logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa odbiornika Tecsun PL-600 - wymiana tranzystora FET 2SK2394 i analiza schematu

BANANvanDYK 09 Sty 2021 13:57 2187 3
REKLAMA
  • #1 19169992
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2593
    Odbiornik Tecsun PL-600 z podłączoną anteną zewnętrzną, po uderzeniu pioruna w działkę sąsiada zamilkł na zakresie fal krótkich. Zgodnie z sugestią na stronie https://swling.com/blog/2013/12/repairing-the...sun-pl-600-after-electrostatic-discharge-esd/ , uznałem że tranzystor FET 2SK2394 uległ uszkodzeniu. W związku z brakiem dostępności próbowałem z BF545, lecz okazało się że nie działa (sądziłem że problem tkwi w różnicy napięcia progowego Ugs). Kiedy udało mi się zdobyć 2SK2394, po wlutowaniu okazało się że radio nadal nic nie odbiera... Zacząłem drążyć temat i okazało się że schemat dostępny w internecie (reverse engineering z chińskiej gazety) jest błędny. Przerysowałem na nowo schemat, lecz nie mogłem znaleźć przyczyny problemu.
    Naprawa odbiornika Tecsun PL-600 - wymiana tranzystora FET 2SK2394 i analiza schematu
    Schemat od PL-660 oraz schemat reverse-engineering od PL-880 (z radioscaner.ru) pomógł mi zrozumieć zasadę działania radioodbiornika. Diody D1 i D11 służą do przełączania pomiędzy zakresem SW a MW/LW, dioda D2 służy jako ogranicznik w przełączniku DX/LOC w wyniku zmiany napięcia na wejściu AM-MIX1. Jak widać Tecsun PL-600 używa wyłącznie anteny ferrytowej na zakresach MW/LW, co jest przyczyną słabej czułości na tych zakresach. Schemat układu przełącznika FM DX/NORM/LOC wyjaśnia dlaczego na pozycji NORM odbiornik wydaje się najmniej czuły.
    Przyczyną okazała się przebita dioda D1, która wykazywała napięcie Uf 0.3V w kierunku przewodzenia i Uf 0.7V w kierunku zaporowym. Schemat PL-600 i PL-660 sugeruje diodę 1N135 (nie produkowana), a schemat PL-880 sugeruje diodę 1SS135 (praktycznie niedostępna w sprzedaży). Jest to z pewnością dioda przełączająca PIN (band switch diode). Internet sugeruje użycie zamiennika 1SS133 dla 1SS135. Inne zamienniki (przeznaczone jako band switch diode) to: 1SS110, 1SS265. Oryginalna dioda wykazuje Uf 0.75V, natomiast zwykła dioda 1N4148 wykazuje Uf 0.5V. Udało mi się znaleźć jakąś diodę z Uf 0.7V, wlutowałem ją od drugiej strony aby było łatwiej wymienić.

Analiza schematu sugeruje że radioodbiornik może posiadać wbudowany bias do anteny aktywnej AM (3.5V), lecz układ odbiornika nie przepuszcza sygnałów MW/LW...

------------
    Tecsun PL-600 repair after a lightning storm

The Tecsun PL-600 receiver with an external antenna connected, after a lightning strike in the neighbor's field, fell silent on the short wave band. As suggested on https://swling.com/blog/2013/12/repairing-the...sun-pl-600-after-electrostatic-discharge-esd/, I think the 2SK2394 FET transistor is damaged. Due to the lack of availability, I tried with the BF545, but it turned out that it does not work (I thought the problem was the difference in the threshold voltage Ugs). When I managed to get 2SK2394, after soldering, the radio still does not receive anything... I started to drill down on the topic and it turned out that the schematic available on the internet (reverse engineering from a Chinese newspaper) was wrong. I redrawed the schematic but couldn't find the cause of the problem.
    The schematic diagram from PL-660 and the reverse-engineering diagram from PL-880 (from radioscaner.ru) helped me understand how the radio works. The D1 and D11 diodes are used to switch between the SW and MW / LW ranges, the D2 diode serves as a limiter in the DX / LOC switch due to the voltage change at the AM-MIX1 input. As you can see, Tecsun PL-600 uses only a ferrite antenna in MW / LW bands, which is the reason for poor sensitivity in these bands. The schematic diagram of the FM DX / NORM / LOC switch explains why the receiver appears to be the least sensitive in the NORM position.
    The reason was the shorted diode D1, which showed a voltage of Uf 0.3V in the forward direction and Uf 0.7V in the reverse direction. The diagram of the PL-600 and PL-660 suggests a 1N135 diode (not produced), and the diagram of the PL-880 suggests a 1SS135 diode (practically not available for sale). It is definitely a PIN switch diode. The internet suggests using a 1SS133 replacement for 1SS135. Other replacements (intended as band switch diode) are: 1SS110, 1SS265. The original diode shows Uf 0.75V, while the regular 1N4148 diode shows Uf 0.5V. I managed to find a diode with Uf 0.7V, I soldered it from the other side to make it easier to replace.

The analysis of the diagram suggests that the radio may have a built-in bias to the active AM antenna (3.5V), but the receiver circuit does not pass MW / LW signals...
  • REKLAMA
  • #2 19183606
    AdamC
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Kondensator któryś nie uszkodzony ?
    Może zmienić kierunek poszukiwań od p.cz. w kierunku anteny, podać sygnał z generatora.
    Załączniki:
    • tecsun_pl-600.pdf (1.46 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 19189847
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    AdamC, chyba nie przeczytałeś uważnie mojego posta.

Tecsun PL-600 zniekształcony dźwięk przy odbiorze SSB.

Wyjaśnię problem zniekształconego dźwięku przy odbiorze SSB w fabrycznym odbiorniku, która wymaga obowiązkowej modyfikacji (wlutowania rezystora pomiędzy pinami 8 i 18 układu scalonego TA2057N). Przyczyna problemu tkwi w układzie wzmacniacza m.cz. CD1622CB (chiński odpowiednik CXA1622), wyposażonego w napięciową regulację wzmocnienia. Sygnał audio o poziomie powyżej 200 mVp ulega zniekształceniu w stopniu przedwzmacniacza tego układu scalonego. Sygnał audio w trybie SSB osiąga poziom 400 mVp (płyta PL600-A-V14), natomiast w trybie FM ok. 100 mVp. To nie jest problem układu scalonego TA2057N gdyż ten - nawet przesterowany - nie wprowadza zniekształceń na wyjściu (pin 12, 13 - L i R). Wlutowanie rezystora obniża poziom sygnału do ok. 200 mV, ale obniża także poziom sygnału audio w trybie AM względem trybu FM.
    Końcówka 18 układu TA2057 może być zarówno wyjściem detektora AM (w trybie AM) lub wyjściem p.cz. (w trybie SSB). Końcówka 17 jest wejściem audio o niskiej rezystancji wejściowej. Sygnały audio FM, AM i SSB mają różny poziom i muszą być wyrównane w układzie sumacyjnym. Po przemyśleniach doszedłem do wniosku że należy zwiększyć wartości rezystorów SMD (0603). Rezystor R139 (1k5) należy wymienić na rezystor 6k8, co skutkuje sygnałem audio ok. 150 mVp. Dodatkowo dla wyrównania poziomu sygnału AM względem FM, rezystor R138 (8k2) wymienić na 22k. Poziom sygnału FM wynosi ok. 100 mVp, lecz przy odstrojeniu osiąga 200 mVp, dlatego należy pozostawić bez zmian.
    Uwaga, podzespoły SMD są przyklejone do płyty drukowanej. W starszych wersjach odbiornika (płyta PL600-A-V13) stosowano tranzystory THT i nieco inne wartości rezystorów w układzie detektora SSB. Możliwe że poziom audio jest inny i należy dobrać inną wartość rezystora R139.
    -------------
    Tecsun PL-600 distorted sound when receiving SSB.

I will explain the problem of distorted sound when receiving SSB in the factory receiver, which requires mandatory modification (soldering a resistor between pins 8 and 18 of the TA2057N chip). The cause of the problem is in the CD1622CB audio amplifier circuit (Chinese equivalent of the CXA1622), equipped with a voltage gain control. The audio signal above 200 mVp is distorted in the preamplifier stage of this IC. The audio signal in SSB mode reaches the level of 400 mVp (PL600-A-V14 board), while in FM mode it reaches about 100 mVp. This is not a problem because the TA2057N IC - even overdriven - does not introduce distortion at the output (pin 12, 13 - L and R). Soldering the resistor lowers the signal level to about 200 mV, but also lowers the audio signal level in the AM mode compared to the FM mode.
    TA2057 pin 18 can be either an AM detector output (in AM mode) or an IF output (in SSB mode). Pin 17 is an audio input with low input resistance. The audio signals FM, AM and SSB have a different level and must be equalized in the summator. After thinking about it, I came to the conclusion that I need to increase the values of SMD resistors (0603 size). The resistor R139 (1k5) should be replaced with a 6k8 resistor, which results in an audio signal of approx. 150 mVp. Additionally, to equalize the level of the AM signal with FM, replace the resistor R138 (8k2) with 22k. The FM signal level is about 100 mVp, but reaches 200 mVp on detuning, so leave it unchanged.
    Note, the SMD components are glued to the PCB. The older versions of the receiver (the PL600-A-V13 board) used THT transistors and slightly different resistor values in the SSB detector circuit. It is possible that the audio level is different and a different value of the R139 resistor should be selected.
  • #4 19254434
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Jeszcze dodam jedną informację nie zamieszczoną w instrukcji obsługi:
    SYSTEM CODE:
    09 — Krok 9 kHz, pasmo MW 522–1620 kHz (Europa, Azja, Afryka).
    10 — Krok 10 kHz, pasmo MW 520–1710 kHz (Ameryka).
    22 — Test wyświetlacza i prawdopodobnie wersja oprogramowania (u mnie 6005).
    87 — Chińskie pasmo FM 87.0–108 MHz (domyślne).
    88 — Europejskie pasmo FM 87.5–108 MHz (nie opisane w instrukcji).

-------------
    I will add one more piece of information not included in the user manual:
    CODE SYSTEM:
    09 - 9kHz step, MW band 522-1620kHz (Europe, Asia, Africa).
    10 - 10kHz step, MW band 520-1710kHz (America).
    22 - LCD display test and possibly the software version (in my case 6005).
    87 - Chinese FM band 87.0-108 MHz (default).
    88 - European FM band 87.5-108 MHz (not described in the manual).

BTW.
    Zastanawiam się nad jedną rzeczą. Niektóre odbiorniki globalne pozwalają na wyłączenie anteny ferrytowej na paśmie MW, co za tym idzie umożliwia odbiór przez antenę zewnętrzną. W Tecsunie PL-600 jest to realizowane sygnałem z układu syntezy PLL który steruje tranzystorem 1Q2, następnie tranzystorem 1Q3 z kolektora 1Q2 (nie narysowałem tego obwodu na schemacie). Widzę dwie opcje. Pierwsza - ingerencja lutownicą w okolice 1Q2. Druga - modyfikacja oprogramowania (to już w gestii producenta). Nie chce mi się znowu rozbierać radioodbiornika. Co o tym sądzicie, zadziała czy kondensatory w filtrze pasmowym wytną tak niskie częstotliwości?
REKLAMA