logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki system MESH kupić do domu piętrowego?

max44066 13 Sty 2021 17:49 14760 6
REKLAMA
  • #1 19180943
    max44066
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam.
    Od kilku dni zastanawiam się jaki system MESH kupić do domu o powierzchni 100m^2 i chciałbym się Was koledzy zapytać o radę.
    Budżet do 1000 zł, może być 3 punktowy (choć nie musi) i prędkość na tyle dobra, aby filmy 4K odpalały bez przeszkód.
    Dom jest piętrowy.
    Czekam na propozycje :)
  • REKLAMA
  • #2 19181996
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5489
    max44066 napisał:
    zastanawiam się jaki system MESH kupić do domu o powierzchni 100m^

Żaden.
    Lokalne AP podłączone przewodem z routerem głównym.
    Mesh to nic innego, jak marketingowy bełkot o wzmacniaczach sieci wifi.
    Przestały się sprzedawać wzmacniacze, to wymyślili producenci Mesh (zapomnieli tylko zagiąć czasoprzestrzeń i złamać prawa fizyki).

Popatrz choćby na Allegro w działy wielkich sklepów, w sekcji outlet i zobacz ile zwrotów na ten cały Mesh jest.
  • REKLAMA
  • #3 19182234
    pitron
    Poziom 24  
    Ocena: 100
    Zamiast tego kilka AP na kablu zarządzanych kontrolerem: Unifi, Mikrotik.
    Chiński TPlink tez już to ma ale nie znam z autopsji.

Możesz zasilić choćby konwerterm Gigabit POE i masz tylko skrętkę po drodze do urządzenia.
  • REKLAMA
  • #4 19214636
    siudziu
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    Cytat:

Lokalne AP podłączone przewodem z routerem głównym.
    Mesh to nic innego, jak marketingowy bełkot o wzmacniaczach sieci wifi.
    Przestały się sprzedawać wzmacniacze, to wymyślili producenci Mesh (zapomnieli tylko zagiąć czasoprzestrzeń i złamać prawa fizyki).

Popatrz choćby na Allegro w działy wielkich sklepów, w sekcji outlet i zobacz ile zwrotów na ten cały Mesh jest.

Jak nie ma opcji ciągnięcia przewodów myślę że opcja mesh jest super. Kuzyn kupił deco m4 i jest mega zadowolony konfiguracja prosta, zero kabli brak martwych stref, sam rozglądam się za Tenda MW6 bo jest tańszy.
  • REKLAMA
  • #5 19216673
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2522
    Jeśli masz tylko możliwość, to od głównego routera poprowadź przewody do miejsc ze słabym zasięgiem i tam postaw lokalne access pointy. To najlepszy z możliwych sposobów. Jak masz kasę, to polecam Unifi UAP. Jak masz mniejsze wymagania, to może być TP-Link Deco. Jednak kupując Deco nawet nie myśl o tych bzdurach z radiowymi linkami i MESH. To są bajki dla naiwnych dzieci (przegladaczy Facebooka i śmiesznych kotków). Ten tryb pracy nie nadaje się do profesjonalnego korzystania z sieci. Deco ma być podłączone przewodem i wybrane w ustawieniach praca jako access point.
    Jeśli byłoby naprawdę niemożliwe położenie przewodów, to możesz patrzeć na adaptery PLC i przesył danych poprzez sieć elektryczną (Są też dobre AP ze zintegrowanym PLC, np Deco P9).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 19218329
    siudziu
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    Dziś doszedł Tenda MW6 2-pack. Bałem się czy 2 kostki starczą na cały dom, a okazało się że wystarczy 1 :) druga włączyłem tylko po to żeby sygnał by powyżej 80%. Podsumowując router wifi + reapter zastąpiła jedna kostka która dała lepszy zasięg. Co prawda nie mam jakiegoś wielkiego domu ale piętrowy budynek na dobrą sprawę obskoczyła by jedna kostka :). Więc nie wiem jak to wyszło ale ja jestem bardzo zadowolony z MESHA chodź w przypadku Tendy opcji konfiguracji zaawansowanych brak czyli jak jesteś zwykły kowalski wystarczy ci Tenda jak chcesz się pobawić w konfiguracje musisz kupić coś droższego.
  • #7 20801417
    drqiub
    Poziom 2  
    Ocena: 1

Może się przydać dla potomności!
    Mamy 2 główne systemy mesh:
    1. Satelity po skrętce zarządza nimi kontroler - najbardziej wydajne rozwiązanie, ale dla ludzi, którzy mają jako takie podstawy i trochę cierpliwości.
    2. Mniej wydajne, ale zupełnie proste - zwykle 2 lub 3 paki. Pierwszy wpinamy w sieć, a reszta bezprzewodowo.

Jest dużo tańszych rozwiązań na rynku WiFi mesh, jednak z doświadczenia polecam tylko te, które mają zaimplementowane K/V/R. Wtedy już niezależnie jaka masz platformę sprzętową i programową, sygnał sam przelacza się automatycznie i dbają o to satelity, a nie twój sprzęt.

Na chwilę obecną z najtańszych rozwiązań to Tenda MW12.

Lepsze rozwiązanie to KVR oparte na 2,4/5 oraz dedykowanym paśmie do wzajemnego przekazywania danych 6 GHz.
    Tzw. 2,4/5/6 GHz Triband to najlepsza opcja dla zwykłego użytkownika. Gdzie liczba urządzeń obsługiwana poprawnie to 60, a maksymalnie wyrobi bez dużego mulenia do 90.
    Polecam opcję 3 satelit minimum do maksymalnie 12 w przypadku tego Tenda MW12.

4 satelity spokojnie pokrywają stare i nowe budownictwo na przestrzeni 300 m2 i tyle jest wynikiem bardzo dobrym. Przełącze 1 Gbit po światłowodzie i przejściu dalej na pierwszą satelitę daje nam na s23 ultra 700 Mbit, więc jest bardzo przyzwoicie. Na najdalszych spadek do około 500 Mbit.

PLC natomiast jest prostym rozwiązaniem i bardzo skutecznym, ale trzeba pamiętać o 2 rzeczach:
    - Bardzo duże spadki i relatywnie małe prędkości - 100 Mbit to maksimum na chwilę obecną przy renomowanych firmach.
    - Instalacja musi być dobrze zrobiona i po jednej fazie.

Tutaj WiFi mesh w tych samych pieniądzach wypada niesamowicie skuteczniej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji na temat wyboru systemu MESH do piętrowego domu o powierzchni 100m^2, użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami i rekomendacjami. Wiele osób sugeruje, że zamiast systemów MESH, lepszym rozwiązaniem są lokalne punkty dostępu (AP) podłączone przewodowo do głównego routera, z poleceniem marek takich jak Unifi i Mikrotik. Dla tych, którzy nie mogą prowadzić kabli, systemy MESH, takie jak Tenda MW6 i TP-Link Deco, są uznawane za dobre opcje, zwłaszcza w przypadku prostych konfiguracji. Użytkownicy podkreślają, że Tenda MW6 zapewnia dobry zasięg, a TP-Link Deco powinien być używany w trybie punktu dostępu, aby uniknąć problemów z wydajnością. Wskazano również na znaczenie systemów z obsługą K/V/R oraz na korzyści z zastosowania rozwiązań tri-band.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA