logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dysk SSD o statusie 93% wg SMART jest bezpieczny do użytku?

rob447 08 Sty 2021 00:31 1662 11
  • #1 19167058
    rob447
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Witam. Nagle przestały mi przeglądarki wczytywać strony, ciągły napis "Ładuje...". Najpierw Chrome, później Firefox. Po którymś razie wyłączenia/włączenia chwile działa i przestaje.
    Chcę się upewnić czy to nie wina dysku. System uruchamia się normalnie i inne programy też. W jakim stanie jest ten dysk? Pisze że dobry w 93% co to oznacza i jak długo będzie dział i czy można dalej używać?

• Pomocny post
    #2 19167112
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Witaj. Dysk nie ma rzucających się w oczy problemów (według SMART, ale to nie jest miarodajne narzędzie do oceny stanu SSD). Ma bardzo dużą liczbę zapisów i średnią żywotność komórek pamięci na poziomie ~21% pierwotnej wartości. Problem, który opisujesz prawdopodobnie nie ma związku z tym dyskiem, ale CDI niepoprawnie interpretuje sprawność tego dysku, jest już znacznie niższa niż 93% i należy zacząć dbać poważnie o kopie zapasowe danych na nim przechowywanych.
  • #3 19167293
    rob447
    Poziom 3  
    Dzięki za odpowiedź. Po wyczyszczeniu cCleanerem chwilę przeglądarki wczytywały strony normalnie. Czyli chyba dysk ma już problem z zapisem z przeglądarek. Jakiś program, wtyczka przyspieszyła mi drenowanie dysku.
    Nie zdawałem sobie sprawy że wersja portable CrystalDiskInfo którą mam jest już tak stara. Najnowsza wersja pokazuje już inaczej:

Jaki polecasz dysk SSD 256GB na system (lub na co zwracać uwagę), który tak jak ten nie wysypie się całkiem tylko wcześniej jakoś ostrzeże?
  • #4 19167475
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Dysk o niczym nie ostrzeże. Producent może założyć jakaś ilość zapisów, którą powinna znieść każda komórka, ale to tylko założenia. Są też inne usterki, które mogą się wydarzyć, ale w smart nie będzie o tym wzmianki. Ogólna zasada jest taka, że z SSD powinno się zawsze robić kopię zapasową.

Dysk Crucial MX500 jest uznawany za rozsądny model.
  • #5 19167478
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2333
    rob447 napisał:
    dysk ma już problem z zapisem z przeglądarek.
    dysku mało obchodzi, co zapisuje. Będzie zapisywał wszystko, co mu każesz dopóki się nie skończy.

rob447 napisał:
    Jaki polecasz dysk SSD
    rozgladaj się za starszymi modelami. Unikaj pamięci QLC. Cały czas nie przechodzi mi przez gardło, że TLC mogą być lepsze, ale QLC są gorsze nawet od TLC. Chyba, że masz dużo kasy i stać Cię na nośnik zmiennofazowy (Intel Optane SSD) - zupełnie inne układy, inna fizyka i, przynajmniej na papierze, bo zbyt krótko są na rynku, by się wypowiedzieć na podstawie doświadczenia, ale powinny być daleko bardziej niezawodne.

rob447 napisał:
    nie wysypie się całkiem tylko wcześniej jakoś ostrzeże
    - zapomnij - szybki i nagły zgon, to znak rozpoznawczy wszystkich nośników wykorzystujących układy NAND.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #6 19167481
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19167486
    kaleron

Fizyka zapisu i sposób działania tej grupy nośników i tak nigdy nie pozwolą na stworzenie naprawdę wiarygodnej metody oceny ich stanu i przewidywania, ile jeszcze posłużą...przynajmniej dla działających...
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #8 19172437
    rob447
    Poziom 3  
    To objawy to jednak problem nie z dyskiem i został wykryty przy okazji. Bo na innym komputerze wystąpił wczoraj wieczorem taki sam problem.
    U mnie problem jest taki że nie chciało wczytywać stron w chrome, natomiast w operze jest OK. Zauważyłem, że pomaga wyłączenie np na 10min osłon w avast i od razu puszcza.
    Zauważyłem również że jak osłony avast są włączone i nie wczytuje stron to jak wyłączę program NetWorx (do zliczania transferu) to tak samo od razu puszcza. A NetWorx przez ponad rok działał u mnie OK.
    Avast wykrył akurat wtedy odkąd problem się zaczął (wiem bo była data ostatniego skanowania) że są otwarte porty na routerze, więc zablokowałem je, włączyłem skanowanie i odblokowało na jakieś 10min.
    Możliwe że jest jakiś konflikt między Avast a NetWorx 5.5.5 ale jeszcze sprawdzam.
  • #9 19173050
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Proponuję założyć temat w dziale pogotowie antywirusowe załączając logi z FRST.
    Avasta natenczas możesz całkiem odinstalować.
  • #10 19175758
    kaleron

Kiedyś ktoś mnie za to zrugał, ale napiszę jeszcze raz. Usuwanie Avasta jest u nas obowiązkowe. Jeśli używać Avasta, to już lepiej nic nie mieć. Mam nadzieję, że w ostatnim czasie było z Avastem dość afer i problemów, by tym razem moja sugestia spotkała się z większym zrozumieniem.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #11 19176067
    Łukasz_W

Ocena: 648
    kaleron napisał:
    Kiedyś ktoś mnie za to zrugał

A to i ja się pod tym podpiszę - najwięcej problemów z działaniem aplikacji oraz systemu, jeśli jest zainstalowany, powoduje Avast.
    Jego pozbycie się w większości przypadków rozwiązuje problemy z systemem i programami.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #12 19178611
    kaleron

Łukasz_W napisał:
    A to i ja się pod tym podpiszę
    Dzięki:) Twoje zdanie jest dla mnie ważniejsze od tamtego...nie pamiętam już kogo;)
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk SSD z statusem 93% według SMART nie wykazuje poważnych problemów, ale jego rzeczywista sprawność może być niższa. Użytkownik zauważył problemy z przeglądarkami, które mogą być związane z innymi programami, takimi jak Avast i NetWorx, a nie bezpośrednio z dyskiem. Zaleca się regularne tworzenie kopii zapasowych danych. Użytkownicy sugerują unikanie dysków z pamięcią QLC oraz polecają model Crucial MX500 jako rozsądny wybór. Warto również korzystać z najnowszej wersji CrystalDiskInfo do monitorowania stanu dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA