logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie gniazdek: pytanie o oświetlenie schodowe i zewnętrzne - brakujące kable

sigielki 02 Sty 2021 10:26 498 7
  • #1 19152955
    sigielki
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Dzień dobry,
    Podłączam gniazdka w nowym domu. Mam problem w jednym miejscu. Przy wejściu do domu, jedna puszka oświetlenie schodowe, druga oświetlenie na zewnątrz i trzecia powinno być chyba schodowe do oświetlenia holu (drugi wyłącznik w salonie).
    W holu dwa punkty oświetleniowe, w jednym miejscu jeden kabel trzyzylowy, w drugim miejscu dwa kable trzyzylowe.
    Załączam zdjęcie puszki.
    W tej chwili nie ma fazy na suficie.
    Wydaje mi się że brakuje jakiś kabli (chyba zasilana) przy puszce od schodowego włącznika.
    I nie wiem też po co są dwa kable do oświetlenia, czy czasem nie jest potrzebny schodowy podwójny, albo coś innego.
    Podłączenie gniazdek: pytanie o oświetlenie schodowe i zewnętrzne - brakujące kable
  • #2 19152970
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    sigielki napisał:
    Podłączam gniazdka w nowym domu.
    Instalacja jest wykonana:
    a. przez elektryka?
    b. samodzielnie przez Ciebie?

Jeśli "a", to go wezwij, niech dokończy robotę.
    Jeśli "b" to powinieneś wiedzieć jak są rozprowadzone przewody.
  • Pomocny post
    #3 19152999
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2101
    sigielki napisał:

W holu dwa punkty oświetleniowe, w jednym miejscu jeden kabel trzyzylowy, w drugim miejscu dwa kable trzyzylowe

Mowa jest o punktach świetlnych holu ? Jak tak, to jest OK. Z włącznika 3x1.5 do pierwszego punktu i od niego do następnego punktu.
    sigielki napisał:

W tej chwili nie ma fazy na suficie.
    Wydaje mi się że brakuje jakiś kabli (chyba zasilana) przy puszce od schodowego włącznika

Pewnie chodzi o tą puszkę z lewej strony. Potrzebne zdjęcie drugiej puszki schodowego (z salonu)
    To co widać (co można się domyśleć) to, szary i czarny przewody komunikacyjne, a brązowe trzeba prześledzić dokąd idą, czy przypadkiem jeden z nich nie jest mostkiem do sąsiedniej puszki ?
    Wszystkie moje sugestie co do funkcji poszczególnych przewodów, trzeba koniecznie przetestować.
  • #4 19153043
    sigielki
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedź,
    Zaraz jadę na miejsce to zrobię zdjęcia i przeanalizuje twoje sugestie (niestety za szybko dla mnie :) )
    Instalacja zrobiona przez elektryka, ale dom kupiony w stanie deweloperskim.

Dodano po 36 [minuty]:

"Mowa jest o punktach świetlnych holu ? Jak tak, to jest OK. Z włącznika 3x1.5 do pierwszego punktu i od niego do następnego punktu."
    "Pewnie chodzi o tą puszkę z lewej strony. Potrzebne zdjęcie drugiej puszki schodowego (z salonu)"

No tak chodzi o punkty w holu, ale w jednym punkcie są dwa trzy żyłowe kable, nie wiem jak są zasilane.
    Tak, puszka z lewej strony.
    Załączam zdjęcia. Podłączenie gniazdek: pytanie o oświetlenie schodowe i zewnętrzne - brakujące kable Podłączenie gniazdek: pytanie o oświetlenie schodowe i zewnętrzne - brakujące kable Podłączenie gniazdek: pytanie o oświetlenie schodowe i zewnętrzne - brakujące kable
  • Pomocny post
    #5 19153197
    kokapetyl
    Poziom 43  
    sigielki napisał:
    No tak chodzi o punkty w holu, ale w jednym punkcie są dwa trzy żyłowe kable, nie wiem jak są zasilane.

Zasilane będą z jednej z puszek łącznika schodowego (wejście lub salon).
    Przedstawione zdjęcie pokazuje dwa łączniki, oba mają przewód 5x1,5, który to jest schodowy od holu ? (podejrzewam że ten z prawej). Jeśli tak, to czy tu na brązowym jest Faza ? Ewentualnie czy ten brązowy idzie do sufitu ?
    Trzeba sprawdzić ciągłość przewodów pomiędzy tymi łącznikami i ustalić dokąd idzie ten brązowy i dokąd idą brązowe drugiego łącznika (tego przy wejściu)
  • #6 19153244
    sigielki
    Poziom 9  
    Tak na zdjęciu są dwa schodowe, ten po lewej jest do oświetlenia salonu (drugi jest przy kuchni), a ten po prawej prawdopodobnie do oświetlenia holu.
    Na brązowym nie ma fazy, a czarny tylko się lekko żarzy w próbniku.
    W tej chwili nie jestem już na miejscu, ale wpadłem właśnie że na to, że przy wejściu brakuje prawdopodobnie brązowego kabla od potrójnej złączki z brazowymi, i tam prawdopodobnie jest zasilanie do schodowego.
    (Na złączce z niebieskimi też jest jedno miejsce alte nie wiem czy jest potrzebny)
    Ciągle nie wiem po co są dwa kable w jednym punkcie oświetlenia.
    Niedługo pojadę to spróbuję dodać ten kabelek.
  • Pomocny post
    #7 19153296
    kokapetyl
    Poziom 43  
    sigielki napisał:
    Ciągle nie wiem po co są dwa kable w jednym punkcie oświetlenia.

Po to, aby doprowadzić zasilanie do kolejnej lampy. Gdybyś miał trzy punkty świetlne, to przy dwóch miałbyś po dwa przewody, a przy trzecim pojedynczy. Tam gdzie są dwa przewody to łączysz je kolorami razem i masz podane zasilanie do kolejnej lampy.
    sigielki napisał:
    wpadłem właśnie że na to, że przy wejściu brakuje prawdopodobnie brązowego kabla od potrójnej złączki z brazowymi, i tam prawdopodobnie jest zasilanie do schodowego.

Pisałem już wcześniej. Trzeba ustalić dokąd idą te trzy brązowe, zacznij od salonu, tam jest jeden brązowy i prawdopodobnie idzie do lampy (tam gdzie są dwa przewody) jak tak jest to niewątpliwie zasilanie będzie przy kolejnym łączniku (przy wejściu) i tu trzeba również ustalić gdzie idą te brązowe(może jest mostek do innej puszki (sąsiedniej) i tam on wisi w powietrzu.
    sigielki napisał:
    Niedługo pojadę to spróbuję dodać ten kabelek.

Przed ustaleniem, co z tymi brązowymi nic nie dodawaj.
  • #8 19153383
    sigielki
    Poziom 9  
    Ok, bardzo dziękuję
    Postaram się posprawdzac.

Dodano po 5 [godziny] 53 [minuty]:

Nie pojechałem jednak, a teraz już późno (ciemno tam).
    Dopiero po weekendzie sprawdzę,

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem gniazdek w nowym domu, szczególnie w obszarze oświetlenia schodowego i zewnętrznego. W holu znajdują się dwa punkty oświetleniowe, z różnymi konfiguracjami kabli. Użytkownik podejrzewa brak zasilania oraz niepewność co do funkcji dwóch kabli w jednym punkcie. Odpowiedzi sugerują, że instalacja została wykonana przez elektryka, a użytkownik powinien sprawdzić ciągłość przewodów oraz ustalić, dokąd prowadzą brązowe kable. Wskazano również, że dwa kable mogą być używane do zasilania kolejnej lampy. Użytkownik planuje dalsze sprawdzenie instalacji po weekendzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA