logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Remont mieszkania: Gniazdo RTV przelotowe - wymiana czy rozgałęziacz z wtykami F?

nithak 03 Sty 2021 22:28 405 2
REKLAMA
  • #1 19157435
    nithak
    Poziom 9  
    Witam

Remontuje mieszkanie w 40 letnim bloku i wpuściłem kable antenowy w ścianę / sufit podwieszany żeby szedł do TV (wystarczy mi DVBT bo i tak praktycznie nie oglądamy TV i po przeprowadzce nie zamierzam podpinać kablówki).

Obok okna mam gniazdo RTV napewno przelotowe bo to 4 piętro - gniazdo oczywiście bardzo stare i elektryk nie chciał go ruszać.

Czy mogę zastosować puszkę i wywalić gniazdo i połączyć wejście / wyjscie + mój kabel na rozgałęziaczu z nakręcanymi wtykami F ?
    Czy jednak wymienić gniazdo na nowe i wtedy kabel zakończyć wtyczką (co nie będzie estetyczne bo kabel wchodzi w ścianę i jest zatynkowany). Niechciałbym zepsuć sygnału emerytom w klatce ale nie ukrywam ze rozgałęziacz bardziej mi leży.

Proszę doradźcie opcje nic nie psującą
  • REKLAMA
  • #2 19157789
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    nithak napisał:
    Witam

Obok okna mam gniazdo RTV napewno przelotowe bo to 4 piętro - gniazdo oczywiście bardzo stare i elektryk nie chciał go ruszać.
    W pierwszej kolejności, to dowiedz się u administratora budynku, czy ta instalacja jest jeszcze czynna.
    nithak napisał:
    ... Niechciałbym zepsuć sygnału emerytom w klatce ale nie ukrywam ze rozgałęziacz bardziej mi leży.
    Proszę doradźcie opcje nic nie psującą
    Jeżeli instalacja jest czynna w co wątpię, to ustal z administratorem kto się zajmuje instalacją antenową w budynku i od nich dostaniesz wszelkie informacje jak zrobić, aby nie namieszać.
  • #3 19158195
    nithak
    Poziom 9  
    Po telefonie okazało się ze instalacja jednak jak najbardziej czynna - czekam na wizytę "fachmana" ze spółdzielni, który podejmie decyzję na miejscu co z tym fantem zrobić.
REKLAMA