logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Crucial MX500 1TB SATA – szybki spadek %Health w CDI, czy wymieniać dysk?

smiglo5 26 Gru 2025 17:28 393 11
  • #1 21790488
    smiglo5
    Poziom 8  
    Cześć, mam obawy o szybki spadek %Health w moim MX500 1 TB (SATA).

Wiem, jak wygląda obecna sytuacja na rynku i chciałem tylko zapytać, czy już muszę się rozglądać za jakimś nowym dyskiem, czy próbować przeczekać obecną sytuację na rynku? Dodam, że dysk mam od marca 2021 roku.

W załączniku dorzucam screena z CDI (SMART).

Dzięki bardzo, z góry za pomoc!
    Załączniki:
    • Crucial MX500 1TB SATA – szybki spadek %Health w CDI, czy wymieniać dysk? DiskInfo64_gY5HRjHf12.png (73.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21790512
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Czyli SMART już mamy, a teraz prawdziwy test:
    Wstaw CAŁY! wyraźny screen okna programu Victoria537 z WYKRESem po zakończeniu testu : Full surface scan with graph, Test jest w Menu Actions

(nie wolno nic robić po włączeniu testu, i wyłączyć Internet przed testem)
    https://www.dobreprogramy.pl/victoria,program,windows,6628627349895297
  • Pomocny post
    #3 21790515
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 648
    Żywotność szacowana przez odczyt parametrów SMART może, ale nie musi być wyznacznikiem kondycji dysku, zwłaszcza SSD.

Poniżej moja MX300, która jest przeznaczona do transportu danych między komputerami.
    Ekran Hard Disk Sentinel pokazujący żywotność dysku SSD na poziomie 1%.
    Zrzut ekranu z programu Hard Disk Sentinel pokazujący dane S.M.A.R.T. dwóch dysków

Jeśli dysk nie zwalnia lub nie występują z nim inne problemy, to po wykonaniu (i wykonywaniu regularnych) kopii zapasowej nie specjalnie bym się przejmował tym wskaźnikiem.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #4 21790522
    smiglo5
    Poziom 8  
    Nie, dysk nie zwalnia, problemów jako takich też z nim nie mam, kopie zapasowe robię na bieżąco, w zasadzie raz w miesiącu ją aktualizuję. Nie jest to dużo, bo to jakiś gigabajt danych.
  • #5 21790540
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    smiglo5 napisał:
    dysk nie zwalnia,

To jest trudne do oceny, bez wykresu z testu V...
  • #6 21790651
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    smiglo5 napisał:
    szybki spadek %Health

Szybki?
    Masz go prawie 5 lat i uśredniona wartość cykli P/E jest u Ciebie na poziomie 0x23b, czyli 571 cykli.
    Dysk jest szacowany przez producenta na 1500 cykli. Aktualnie więc przybywa Ci statystycznie 10 cykli P/E na miesiąc, więc żeby dojechać do 1500 cykli potrzebne Ci jeszcze jakieś 93 miesiące, czyli prawie 8 lat. Ciężko nazwać eksploatację w wyniku której prognozowane życie sprzętu wyniesie łącznie 13 lat jakimś szybkim spadkiem żywotności.

Aktualnie MX500 nie opłaca się reklamować, bo nie są już produkowane i jest szansa, że dostaniesz kwotę, którą za niego dałeś w 2021, a z rozsądnych dysków SATA już za dużo nie da się kupić (Samsung 970 EVO i Kingston KC600 przychodzą na myśl).

Tym niemniej dysk przez 5 lat jest teoretycznie wyeksploatowany w niecałych czterdziestu procentach, tak jak w przypadku innych dysków SSD może nie dotrwać do 100% albo je przekroczyć (sam u mojej mamy w starszym komputerze mam innego cruciala - MX200 - już 3 lata temu przekroczył szacowane ilości zapisów i działa dalej bez zauważalnej redukcji wydajności. Oczywiście jutro może przestać, a może podziałąć kolejne kilka lat.

W przypadku Twojego dysku parametrem Health bym się na pewno nie przejmował. Tak czy inaczej dobrze, że kopie zapasowe robisz (to dobry zwyczaj niezależnie od tego, jaki dysk się posiada - hdd, ssd, stary, nowy, lepszy, gorszy - każdy może się uszkodzić).
  • #7 21790658
    smiglo5
    Poziom 8  
    No, bardziej pytam pod kątem, czy mam się czym przejmować, czy spokojnie mogę przeczekać na tym dysku ten cały syf na rynku, który się teraz dzieje. Ale dziękuję!
  • #8 21790668
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jeśli patrzymy na ten licznik to możesz jeszcze 8 lat czekać, aż dojedziesz ze zdrowiem do minimalnych wartości. Jeśli nie patrzymy na ten licznik, to tak jak w przypadku każdego innego dysku - robimy kopie i niezależnie od licznika używamy póki nie padnie lub nie zacznie odczuwalnie zwalniać (jak zacznie odczuwalnie zwalniać to duża szansa że padnie krótką chwilę później).
  • #9 21791738
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3580
    No i stosuj zasadę -> miej stale na nim 30-40% wolnego miejsca.
  • #10 21792000
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ja stosuję zasadę, że mam około 80-100 GB wolnego zwykle, co zapewnia dostatecznie dużo komórek do sensownej rotacji. Ale oczywiście jak będzie więcej to nic złego się nie stanie.
  • #11 21792614
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2334
    pidar napisał:
    miej stale na nim 30-40% wolnego miejsca.

dt1 napisał:
    mam około 80-100 GB wolnego

i tak awaryjność SSDków prowadzi do tego, że kupujemy dyski większe, niż nam potrzeba, by rozprowadzić zużycie po większej przestrzeni adresowej i trochę mniej bać się awarii i jej potencjalnych skutków...

artaa napisał:
    Victoria537 z WYKRESem po zakończeniu testu : Full surface scan with graph,
    - warto zrobić.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #12 21792793
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3580
    @smiglo5 Przyjmuję, że firmware był tylko aktualizowany z -> M3CR032 (?)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył szybki spadek wskaźnika %Health w dysku Crucial MX500 1TB SATA, używanym od marca 2021 roku, i pyta, czy należy wymienić dysk czy poczekać z zakupem nowego ze względu na obecną sytuację rynkową. Dysk wykazuje niepokojące wartości SMART, co sugeruje potencjalne problemy z trwałością nośnika. W dyskusji podkreślono znaczenie monitorowania parametrów SMART, zwłaszcza liczby błędów i zużycia komórek pamięci NAND. Zalecane jest wykonanie kopii zapasowej danych oraz rozważenie wymiany dysku, jeśli spadek %Health postępuje szybko, aby uniknąć utraty danych. Wskazano, że MX500 to model SATA SSD o dobrej reputacji, ale szybki spadek zdrowia może wskazywać na defekt lub intensywne użytkowanie. Niektórzy sugerują obserwację trendu i ewentualne testy diagnostyczne, jednak priorytetem jest bezpieczeństwo danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA