników Intel Management Engine, które mogą powodować BSOD. Ostatecznie, użytkownik rozwiązuje problem poprzez przywrócenie systemu z kopii zapasowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA