Witam. Nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na mój problem więc staram się tutaj znaleźć pomoc. Od kilkunastu lat jestem posiadaczem starego poczciwego wzmacniacza Diora WS 504 w stanie praktycznie oryginalnym. Wzmacniacz zawsze działał bez zarzutów w tej samej konfiguracji podłączeń głośników /kolumn. Od pewnego czasu zauważyłem, że jeden kanał działa "omdle", słabiej, brak mu dynamiki, życia w porównaniu do przeciwnego. Natychmiast zająłem się tym przeglądając i mierząc : połączenia - ok, kolumny - ok, zamiana kolumn nic nie zmieniła, przewody - ok, poklikałem troszkę przekaźnika i głośników A i B by może styki się wyrobiły - bez zmian, zamiana wtyczek chinch R i L by wyeliminować sygnał dostarczany, że jeden kanał zły - bez zmian, potencjometrem od volume i balansu ruszałem - bez zmian, przelaczalem na różne wejścia CD, AUX, RADIO - bez zmian. Pozostało sprawdzić wewnątrz co i jak. I tak : zmierzyłem miernikiem na omomierzu czy przekaźniki na stykach dobrze łączą po włączeniu między parami A i B bo jak wiemy głośniki A i B po włączeniu się sumują równolegle gdy mamy dwie pary kolumn oraz czy z pin 13 STK nr 1 i pin 13 STK nr 2 dobrze łączy się poprzez przekaźniki z gniazdami głośnikowymi zacisk +, ok jest wszędzie 0,5 Ohma czyli super, jest przejście dobre. Zacząłem wyeliminowywać przedwzmacniacz z filtrami : przelutowałem przewody z przedwzmacniacza do wzmacniacza R i L że sobą i bez zmian czyli przedwzmacniacz ok. Napięcia wszędzie tzn : ~40V,~40V, ~8,5V, ~40V,~40V, DC + 56,7V, DC - 56,5V, DC +10,5V idące na stabilizator 7805 dla 5V, DC + 56,5V, DC - 56,8V oraz z tych + i - 56,5V wytworzone napięcie symetryczne + i - 15V z tranzystorów stabilizujących BD139 i BD140 z resztą elementów. Napięcia ok. Na słuch na słuchawkach nie da się tego tak usłyszeć jak na kolumnach, że jeden kanał słabszy znacznie jest. Kolej ba dalsze pomiary : generator sinus 1 kHz z telefonu z YouTube podłączony przewodem do gniazda CD, tel na maxa, pokrętło WSa prawie połowa i względem masy miernikiem na AC 2V mierzę : masa wyjście pin 13 STK kanał lewy 0,6V, kanał prawy 0,5V czyli już 100mV różnicy, teraz masa wejście pin 1 STK 0,29V - 0,30V i prawy to samo. I teraz pytanie do czego służą konkretnie tranzystory T503, T504, T608, T609 VC 238 i BC308 i odgrywają rolę połączenia pętli sprzężenia zwrotnego? Czy mogą być winne przy tym STK co działa słabiej? Kondensatory 100uF /16V nowe wstawiłem przy pin 2 STK wejścia odwracającego np C507 bo drugi nieczytelny ze schematu by opisać. Czy STK szwankuje? Czy któreś z pojemności 100pF oraz 1nF mogą być odpowiedzialne za ten efekt? Dodam, że wzmacniacz był na stałe podłączony poprawnie, stoi na półce nie ruszany, nikt go nie katował, nie był przegrzany, bez zwarcia, przesteru itp. Kolumny speakers A i B po 16 Ohm, wypadkowa 8 Ohm. Dziękuję z góry za podpowiedzi fachowe i sugestie. Pozdrawiam.