logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cieknący zawór przy powrocie. Instalacja ogrzewania podlogowego

towarzysz10 06 Sty 2021 14:19 1866 3
REKLAMA
  • #1 19162993
    towarzysz10
    Poziom 9  
    Witam.

Mam awarie w postaci cieknącego elementu jak na załączonym zdjęciu. (element na powrocie sekcji zasilania podłogowego)

Czy mogę samodzielnie dokonać jakiejkolwiek ingerencji? Czy należy wymienić cały zawór a winna jest uszczelka?

Nadmieniam, że instalacja jest nowa (robiona ok 2 miesiące temu) i do tej pory nie było żadnych problemów.

Kręcąc tym elementem także dochodzi do większego cieknięcia wody.

Cieknący zawór przy powrocie. Instalacja ogrzewania podlogowego

Bardzo prosiłbym o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 19163018
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 474
    Zamknij całą belkę, wszystkie sekcje i odkręć go, obejrzyj dokładnie i zdecyduj, w ostateczności wkręć korek/zaślepkę albo jakiś inny spust, może być nawet zaworek pod umywalkę do baterii, może Ci jaki został albo co. Odkręć belkę, dobij kapkę wody i potem odkręć wszystkie sekcje i tyle.
    No chyba że są tam jakieś udziwnienia co nie widać na zdjęciu i coś jeszcze trzeba by zamykać.
  • REKLAMA
  • #3 19163081
    wnojtek
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Zanim zaczniesz cokolwiek robić, musisz zlokalizować dokładnie wyciek. Na zdjęciu widać kroplę zwisającą z pokrętła zaworu spustowego, ale nie oznacza to że wyciek jest w tamtym miejscu. Sprawdź dokładnie czy woda nie spływa z góry. Powyżej jest srebrny odpowietrznik który dość często lubi się rozciekać. Jeśli woda wypływa z górnego króćca odpowietrznika to zakręć tę plastikową nakrętkę na górze. Powyżej zaworu jest kilka połączeń gwintowanych które też mogą przepuszczać wodę, a ta może płynąć tyłem do zaworka. Jeśli stwierdzisz że wyciek jest z zaworka to w pierwszej kolejności dokręć pokrętło (ta metalowa śrubka z kwadratową główką).
  • #4 19163477
    towarzysz10
    Poziom 9  
    Dziękuję bardzo.

Okazało się ze należało dokręcić pokrętło (śrubką z kwadratowa główka)
REKLAMA