logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Diora WS 504 - Jeden kanał działa słabiej.

Malas1984 02 Sty 2021 04:23 1431 6
  • #1 19152775
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Witam. Nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na mój problem więc staram się tutaj znaleźć pomoc. Od kilkunastu lat jestem posiadaczem starego poczciwego wzmacniacza Diora WS 504 w stanie praktycznie oryginalnym. Wzmacniacz zawsze działał bez zarzutów w tej samej konfiguracji podłączeń głośników /kolumn. Od pewnego czasu zauważyłem, że jeden kanał działa "omdle", słabiej, brak mu dynamiki, życia w porównaniu do przeciwnego. Natychmiast zająłem się tym przeglądając i mierząc : połączenia - ok, kolumny - ok, zamiana kolumn nic nie zmieniła, przewody - ok, poklikałem troszkę przekaźnika i głośników A i B by może styki się wyrobiły - bez zmian, zamiana wtyczek chinch R i L by wyeliminować sygnał dostarczany, że jeden kanał zły - bez zmian, potencjometrem od volume i balansu ruszałem - bez zmian, przelaczalem na różne wejścia CD, AUX, RADIO - bez zmian. Pozostało sprawdzić wewnątrz co i jak. I tak : zmierzyłem miernikiem na omomierzu czy przekaźniki na stykach dobrze łączą po włączeniu między parami A i B bo jak wiemy głośniki A i B po włączeniu się sumują równolegle gdy mamy dwie pary kolumn oraz czy z pin 13 STK nr 1 i pin 13 STK nr 2 dobrze łączy się poprzez przekaźniki z gniazdami głośnikowymi zacisk +, ok jest wszędzie 0,5 Ohma czyli super, jest przejście dobre. Zacząłem wyeliminowywać przedwzmacniacz z filtrami : przelutowałem przewody z przedwzmacniacza do wzmacniacza R i L że sobą i bez zmian czyli przedwzmacniacz ok. Napięcia wszędzie tzn : ~40V,~40V, ~8,5V, ~40V,~40V, DC + 56,7V, DC - 56,5V, DC +10,5V idące na stabilizator 7805 dla 5V, DC + 56,5V, DC - 56,8V oraz z tych + i - 56,5V wytworzone napięcie symetryczne + i - 15V z tranzystorów stabilizujących BD139 i BD140 z resztą elementów. Napięcia ok. Na słuch na słuchawkach nie da się tego tak usłyszeć jak na kolumnach, że jeden kanał słabszy znacznie jest. Kolej ba dalsze pomiary : generator sinus 1 kHz z telefonu z YouTube podłączony przewodem do gniazda CD, tel na maxa, pokrętło WSa prawie połowa i względem masy miernikiem na AC 2V mierzę : masa wyjście pin 13 STK kanał lewy 0,6V, kanał prawy 0,5V czyli już 100mV różnicy, teraz masa wejście pin 1 STK 0,29V - 0,30V i prawy to samo. I teraz pytanie do czego służą konkretnie tranzystory T503, T504, T608, T609 VC 238 i BC308 i odgrywają rolę połączenia pętli sprzężenia zwrotnego? Czy mogą być winne przy tym STK co działa słabiej? Kondensatory 100uF /16V nowe wstawiłem przy pin 2 STK wejścia odwracającego np C507 bo drugi nieczytelny ze schematu by opisać. Czy STK szwankuje? Czy któreś z pojemności 100pF oraz 1nF mogą być odpowiedzialne za ten efekt? Dodam, że wzmacniacz był na stałe podłączony poprawnie, stoi na półce nie ruszany, nikt go nie katował, nie był przegrzany, bez zwarcia, przesteru itp. Kolumny speakers A i B po 16 Ohm, wypadkowa 8 Ohm. Dziękuję z góry za podpowiedzi fachowe i sugestie. Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Diora WS 504 - Jeden kanał działa słabiej. 1129_diora.jpg (1.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 19152790
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Witam..

Podobny temat z21 grudnia 2019r. winne okazały sie zimne luty na kondensatorach ceramicznych WS504b Problem z lewym kanałem.
    Cytat:
    Temat z piszczniem i grzaniem sie lewego STK uważam za zamknięty.

Dla potomnych powiem że jeśli komus WS 504B działa, ale grzeje się stk i wydobywa się doraźny pisk w rytm muzyki lub przy przyciskaniu membrany piszczy to polecam pierw sprawdzić kondensatory ceramiczne przy STK na wyprowadzeniach 14,7,12,10,9 lub też rezystory z trójkątem czyli R523 i R524 oraz ceramiki przy nich czyli C525 C526.

"For oscillation suppression and phase compensation applications"
    "Do zastosowań związanych z tłumieniem oscylacji i kompensacją fazy"
  • #3 19152792
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3001
    Przede wszystkim sprawdź stan PCB od strony ścieżek pod kątem jakości lutowania elementów i stałe napięcie na gniazdach głośnikowych, które w sprawnym wzmacniaczu nie powinno przekraczać 50-60mV.Sprawdź także identyczność napięć na pinach STKxxx. Jeśli obwód opóźnienia włączenia głośników i zabezpieczeniem przed stałym napięciem na wyjściu działa poprawnie, zostaw te tranzystory ( T503 ...) w spokoju. Aby sprawdzić końcówki, podaj sygnał wejściowy do złącza CN301 (L i R),co pozwoli Ci regulować głośność i nie przeciążać końcówki.Sprawdź działanie potencjometru bilans. Jeśli poziom sygnału wyjściowego jest ponownie inny, sprawdź kondensatory C503-504 , 507-508 i 521-522 (które odnoszą się do wadliwego kanału .
  • #4 19153362
    Malas1984
    Poziom 29  
    Witam. Kondensatory C503 i C504 4,7uF na wejściu czyli na pin 1 STK jakby były trafione to pomiar by nie wskazywał jednakowo po 0,29 - 0,30 VAC przy wysterowaniu jak wcześniej opisałem. Dalej : C507 i C508 założyłem nowe 100uF/50V leżały kilka lat w pudełku nigdy nie używane, C521 i C522 1uF Philips wyjęte i sprawdzone multimetrem na Cx i mają po 0,986uF uważam za sprawne. Rezystory 4,7 Ohm R524 i R530 ok mają 4,8 Ohm, kondensator C526 100nF na multimetrze Cx 98,5nF, luty wszystkie dookoła STK poprawione choć przez lupę patrzyłem i były ładne, kondensator C516 na multimetrze idealnie 1nF, C510 i C520 100pF na multimetrze 80pF. 80pF? Źle czy nie aż tak? Czy aby nie za mało? Albo multimetr pokazuje słabo choć niektóre pojemności się idealnie sprawdzają. Teraz generator 60 Hz by zwiększyć efekt pomiaru i jest nadal duża różnica w napięciu wyjściowym bo o 1,5VAC, a sygnał wejściowy taki sam. Teraz dalej trzeba szukać... Albo tranzystory, o których wspomniałem, albo kondensatory rzędu 100pF, albo STK. Myślałem też by rezystor R525 i R526 4,7k odłączyć i zobaczyć co się stanie. Nie wiem😀 chyba się zdenerwuję i zamienię miejscami STK. Teraz dostać dobre STK to raczej cud. 55 zł kosztuje pewnie chińczyk jakiś. Pozdrawiam.
  • #5 19154542
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1954
    Malas1984 napisał:
    Nie wiem😀 chyba się zdenerwuję i zamienię miejscami STK.

To jest dobry pomysł choć trochę pracochłonny.
  • #6 19154695
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    SlawekKedra napisał:
    Malas1984 napisał:
    Nie wiem😀 chyba się zdenerwuję i zamienię miejscami STK.

To jest dobry pomysł choć trochę pracochłonny.
    Lepiej popraw luty przy STK i kondensatorach ceramicznych.
  • #7 19156031
    Malas1984
    Poziom 29  
    Witam. Pisałem, że luty poprawiłem choć były ładne przez okulary zegarmistrzowskie. Sprawa się wyjaśniła choć nie wiem dlaczego sygnały wejściowe wcześniej względem masy były takie same bo złącze CN301 przy volume Alps "rozkułem" i zakułem jeszcze raz. Teraz na wejścia podałem sinus 60 Hz smartfon na maxa, wzmacniacz na 6dB i wyjścia są R ~8,95V L ~8,98V A i B tak samo. Na słuch też dynamika, życie, moc, ruch membrany wróciło. Dziękuję za pomoc wszystkim. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wzmacniaczem Diora WS 504, gdzie jeden kanał działał słabiej, brakując mu dynamiki. Po przeprowadzeniu różnych testów, takich jak sprawdzenie połączeń, kolumn, przewodów oraz potencjometrów, użytkownik postanowił zbadać wnętrze urządzenia. Otrzymał porady dotyczące sprawdzenia stanu PCB, lutów, napięć na gniazdach głośnikowych oraz kondensatorów. Po wymianie kondensatorów i poprawie lutów, problem został rozwiązany, a wzmacniacz przywrócił pełną funkcjonalność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA