logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukiwany 3F 21kVA wskaźnik panelowy do pomiarów obciążenia rezystancyjnego

addu 05 Sty 2021 15:47 492 5
  • #1 19160781
    addu
    Poziom 4  
    Witam!

Poszukuję niedrogiego rozwiązania do realizacji pomiarów obciążenia rezystancyjnego 3F 21kVA (nagrzewnica z dodatkowymi grzałkami, 400V). W pierwszym założeniu były 3 szt. woltomierze,/amperomierze z przekładnikami. Teraz szukam czegoś co pozwoli zarejestrować zużytą moc, a później bez problemu wyzerować wskazania. Na popularnych serwisach aukcyjnych spotykam tylko interesujące rozwiązania 1F.

Co głównie mnie interesuję wskazanie prądu, mocy, zużytej energii, napięcia. Chyba że są jakieś liczniki które można resetować jednym switch.
  • #2 19160786
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    W takim razie potrzebujesz licznika a nie mierników V i A
    Moc przy obciążeniu rezystancyjnym to będą W a nie VA

Najtaniej kup licznik 3f z demobilu na allegro są od 60zł w górę
  • #3 19160825
    addu
    Poziom 4  
    karolark napisał:

Najtaniej kup licznik 3f z demobilu

Myślałem o tym, zastanawia mnie jednak możliwość wyzerowania, dodam jeszcze tylko ze w obudowie też nie mam za dużo miejsca.
    karolark napisał:

Chodziło mi o możliwość wyświetlenia tych parametrów.
  • #4 19160835
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    addu napisał:
    karolark napisał:

Najtaniej kup licznik 3f z demobilu

Myślałem o tym, zastanawia mnie jednak możliwość wyzerowania, dodam jeszcze tylko ze w obudowie też nie mam za dużo miejsca.
    karolark napisał:

Chodziło mi o możliwość wyświetlenia tych parametrów.

Ok ale po co ?
    Nawet watomierz jest zbędny bo potrzebujesz rejestratora nie wskażnika

Przykładowo
    https://allegro.pl/oferta/licznik-pradu-energ...MI65rd0IWF7gIVQjcYCh3oJAQPEAQYAiABEgIVS_D_BwE
  • #5 19161299
    addu
    Poziom 4  
    Ok ale po co ?
    Nawet watomierz jest zbędny bo potrzebujesz rejestratora nie wskaźnika

[/quote]

Przyjmijmy że jest to założenie projektu.

Bardziej bym powiedział wskaźnika z funkcją rejestratora/licznika który w danym czasie zrealizowałby iloczyn V, A w czasie.
    Pominąłem temat mocy biernej i czynnej gdyż nie jest to wytyczna projektu, chodź w założeniu projektu lepiej operować mocą pozorną. Ale nadal jest to pomijalne z tytułu ze moc bierna będzie używana do chłodzenia, realizowanego poniekąd przez silniki znajdujące się w wentylatorach, ucinając temat pojemności i indukcyjności które przypadają nam z natury.

Podsumowując
    Potrzebuję układu z którego będę mógł odczytać wartość napięcia, prądu w danej chwili oraz zarejestrować daną moc (czynną lub pozorną) w czasie, po czym mogę wyzerować układ.
REKLAMA