logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Konstrukcje nadajników lampowych kluczowanych na 7 lub 10 MHz - poszukiwane schematy

Grzegorz Markowski 03 Sty 2021 11:58 453 5
REKLAMA
  • #1 19155501
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 750
    Po ponad 30 latach od zapomnienia telegrafii postanowiłem do niej wrócić w stylu jak najbardziej klasycznym.
    Forsowna nauka, a tymczasem zbudowanie prostego nadajnika lampowego kluczowanego "sztorcem". Klucz TFK już mam, doszedłem do S i O, pozostał nadajnik.

Schematów w sieci jest multum, wybór nieograniczony. Proszę o podpowiedź godnej uwagi konstrukcji. Pasmo? 7 lub 10 MHz. Moc? 5 W będzie wystarczające.

SP9HAN
  • REKLAMA
  • #2 19155849
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Ocena: 255
    www.sp-hm.pl
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 19156281
    Hektar Zahle.r
    Poziom 30  
    Ocena: 255
    Nadajnik CW to nic innego jak wzbudzony wzmacniacz który w dodatku jest dopasowany obwodem LC do anteny żeby oddał maks dostępnej mocy. Warunek fazy i amplitudy.
  • REKLAMA
  • #5 19156305
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 750
    Hektar Zahle.r napisał:
    Nadajnik CW to nic innego jak wzbudzony wzmacniacz który w dodatku jest dopasowany obwodem LC do anteny żeby oddał maks dostępnej mocy. Warunek fazy i amplitudy.

No dzięki po raz drugi za info.
    Ale może jakiś w końcu konkretny układ? Który Kolega może zbudował? A może słyszał na pasmach, że ktoś pracuje na takim urządzeniu, a jego sygnał był miły dla ucha?
    Bo mi się nie chce za bardzo wyważać otwartych drzwi.
REKLAMA