logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Interpretacja przepisów: montaż pieców gazowych, umiejscowienie rur, kominów i wentylacji

karolcfv 05 Sty 2021 11:00 1140 2
REKLAMA
  • #1 19160261
    karolcfv
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Dzień dobry. Czy któryś z szanownych forumowiczów mógłby podrzucić jakis akt prawny dotyczący montowania pieców gazowych, bądź podpowiedzieć:
    1. jak interpretować to, że rura z gazem musi iść 10 cm od kanałów wentylacyjnych? (jest komin ceglany, cegła ma grubość ok 10 cm, czy rura może iść tuż przy cegle?)
    2. gdzies tam czytałem, że przewód kominowy musi miec spadek min 5% (tak jest, czy dotyczy to tylko piecyków w mieszkaniach, jak rura wychodzi za ścianę, a nie w pionowy komin?)
    3. czy przewód kominowy od piecyka gazowego może miec kilka zakrętów, zanim wejdzie do pionowego komina?
    4. Czy dopuszcza się montaż pieca gazowego w pomieszczeniu z piecem na węgiel? W jakiej odległości?
    5. Pewnie się nie dopuszcza, więc czy wystarczy ścianka z płyty g-k, żeby wyodrębnić osobne pomieszczenie? Musza być drzwi? Na zdjęciach widziałem tylko przegrody między piecami.
    6. Jak liczyć wysokość pomieszczenia z piecem gazowym? Są schody i jest skośny sufit. W miejscu zamontowania pieca byłoby na styk 220 cm, ale potem sufit się obniża i reszta pomieszczenia ma 180 cm. Kubatura 8m byłaby.
  • REKLAMA
  • #2 19160463
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    Może przeczytasz ten artykuł.
    Link
  • #3 19161180
    karolcfv
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Dzięki. Przydatny link.
    Teraz doczytałem, że rura z gazem musi iść 25 cm od komina, ale dalej nie wiem, czy ma to być 25 cm od cegły z której jest komin, czy od samego szybu. A może komin w ścianie i nie używany jako komin w ogóle nie podlega limitom. Wówczas jako instalacja wentylacyjna?
REKLAMA