logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie gniazdko podtynkowe zamiast starego? Wejście i wyjście.

Meon 20 Paź 2023 22:45 276 5
REKLAMA
  • #1 20778474
    Meon
    Poziom 11  
    Ocena: 41
    Witam,
    Remontuje mieszkanie w którym wg postów znalezionych na forum jest wspólna antena satelitarna z sąsiadami.
    Czyli mam wejście i wyjście.
    Jednak docelowo ma ona być w dwóch miejscach w mieszkaniu.
    Co potrzebuje, aby zostawić to w obecnym miejscu + przenieść jeszcze kilka metrów dalej?
    Najchętniej bym wywalił to stare gniazdko i kupił jakieś ładne podtynkowe.
    Tylko czy są takie aby było jeszcze dodatkowe wejście na inną ścianę?

Dzięki i pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Jakie gniazdko podtynkowe zamiast starego? Wejście i wyjście. IMG_9266.jpeg (1.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie gniazdko podtynkowe zamiast starego? Wejście i wyjście. IMG_9265.jpeg (1.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20778851
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15512
    Jakoś we wspólną "satelitę" nie chce mi się wierzyć...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20779109
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 893
    Wspólna to zależy jaki sygnał masz.
    Osobny kabel z konwertera sąsiada czy wspólny kabel z Unicable.
  • REKLAMA
  • #4 20779242
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1732
    Witam,
    ja tam widzę dwa kable - jeden z sygnałem TV satelitarnej, drugi z sygnałem TV naziemnej/radiowy UKF. A to dwa różne sygnały.
    Do tego, kable bardzo źle przygotowane do podłączenia gniazda abonenckiego.
    Jeśli zajrzysz do środka "dziury", czy kable wychodzą z góry czy z dołu, to skuj trochę tynku z tej strony, żeby dłuższe odcinki kabli wychodziły do nowego przygotowania (zarobienia) do podłączenia nowego gniazda abonenckiego. Bo w tej chwili, przez ten odcinek kabla wchodzą zakłócenia do instalacji.
    Rozdzielić w takiej zbiorczej instalacji, możesz jedynie sygnał z kabla od TV naziemnej, bo poziom sygnału w "kablu satelitarnym" jest wyregulowany tylko do tego gniazda, rozdzielając sygnał kablem dalej, mogą być większe tłumienia sygnału do następnego tunera satelitarnego, a tym samym błędy w odbiorze lub jego brak.
  • REKLAMA
  • #5 20779387
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1125
    clubber84 napisał:
    ja tam widzę dwa kable - jeden z sygnałem TV satelitarnej, drugi z sygnałem TV naziemnej/radiowy UKF. A to dwa różne sygnały.
    Na jakiej podstawie takie twierdzenie? W miejscach przyłączenia kabli widać strzałki We/Wy. Gniazda o tym oznaczeniu, przelotowe są ciągle dostępne. Ewentualnie można zamontować inne gniazdo przelotowe o podobnych parametrach ale to nie zapewni sygnału w innym miejscu - zostanie jedno gniazdo.
    Można by poszukać rozdzielacza przelotowego na całe pasmo 5-2500MHz o trzech wyjściach ale jedno (przelotowe) musi mieć małe tłumienie a pozostałe większe. Do wejścia i wyjścia o małym tłumieniu podłączasz te dwa kable które są a do pozostałych kable do twoich gniazdek (tym razem w wersji końcowej a nie przelotowej o najmniejszym tłumieniu).
  • #6 20779818
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1732
    stachu_l napisał:
    W miejscach przyłączenia kabli widać strzałki We/Wy.

Faktycznie, dziękuję za poprawienie mnie.
    Jednakże, sam widok podłączenia kabli do gniazda przelotowego nie wróży nic dobrego z działania tej instalacji. Jeśli takie fuszerki są wszędzie, to tłumienie i poziom zakłóceń w instalacji zbiorczej nie będzie zadowalający dla nikogo w całym budynku - a już tym bardziej w części instalacji za rozdzielaczem.
    Proponuję zgłosić zarządcy przegląd instalacji, bo taki widok nie wróży nic dobrego.
REKLAMA