logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zastąpić gniazdo antenowe rozdzielaczem w trakcie remontu?

kapelush 19 Lut 2018 09:01 5352 8
REKLAMA
  • #1 17047729
    kapelush
    Poziom 9  
    Dzień dobry.
    W czasie remontu muszę z przyczyn estetycznych usunąć gniazdo antenowe które jest w mocno nietrafionym miejscu na ścianie. Jestem zupełnym laikiem jeżeli chodzi o takie tematy więc chciałbym się upewnić że wszystko zrobię poprawnie.

Gniazdko zawiera kable z anteny zbiorczej w bloku, w puszcze są dwa kable - jeden leci z góry drugi leci na dół. Gniazdko wygląda dokładnie jak to które dodaje w obrazku. Pytanie brzmi czy mogę gniazdko zastąpić rozdzielaczem dodanym również w obrazku. Kable chciałem zakończyć końcówkami typu F. Ten idący z góry podłącze do wtyku IN w rozdzielaczu, natomiast do OUT podłącze ten który idzie na dół ( do sąsiadów) a do drugiego OUT kabel który podłącze do swojego telewizora. Wszystko ładnie pochowam w ścianie, czy mogę tak to zrobić?

Z góry dziękuje wszystkim za pomoc.

Jak zastąpić gniazdo antenowe rozdzielaczem w trakcie remontu? Jak zastąpić gniazdo antenowe rozdzielaczem w trakcie remontu?
  • REKLAMA
  • #2 17047785
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    Witam.
    Patrząc na to "oryginalne" gniazdo, połączenie zaproponowane przez Ciebie powinno się sprawdzić, przynajmniej teoretycznie.
    Pozdrawiam
  • #3 17047791
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 272
    kapelush napisał:
    Pytanie brzmi czy mogę gniazdko zastąpić rozdzielaczem dodanym równie w obrazku.

Zgodnie "ze sztuką" NIE! (aczkolwiek pewnie nie zaszkodzi).
    Takie gniazdo należałoby zastąpić odgałęźnikiem.
    Czy instalacja działa? Jest do czegoś wykorzystywana?
    Jeśli tak to wskazany kontakt z właścicielem/konserwatorem.
  • REKLAMA
  • #4 17047798
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1151
    Prawdopodobnie nie możesz tak podłączyć rozdzielacza, to jest ingerencja w istniejący układ, zresztą nie wiadomo [może wiesz i napiszesz] gdzie znajduje się wzmacniacz TV, czy na poddaszu i w tedy sygnał idzie z góry i to powinno twoje rozwiązanie niby zadziałać, lub czy wzmacniacz znajduje się w piwnicy i sygnał idzie od dołu i twoje rozwiązanie na pewno nie zadziała. Czy aby na pewno z tego gniazda korzystałaś do tej pory i czy w nim jest sygnał radiowy i telewizyjny. U mnie na osiedlu te instalacje dawno są odłączone.
  • REKLAMA
  • #5 17047834
    kapelush
    Poziom 9  
    Instalacja działała, jest tam sygnał telewizyjny. Jak zakończę kable wtyczkami F to nie będzie problemu? Jak zrobię końcówki i kabel z góry podłącze pod IN to sprawdzę czy działa podłączając telewizor pod jeden z OUT. Nie akceptuje starego gniazdka metr nad podłogą na świeżo pokrytej gładzią ścianie stąd takie pomysły. Drugą kwestią jest to że telewizor będzie w zupełnie innym miejscu - puszcze w listwach przypodłogowych. Będzie działało? Czy fakt dla mnie łatwiejszych do zmontowania końcówek typu F może wpłynąć na tą instalacje?
  • REKLAMA
  • #6 17047866
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    Wymontuj to gniazdo i pokaż jego zdjęcie od drugiej strony, tam może być kondensator separacyjny.
    Załączniki:
    • Jak zastąpić gniazdo antenowe rozdzielaczem w trakcie remontu? EDIT_1.jpg (739.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 17047871
    kapelush
    Poziom 9  
    Nie mam w tej chwili takiej możliwości, gniazdo już wymontowałem, z tyłu nic nie widać poza plastikiem. Czy gdyby był ten kondensator to zmieni cokolwiek?
  • #8 17048481
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1144
    i właśnie sąsiadom przestało grać w twoim pionie. To instalacja szeregowa starego typu z gniazdami oporowymi. Nie powinieneś tego dotykać, tylko zgłosić do konserwatora. Teraz będzie na Ciebie i zapłacisz za naprawę.
  • #9 17049176
    noboin
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Sądząc po mieście z którego jesteś ciekaw jestem czy jutro nie będę miał zgłoszenia od zarządcy że coś nie działa. W Katowicach pomimo lat działa jeszcze wiele instalacji zbiorczych opartych na gniazdach szeregowych, które po modernizacji zestawów odbiorczych i wzmacniaczy mają się dobrze.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas remontu użytkownik planuje zastąpić gniazdo antenowe rozdzielaczem, aby poprawić estetykę ściany. Gniazdo zawiera dwa kable z anteny zbiorczej, a użytkownik zamierza podłączyć kabel z góry do IN rozdzielacza, a kable z OUT do telewizora i sąsiadów. Odpowiedzi wskazują na ryzyko ingerencji w istniejący układ antenowy, co może prowadzić do problemów z sygnałem, zwłaszcza jeśli instalacja jest szeregowa. Użytkownik został ostrzeżony, że zmiany mogą wpłynąć na działanie sąsiadów i zalecano kontakt z konserwatorem instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA