logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Autko dla dziecka 4x4: Usprawnienie instalacji - moduł sterujący, przekaźnik, przelaczniki

Mariangtix 04 Sty 2021 21:21 2007 10
REKLAMA
  • #1 19159400
    Mariangtix
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Witam. Moj problem polega na samochodziku mojego syna na akumulator 12v.
    Samochod fabrycznie mial wbudowany moduł sterujący i odcinajacy zdalnie jazdę, natomiast modul ten przegrzewał się i po prostu po jakimś czasie wypalały się w nim styki. Wymieniałem ww modul kilkakrotnie po czym stwierdziłem że nie ma to sensu i zrobilem swoja bardzo prosta instalacje ktora wyglada tak.
    Samochod ma 4 silniki na każde kolo po 45w. Połączyłem wszystkie te silniki razem.
    Z akumulatora 12v napięcie jest wysyłane na przelacznik 1 0 2 którym przełączam jazdę na przod tyl a za nim jest pedal gazu czyli przelacznik na sprężynce 0 1.
    Wszystko to działa elegancko i dużo lepiej lecz problem w tym ze przelaczniki nie wytrzymują i pala się średnio co 3h jazdy.
    Mam plan zeby dołożyć do mojej instalacji przekaznik zeby nie cierpiały przelaczniki. Gdyby samochodzik mial jezdzic tylko w jedną stronę nie ma problemu natomiast nie mam pojecia jak zrobic to zeby samochod jezdzil przod tyl . Z góry dziekuje za odpowiedzi i pomoc 🙂
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19159460
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    Mariangtix napisał:
    nie mam pojecia jak zrobic to zeby samochod jezdzil przod tyl

Musisz użyć przekaźnika DPDT, ma dwa "komplety": NO - COM - NC. Do styków COM podłączasz sobie silnik, do jednego NO - plus zasilania, do drugiego NO - minus zasilania, do obu NC - odwrotnie, tam gdzie był NO plus ma być NC minus tam gdzie był NO minus ma być NC plus.
  • #3 19159533
    wodzu_1
    Poziom 25  
    Ocena: 142
    Mariangtix napisał:
    Samochod fabrycznie mial wbudowany moduł sterujący i odcinajacy zdalnie jazdę,

Ominięcie modułu pogarsza bezpieczeństwo z korzystania samochodziku. Przecież to zabawka Twojego syna.
    W obwodzie akumulatora są zabezpieczenia, jeżeli były w owym module to może być poważny problem.
    Mariangtix napisał:
    Samochod ma 4 silniki na każde kolo po 45w. Połączyłem wszystkie te silniki razem.

Policzmy zatem:
    Silniki po 45W x 4 szt. = 180W
    180W przy 12V daje prąd 15A.
    To bardzo dużo, a sumaryczny prąd będzie jeszcze większy przy przeciążeniu lub uszkodzeniu silnika ( silników ).
    Nie podałeś jaki przełącznik zastosowałeś i na jaki prąd znamionowy.
    Mariangtix napisał:
    Wszystko to działa elegancko

Pytanie czy jest bezpieczne?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19159805
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    wodzu_1 napisał:
    Silniki po 45W x 4 szt. = 180W
    180W przy 12V daje prąd 15A.
    To bardzo dużo

Trzeba zastosować przekaźniki samochodowe o odpowiednio dużej zdolności łączeniowej, w porównaniu z niektórymi silnikami w samochodzie - 180 W to mała moc.
    wodzu_1 napisał:
    a sumaryczny prąd będzie jeszcze większy przy przeciążeniu lub uszkodzeniu silnika ( silników ).

Rozwiązaniem jest bezpiecznik.
    wodzu_1 napisał:
    Ominięcie modułu pogarsza bezpieczeństwo z korzystania samochodziku. Przecież to zabawka Twojego syna.
    W obwodzie akumulatora są zabezpieczenia, jeżeli były w owym module to może być poważny problem.

Podejrzewam, że samochód jest chiński, z wybitnym bezpieczeństwem wyrobów tej produkcji to ja raczej bym polemizował. Ale autor powinien zastosować odpowiednie zabezpieczenia.
  • REKLAMA
  • #5 19160185
    Mariangtix
    Poziom 4  
    Mam zabezpieczenia w postaci bezpieczników. Przelaczniki to przełączniki kolyskowe. Co do bezpieczeństwa to chińskie pojazdy i samo mowi za siebie co do jakości wykonania. Duzo bezpieczniej jest teraz bo przynajmniej spali bezpiecznik a wcześniej topiły się plastikowe wtyczki w module...
    Co do przekaznikow to chce zastosować w tym układzie przekazniki samochodowe. Chciałbym zostawić oryginalny przelacznik przod tyl i pedal gazu(czyli zwykly przelacznik zalacz wylacz) pomoże ktoś jakimś schematem jak to pospinać?
  • #6 19161781
    Mariangtix
    Poziom 4  
    Pqnowie zrobilem instalacje na 2 przekaznikach samochodowych i jest wszystko ok samochodzik jezdzi super przelaczniki sie nie grzeją lecz bezpiecznik mam zamontowany zaraz za akumulatorem pali się co jakieś 5minut . Bezpiecznik to 12v 30A. Instalscje zrobilem według tego schematu. Autko dla dziecka 4x4: Usprawnienie instalacji - moduł sterujący, przekaźnik, przelaczniki
  • REKLAMA
  • #7 19161898
    wodzu_1
    Poziom 25  
    Zacznijmy od początku.
    Mariangtix napisał:
    Samochod fabrycznie mial wbudowany moduł sterujący i odcinajacy zdalnie jazdę

Popełniłeś modernizację:
    Mariangtix napisał:
    Wszystko to działa elegancko i dużo lepiej lecz problem w tym ze przelaczniki nie wytrzymują i pala się średnio co 3h jazdy.

Twoim zdaniem ,, poprawiłeś fabrykę " i miało działać elegancko i super.
    Następna modernizacja:
    Mariangtix napisał:
    Pqnowie zrobilem instalacje na 2 przekaznikach samochodowych i jest wszystko ok samochodzik jezdzi super przelaczniki sie nie grzeją lecz bezpiecznik mam zamontowany zaraz za akumulatorem pali się co jakieś 5minut

Znowu wszystko ok, ale jeszcze gorzej.
    Mariangtix napisał:
    Bezpiecznik to 12v 30A.

Silniki sprawne?
  • #8 19161951
    Mariangtix
    Poziom 4  
    Silniki są sprawne ponieważ są nowe.
    Po pierwsze nie modernizuje tego samochodu bo mi się nudzi tylko dlatego ze byl z nim problem od początku... oryginalny sterownik i przekroje kabli które były oryginalnie po 10min jeździe po nierównościach miały bardzo wysoka temp a z czasem wypalało styki na sterowniku.
    Moja instalacja na samych przełącznikach była zła ponieważ przelaczniki nie wytrzymywały.
    Dzisiaj zmontowałem instalacje na przekaznikach i jest bardzo bardzo dobrze z tym ze bezpiecznik 30A gdy syn wjeżdża np na krawężnik przepala się.
  • #9 19161998
    wodzu_1
    Poziom 25  
    Mariangtix napisał:
    Silniki są sprawne ponieważ są nowe.

Dokonałeś pomiarów?
    Silniki nowe, to pomyśl logicznie: wyrzuciłeś oryginalny sterownik, zastosowałeś przełączniki, przekaźniki...
    Mariangtix napisał:
    Dzisiaj zmontowałem instalacje na przekaznikach i jest bardzo bardzo dobrze z tym ze bezpiecznik 30A gdy syn wjeżdża np na krawężnik przepala się.

Mariangtix napisał:
    przekroje kabli które były oryginalnie po 10min jeździe po nierównościach miały bardzo wysoka temp a z czasem wypalało styki na sterowniku.

Mariangtix napisał:

Bez komentarza.
  • #10 19162042
    Mariangtix
    Poziom 4  
    wodzu_1 napisał:

Bez komentarza.

Dokladnie tak opisze twoja pomoc. Nie chcesz udzielić nikomu porady to po co jesteś na tym forum?
    Z samochodzikiem poradziłem sobie jezdzi bez zarzutu. Z góry dziekuje wszystkim za pomoc i porady.
  • #11 19162043
    Mariangtix
    Poziom 4  
    wodzu_1 napisał:

Bez komentarza.

Dokladnie tak opisze twoja pomoc. Nie chcesz udzielić nikomu porady to po co jesteś na tym forum?
    Z samochodzikiem poradziłem sobie jezdzi bez zarzutu. Z góry dziekuje wszystkim za pomoc i porady.

Dodano po 53 [sekundy]:

Przy zastosowaniu przekaznikow

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z samochodzikiem na akumulator 12V, który miał wbudowany moduł sterujący, który przegrzewał się i wypalał styki. Po kilku wymianach modułu, użytkownik stworzył własną instalację z przełącznikami, jednak te również ulegały uszkodzeniu. Zdecydował się na dodanie przekaźnika, aby poprawić wydajność przełączników. Użytkownicy forum sugerowali zastosowanie przekaźników DPDT oraz odpowiednich zabezpieczeń, takich jak bezpieczniki. Po wprowadzeniu zmian, użytkownik zauważył poprawę, ale nadal miał problemy z przepalającym się bezpiecznikiem 30A. Ostatecznie, po zastosowaniu przekaźników samochodowych, samochodzik działał lepiej, mimo że bezpiecznik nadal się przepalał przy przeciążeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA