Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radmor 5102 TE - wskaźnik sygnału nie działa na UKF

kula350 09 Dec 2020 19:27 717 15
  • #1
    kula350
    Level 10  
    Witam i pozdrawiam. Wskaźnik sygnału działa na falach długich. Na UKF nie. Jest połączenie fizyczne do punktu G1 PPCz, sprawdziłem ciągłość. Sprawdziłem diodę AAP153, jest OK. Nie wiem jak się zabrać dalej. Jak sprawdzić filtr F229. W punkcie pomiarowym obok pot. 217 nie ma pełnego 2 V (1,8) ale może być, że miernik pokazuje niedokładnie. Na obrazku pokazałem te punkty. Dodam, że filtr F229 mógł być zalany. Cały odbiornik znaleziony na złomie. Drugim problemem jest dioda stereo, ale to może jak będzie to załatwione.
    Radmor 5102 TE - wskaźnik sygnału nie działa na UKF
  • #2
    Andrzej L.
    Level 31  
    Rozumiem, że na pokładzie masz tylko sam multimetr? Odbiornik jak go wytargałeś ze złomu był już przestrojony na górny UKF? Stan przestrojenia może być też przyczyną, że wskazówka poziomu sygnału dla UKF-u nie drgnie, bo mikroskopijny sygnał masz w bloku p.cz. FM. Ciągłość uzwojeń pierwotne, wtórne filtra L202 7x7 nr 229 sprawdziłeś? Kluczową sprawą będzie tu sprawdzenie jak duży sygnał występuje na 14 nóżce UL1242 dla najmocniejszej lokalnej stacji, bo to on decyduje czy wskaźnik poziomu sygnału będzie się raczył w ogóle wychylić.
  • #3
    kula350
    Level 10  
    Witam. Przepraszam, że długo nie odpisywałem, ale nie potrafiłem się zalogować. Chyba hasło pokręciłem. Tak, na pokładzie multimetr. W międzyczasie dałem do sprawdzenia tor FM. Jest zestrojony. Prawdopodobną przyczyną jest to, że mieszkam w bloku i na kabelku jest tyle sygnału ile jest. Do czasu zrobienia jakiejś uczciwej anteny nie będzie mowy o sprawdzeniu tego. Ale doszedł inny problem. Działa mi odwrotnie wskaźnik częstotliwości. Wszędzie na filmach i forach, wygląda na to, ze niższe częstotliwości są po stronie starych niższych. Nawet skale na Allegro widziałem tak wyskalowane. A u mnie jest odwrotnie. Czy przyczyną może być układ z tranzystorem sterujący wskaźnikiem, czy coś innego? Nie wiem od czego zacząć. Zamieniłem na inny wskaźnik z Radmora, japoński, i tak samo. Odwrotne podłączenie, wskazówka idzie w bardzo wielki minus. Czyli podłączony dobrze. Podejrzewam to na załączniku. Proszę o podpowiedź, czy dobrze idę w tą drogę? Zrobię antenę, wrócimy do wskaźników stereo i siły sygnału.

    Radmor 5102 TE - wskaźnik sygnału nie działa na UKF
  • Helpful post
    #4
    Andrzej L.
    Level 31  
    Efekt taki jakbyś miał odwrotnie potencjometry podłączone ;-). Zrób test czy jak wskazówka pokazuje coraz wyższe częstotliwości czy napięcie w torze warikapów też wzrasta.
    A jaką masz pewność, że prawidłowo interpretujesz, że ponoć masz lustrzanie odwróconą skalę pasma? Rozkład stacji radiowych by wskazywał, że stację która w twoim rejonie nadaje w okolicy 88MHz ty odbierasz wg wychylenia wskazówki w pobliżu końca pasma czyli 108MHz? A tą która nadaje w pobliżu 108MHz odbierasz na 88MHz? Co do mocy sygnału radiowego, wszystko zależy jaki blok mieszkalny, jak skierowany do nadajnika i jak wysoko. Jak z okna masz zasięg optyczny z nadajnikiem to nawet kawałek przewodu rozwieszony przy oknie udający antenę, dla lokalnej stacji nie ma problemu by w odbiorniku "zamknąć" wskaźnik mocy sygnału radiowego. Jeżeli w okolicy są niezbyt zawrotnej mocy sygnały radiowe to dobrym punktem zaczepienia jest generator odpalony na stole obok testowanej głowicy i sprawdzenie czy na nim jesteśmy uzyskać wskazanie max sygnału.
    A jeżeli chodzi o wskaźnik częstotliwości to zaczynasz od tego punktu instrukcji

    Radmor 5102 TE - wskaźnik sygnału nie działa na UKF


    Radmor 5102 TE - wskaźnik sygnału nie działa na UKF

    Zakładam, że tranzystor sprawny, diody ustalające napięcia D1401-1404 również nie budzą pomiarowo żadnych zastrzeżeń?
  • #5
    kula350
    Level 10  
    Dzisiaj od rana zabrałem się do tego. I przez przypadek odkryłem co jest grane. Robiąc pomiary stuknąłem mocno w potencjometr, bo mi ręka ujechała. No i zauważyłem, że wskazówka na chwilę się przesterowała na dobre miejsce. Wylutowałem i pomierzyłem, ale okazało się, że niby jest dobrze. Tak samo jak wcześniej mierzyłem. Ale tym razem zwróciłem uwagę na miejsce gdzie jest suwak. Odkryłem przez to, że są jakieś te potencjometry nijakie, suwk gdzie indziej wzrokowo opory gdzie indziej. Wlutowałem i nic. Więc starym sposobem. Kropla WD i po chwili wyczyściłem IPA. No i zadziałało. W dodatku te pot. są tak zrobione, że można przesuwać wskazówkę z prawa na lewo. Dzięki za podpowiedź o mierzeniu ponownym. Jeszcze nie działa najlepiej, bo skacze wskazówka sama, najwyraźniej pot. są popękane albo coś ze ścieżkami. Zabiorę się z a to po niedzieli.
  • #6
    seta1
    Level 27  
    Ważne jest aby ustawić tak jak podaje instrukcja, Czyli 3V na bazie T1401 za pomocą stroika, nastepnie miernk w rekę i pomiary.

    Miedzy rezystorami R1407 i PR-kiem 1406 musi być 7,5V to zależy od diody zenera sprawdź czy sprawna
    Kontrolnie sprawdź jakie jest napięcie między R1403 i PR-kiem 1405, powinno być około 2,5V

    Dalej postępuj tak jak podpowiada Andrzej, podsyłając instrukcję regulacji wskaźnika
  • #7
    kula350
    Level 10  
    Zgadza się. Tylko najpierw wymienię potencjometry, bo teraz nie ma sensu.
  • #8
    seta1
    Level 27  
    jaki jest schemat, bo Ty zamieściłeś jeden z innym układem wskaźnika i Andrzej zamieścił inny, ja odpowiedziałem względem schematu Andrzeja gdzie jest dioda zenera 7,5V i kilka BAP811 ustalających dolne napięcie.

    Jakiemu schematowi odpowiada twoja wersja wykonania?
  • #9
    kula350
    Level 10  
    Taki jak podąłem wcześniej.
  • #10
    seta1
    Level 27  
    nieaktualne będą napięcia jakie zamieściłem w opisie, ale podobne, z diodą zenera było łatwo, wyznaczała owo napięcie 7,5V w takim układzie według schematu zamieszczonego przez Ciebie, też powinno byś coś około, dopuśćmy (plus/minus 1V), mowa o napięciu Miedzy rezystorami R1407 i PR-kiem 1406

    Jeśli górne niewiele się zmienia to i dolne również, spodziewaj się tam napięcia oo 2,5V do 3V przy napięciu na bazie 3V

    dalej bez zmian, według instrukcji serwisowej

    Ps. trochę dziwny jest ten układ, wydaje się lepszy, który poprzednio opisywałem
  • #11
    kula350
    Level 10  
    Wszystkiego najlepszego w nowym roku.
    Może w międzyczasie takie pytanie, nawiązując do tego co pytałem na początku. Chodzi o nie świecąca się lampka stereo i brak świecenia diod na wskaźniku sygnału. Tylko pierwsza dioda. Jak w prosty sposób sprawdzić wskaźnik siły sygnału i kontrolka stereo? Czy to wina słabego sygnału z anteny, czy coś innego. Miałem w strojeniu fachowca tor FM. Rozmawiałem z nim i jest ponoć wystrojone wszystko na zicher. Sprawdzone na testowym radiu. Gra ładnie. Ale ja mieszkam w bloku i w dodatku z drugiej strony od nadajników. Dodam, że na AM jest na wskaźniku pokazana siła sygnału. Z 4 diod świeci 3.
  • Helpful post
    #12
    seta1
    Level 27  
    Wszystkiego dobrego w nowym roku

    Sam sobie sprawdziłeś wskaźnik sygnału i jest dobry
    kula350 wrote:
    Z 4 diod świeci 3.


    Co do diody stereo, to sprawdź jakie jest napięcie na nodze numer 6 układu uL1601, jeśli zmierzysz w okolicy 18V to jest stan kiedy dioda nie świeci,
    jeśli dioda stereo się świeci tam jest podana masa przez układ sterowania dioda, wewnętrzny układ US301.

    jak będzie 18V i podczas kręcenia nie zmienia się, podaj na moment masę na rezystor R302 od strony pinu numer 6, tak sprawdzisz czy dioda sprawna. Uważaj nie pomyl stron, grozi natychmiastowym spaleniem diody




    Napisałeś w temacie odnoszącym sie do radmora 5102, Twój kłopot jest z 5102TE trochę mie zmyliłes, a właśnie różnia się wskaźnikami.
    Następne niedomówienie, czy kolega Tobie przestrajał tylko głowicę przełożona do odbiornika u niego?

    Napisz jak było i nie kręć :)
  • #13
    kula350
    Level 10  
    On maiła 4 płytki do zestrojenia i uruchomienia. Głowicę, pośrednie FM, automatyka i dekoder stereo. Wymienił kondensatory i jeszcze trochę innych klamorów w tym strojenie wszystkiego. Zrobił to na swoim Radmorze, który ma do swoich celów naprawczych, bo to facet który się tym zajmuje. Po zamontowaniu rozmawiałem z nim. powiedział, że wszystko stroił. U niego to działało OK. On jest na Youtube i ma tam blok o Radmorze 5102, jak przestraja, jak to wszystko robi.
  • #14
    kula350
    Level 10  
    Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w opisie w błąd. Oczywiście jest to Radmor 5102 TE. Dziękuję wam wszystkim za pomoc. Naprowadziliście mnie na to co było zepsute. Dzięki seta1 za podpowiedź aby sprawdzić diodę stereo. Przy okazji zacząłem mierzić ścieżki i piny czy któryś jest przypadkiem z zimnym lutem. Przy okazji zacząłem sprawdzać piny na poszczególnych płytkach. Okazało się, że pin G8 na płytce automatyki ma zwarcie do masy. Po ścieżkach doszedłem, do PPCz G1 i tam też było zwarcie. Wyciągnąłem płytki i okazało się, że na płytkach jest OK. Tak więc zacząłem kopać dalej. I doszedłem na tylną stronę pinu (PZ). Niby nic tam takiego nie było. Wcześniej sprawdzałem to wzrokowo i było czysto. Ale nie dawało mi to spokoju i wziąłem lupę. I dopiero wówczas zobaczyłem cieniutką stróżkę cyny, która tam zwierała G1 do masy. Pin 2 i 3 to masa z PPCz. Dzięki za zaangażowanie. Pozdrawiam jeszcze raz w Nowym Roku. Temat zamknięty, jeszcze raz dziękuję. A tu efekt. :lol:

    Radmor 5102 TE - wskaźnik sygnału nie działa na UKF
  • #15
    seta1
    Level 27  
    Dobrze, że udało się odnaleźć usterki, co znaczy wnikliwe przyjrzenie się.
    Zapytam o wskaźnik sygnały a chodzi o ostatnia diodę, trzecia jasno świeci i kolejna czwarta powinna się zaczynać zapalać, chyba, że zdjęcie trochę oszukuje i nie jest to ten moment.
  • #16
    kula350
    Level 10  
    Kawałek kabelka zamiast anteny, taka słaba stacja. To blok 10 piętrowy i w koło siatka w betonie. Ja mam mieszkanie z innej strony niż nadajniki. Na innych jest ful, tzn ostatnia też się świeci. I tak jeszcze muszę wymienić potencjometry ze skali. Jeszcze nie kupiłem. Ale z obserwacji, bo nie ma czym pomierzyć, elegancko to przestrojenie zrobił ten z Youtuba. Aż chce się słuchać.