logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować sieć MESH w domu z routerem Huawei i Netgear GS748T?

paulinq19 22 Sty 2025 12:59 1500 23
REKLAMA
  • #1 21404605
    paulinq19
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Cześć wszystkim,
    Potrzebuję lekko zmodyfikować sieć w domu, głównie z powodu przełączania się ręcznie między routerami.
    Teraz mam światłowód 1000mb/s który idzie do routera Huawei od dostawcy a następnie jest połączony kablem RJ45 z moim Netgear proSAFE GS748T v5 48x1000, do którego mam podpięte wszystkie sprzęty, TV, komputery stacjonarne, kamery IP i wszystko inne co ma port Ethernet oraz kilka routerów w różnych miejscach w domu.
    Co do działania całej sieci to wszystko jest super, jedyne co jest denerwujące to urządzenia WIFI które trzeba ręcznie przełączać do innego routera gdy zejdzie się np. na parter i zmieni się router.

Jak to najlepiej zrobić, oczywiście zmiana routerów wchodzi w grę gdyż mam 4 różne. Zależało by mi na 1 sieci dostępnej w telefonie i przełączanie się między nią automatycznie, czyli taki MESH, nie jestem na bieżąco z tą technologia a potrzebuje żeby to zrobić raz a dobrze. Czytając trochę to MESH działa bezprzewodowo, urządzenie odbiera sygnał z poprzedniego i nadaje dalej? A czy jest coś takiego żeby można było zastąpić moje obecne routery jakimś urządzeniem (po kablu czyli wpiąć kabel RJ45) które będzie widoczne jako jedna sieć a nie 4? Wraz z możliwością rozbudowy na kolejne, które mają być w ogrodzie (mam doprowadzoną sieciówkę CAT6.).

Dziękuje serdecznie za pomoc i pozdrawiam
    AI: Jakie są modele obecnych routerów, które masz w domu? To pomoże ustalić, czy mogą one wspierać technologię MESH.
    Huawei, Asus, TP-link. Są to stare modele które już działają lata więc nie mają technologii MESH.
    AI: Jaki jest układ lub rozmiar Twojego domu? To pomoże w zaplanowaniu rozmieszczenia węzłów MESH dla optymalnego zasięgu.
    Parter + Poddasze + Garaż + Ogród, wszędzie doprowadzony kabel sieciowy cat.6
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21404641
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21404668
    paulinq19
    Poziom 9  
    >>21404641

Dziękuje za szybką odpowiedź,

Szukając wcześniej informacji o moim problemie rzucił mi się jeszcze sprzęt Asusa w oczy a dokładnie Asus ZenWiFi XD5, są widzę 3 paki, czy to będzie działać jako jedna sieć WIFI jeśli wszystkie podepnę kablem RJ45 w port w Asusie?

Dziękuje i pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 21404682
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1698
    Jest trochę systemów na rynku,
    TPLink EM, albo jego system DECO
    ASUS z AiMesh na routerach, albo na ZenWifi
    Netgear Orbi
    Ubiquiti

Generalnie budżet i ile jednostek potrzeba.
  • REKLAMA
  • #5 21404715
    paulinq19
    Poziom 9  
    No więc tak, na ten moment potrzebne mam 4 routery i więc pasowałoby mieć 4 jednostki, ale z możliwością dołożenia kolejnych, maksymalnie nie więcej niż 6-8. Co do ceny, to powiedzmy 400-500 zł za jednostkę.

Pozdrawiam serdecznie
  • #6 21404730
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21404743
    paulinq19
    Poziom 9  
    Światłowód mam doprowadzony tam gdzie szafa rack, tam jest router Huawei (router dostawcy) gdzie jest podpięty światłowód a następnie mam go podpiętego już do swojego switcha (też w szafie rack) gdzie mam wszystko rozprowadzone po domu.

Oczywiście router dostawcy możemy pominąć, najwyżej poproszę o wyłączenie WIFI w nim żeby jego funkcja ograniczyła się do przekazania internetu do swticha. Wtedy jego nazwa nie będzie widoczna i nie będzie mieszać.

Co do dostawcy, jest to mała firma, która działa na terenie małopolski. Kiedyś zaczynali od internetu radiowego, teraz mają już światłowody dociągnięte po wsiach w okolicy. Wszystko śmiga super.
  • Pomocny post
    #8 21404753
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21404760
    paulinq19
    Poziom 9  
    >>21404753

Przepraszam za niedoprecyzowanie, obecnie router od dostawcy stoi na szafie rackowej i sieć wifi działa dobrze.

Dodatkowo ten router nie jest dla mnie problemem, wykorzystuje go tylko do przekazania internetu do switcha, zależy mi na tych routerach które są już przeze mnie podpięte do switcha.

Ale docelowo mogę poprosić o wyłączenie WIFI i włożyć go do szafy rackowej i po prostu zapomnieć o nim a skupić się na swoich routerach.
  • Pomocny post
    #10 21404761
    artaa
    Poziom 43  
    Wyłączenie Wifi w sprzęcie operatora to podstawowe minimum, optymalnie tryb bridge, lub ONT operatora i własny mocny router z VLAN i VPN zgodny z wybranym systemem AP.

AP w miejscach niezabudowanych - żadne szafy czy skrzynki itp
  • #11 21404766
    paulinq19
    Poziom 9  
    >>21404761
    Oczywiście, miejsca w których stoją obecne są odpowiednie gdyż na nich mam zasięg tam gdzie potrzebuję i wszystko działa.
  • Pomocny post
    #12 21404768
    artaa
    Poziom 43  
    Odpowiedz sobie czy będziesz potrzebował coś więcej (VLAN/ serwer VPN) czy wystarczy Ci tylko jedno WiFi z FR (fast roaming) aby był internet.
    Do tego drugiego to wystarczy bridge i jakiś tańszy system EasyMesh lub AiMesh, jeden będzie routerem a reszta AP.

Wybierając routery do tego celu masz "gratis" 4 porty LAN w każdym do wykorzystania (jakby było trzeba).
    Jak wybierzesz DECO to generalnie 1 port LAN zostaje.
  • #13 21404783
    paulinq19
    Poziom 9  
    >>21404768

Co do VLAN, to mój switch to chyba ma, ale raczej nie będzie potrzebne. Cała sieć to jeden domek plus ogród, więc nie ma sensu nic dzielić. A co do serwera VPN, jak się do tej pory nie przydał, to się pewnie nie przyda, a jaka byłaby jego zaleta względem VPN płatnych jak Nord?

A jakie kupić urządzenie z fast roaming?
    I czy dobrze rozumiem, jedno urządzenie działa jak router (to główne), a reszta jako AP?
  • #14 21404791
    artaa
    Poziom 43  
    Jedno jako router mesh (z AP) a reszta jednostek jako AP zależna od routera mesh.

Jak cię używane nie bolą, to jak z tym może pogadasz to sprzeda ci 5 sztuk poniżej 1000pln
    https://allegro.pl/oferta/router-asus-rt-ax55...sh-mesh-ax1800-wifi6-qos-4x1-5ghz-16907202077

Jak kiedyś stwierdzisz że chcesz mocniejszy router Asusa to sobie kupisz, np TUF GAMING AX4200 i wyższe modele, jednostki AX55 pracujące jako AP będą pasowały.

To oczywiście tylko przykład.
  • #15 21404798
    paulinq19
    Poziom 9  
    >>21404791

Dziękuje za konkretną odpowiedź i link!

Czyli podsumowując kupuje 5 tych Asusów i wszystkie podpinam do swojego swticha NetGeara kablem ethernetowym i umieszczam je odpowiednim dla mnie miejscu w domu, jeden ustawiam jako Router Mesh a reszta jako AP? I mam mimo wszystko jedną nazwę sieci widoczną dla urządzeń?

Wtedy przełączanie między poszczególnymi Asusami będzie odbywać się automatycznie jeśli znajdzie lepszy zasięg?

Jeszcze raz dziękuje za pomoc
  • #16 21404805
    artaa
    Poziom 43  
    Niezupełnie ;-)
    ten będący routerem musi być pomiędzy urządzeniem operatora w bridge wejście do jego WAN a switch-em podpiętym do jego LAN.

Przykładowy FAQ:
    https://www.asus.com/pl/support/faq/1044184/

Jak weźmiesz jako router mocniejszy to możesz na nim uruchomić server VPN
    https://www.asus.com/support/faq/1008713/

Różnica do kupnych polega np na tym że kupne VPN są rozpoznawane przez wszystkich operatorów, w tym tych od streamingu, i mogą je blokować.

A w temacie Nord np ;-)
    https://niebezpiecznik.pl/post/wazna-uwaga-dla-uzytkownikow-nordvpn/
  • #17 21405127
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5792
    A dlaczego te Asusy , 4 szt. DECO X50 za 1100 zł, nowe i z AX3000, główny do MESH moze być też jako AP do niego satelity po Ethernet i dodatkowo X50 outdoor z POE na zewnatrz ale to 500 zł, ewentualnie piaty zwykły X50 .
    Budzetowa marka TP-linka za 5 szt Mercusys H80X 1000 zł, mają po 3 porty GE. Ewentualnie coś z Easy Mesh od Tp-Linka AX55PRO/AX55/AX53/AX23, też z backhaul po Ethernet.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #18 21405747
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21405801
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5792
    Moje propozycje to budzetowe alternatywy dla uzywanych Asusów z linka, sam montuję TP-link DECO/Mercusys HALO czy TP-Link Easy Mesh u klientów o mniejszych wymaganiach i budzecie i póki co nie ma żadnych problemów a wyniki pozytywnie zaskakują.
    Akurat w kwestii rozwiązań MESH, protokołu k,v,r , backhaul po Ethernet czy tworzenia sieci MESH przez AP ten producent zaskakuje pozytywnie i widać ze ma to dopracowane, ich One MESH jest teraz kompatybilny ze standardem Easy Mesh więc powinien wspólpracować z innymi producentami którzy oferyują też standard Easy Mesh, ten standard oferuje np. Netgear
    Ubiquiti czy inne markowe rozwiązania to już ina pólka cenowa i przy 5 szt. kilka razy wiecej niż wymienione 1000 zł.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 21406091
    paulinq19
    Poziom 9  
    Przede wszystkim dziękuje wszystkim za pomoc, urządzenie od dostawcy to - Huawei EG8145V5, jeśli to ma znaczenie.

Widzę, dużo propozycji padło, za co dziękuje, wracając do tematu

artaa napisał:
    Niezupełnie ;-)
    ten będący routerem musi być pomiędzy urządzeniem operatora w bridge wejście do jego WAN a switch-em podpiętym do jego LAN.

Przykładowy FAQ:
    https://www.asus.com/pl/support/faq/1044184/

Jak weźmiesz jako router mocniejszy to możesz na nim uruchomić server VPN
    https://www.asus.com/support/faq/1008713/

Różnica do kupnych polega np na tym że kupne VPN są rozpoznawane przez wszystkich operatorów, w tym tych od streamingu, i mogą je blokować.

A w temacie Nord np ;-)
    https://niebezpiecznik.pl/post/wazna-uwaga-dla-uzytkownikow-nordvpn/

Dziękuje za link co do Norda, to faktycznie mnie przekonało mnie to tego żeby mieć możliwość uruchomienia VPN na routerze, a co do powyższego filmu na przykładzie Asusa to wygląda to dość prosto i przejrzyście, zastanawia mnie tylko jedno, majać np. 4 Asusy to chcąć ustawić jakaś blokadę rodzicielską robię to na każdym z osobna czy jakoś wspólnie dla wszystkich?

matek451 napisał:
    A dlaczego te Asusy , 4 szt. DECO X50 za 1100 zł, nowe i z AX3000, główny do MESH moze być też jako AP do niego satelity po Ethernet i dodatkowo X50 outdoor z POE na zewnatrz ale to 500 zł, ewentualnie piaty zwykły X50 .
    Budzetowa marka TP-linka za 5 szt Mercusys H80X 1000 zł, mają po 3 porty GE. Ewentualnie coś z Easy Mesh od Tp-Linka AX55PRO/AX55/AX53/AX23, też z backhaul po Ethernet.

Co do marki to nie mam żadnego faworyta, liczy się dla mnie, żeby to było zrobione raz a dobrze tym bardziej, że to wydatek na lata więc budżet jest w jakimś stopniu elastyczny :)

Erbit napisał:
    Asus
    Nigdy nie użytkowałem tego sprzętu ale słyszy się o nim, że ma problemy z aktualizacjami (a właściwie jest ich mało), że ma problemy z bezpieczeństwem. Stawianie tego jako AP (w sieci LAN) jeszcze może i by uszło ale stawianie tego na światło publiczne (router)... no nie wiem. Zresztą w mojej stopce bohaterem chyba jest właśnie Asus -> >>20772597

Tp-Link
    Marka znana, sporo tego sprzedają i zapewne "też działa" ale czy nie lepiej użyć u siebie w domu czegoś porządnego co pozwoli zapomnieć "na lata" o tym, że cokolwiek się montowało? czesem spotykam się z Tp-linkiem, niestety nie mam o tym sprzęcie zbyt dobrego zdania. Zresztą i yu na Elce pojawiają się "dziwne problemy" typu: nie działa DNS lub po skonfigurowaniu AP "brak internetu".

Oczywiście - jeśli cena jest wykładnikiem to nie ma o czym dyskutować bo kompletu Ubi nie kupisz za 1000 zł.

Tak jak wyżej, cena może być i 500zł za urządzenie, ważne żeby to było zrobione raz a dobrze czyli jedno sieć wifi widoczna w całym domu i automatyczne przełączanie między nimi. A co do marki to nie mam żadnego faworyta, teraz mam 4 routery - huawei, asus, tp-link i denda. Poza Huawei od dostawcy reszta to dosyć stare sprzęty, które działają bezobslugowo od lat tylko właśnie mam 4 różne sieci w domu i się muszę ręcznie przełączać.

Odnośnie linka w stopce wczoraj mnie zainteresował, tylko tam było tyle informacji, że dla amatora ciężko coś wyłapać, zawiniło urządzenie czy wystawione porty? Czy sam producent sprzętu jest tu jakimkolwiek zabezpieczeniem? Czy trzeba coś bardziej skomplikowanego robić żeby nie mieć podobnej sytuacji?

matek451 napisał:
    Moje propozycje to budzetowe alternatywy dla uzywanych Asusów z linka, sam montuję TP-link DECO/Mercusys HALO czy TP-Link Easy Mesh u klientów o mniejszych wymaganiach i budzecie i póki co nie ma żadnych problemów a wyniki pozytywnie zaskakują.
    Akurat w kwestii rozwiązań MESH, protokołu k,v,r , backhaul po Ethernet czy tworzenia sieci MESH przez AP ten producent zaskakuje pozytywnie i widać ze ma to dopracowane, ich One MESH jest teraz kompatybilny ze standardem Easy Mesh więc powinien wspólpracować z innymi producentami którzy oferyują też standard Easy Mesh, ten standard oferuje np. Netgear
    Ubiquiti czy inne markowe rozwiązania to już ina pólka cenowa i przy 5 szt. kilka razy wiecej niż wymienione 1000 zł.

Tak jak wyżej, sprzęt nie musi być ten najtańszy, ważne żeby działało problemowo, z tego linku od kolegi @artaa konfiguracja tego wszystkie na przykładzie Asusa wygląda prosto, wszystko spiąć sieciówkami i poustawiać i działa.

Wieć jeśli warto dopłacić do głównego routera 200zł, nie wiem co jest dobre ale jeśli taki ASUS TUF Gaming AX6000 jest wart tych pieniędzy to nie ma problemu. Tylko właśnie czy Asus jako tako jest bezpieczny, gdyż
    post kolegi @erbit dał mi do myślenia odnośnie bezpieczeństwa.

Dziękuje serdecznie raz jeszcze
  • #21 21406145
    artaa
    Poziom 43  
    Pełnego bezpieczeństwa nie ma nigdy i nigdzie (nawet nieboszczyka z grobu okradną...) ;-)
    Urządzenia są podatne najczęściej przez błędy użytkowników i konfiguracji - otwarte porty, DMZ, brak aktualizacji np nie włączenie automatycznych od producenta.
    Rzadziej z błędów hardware/firmware ale tez się zdarza/zdarzało...

Trochę systemów DECO TPL ASUS sie przewinęło i przy normalnych niewyszukanych potrzebach 99% użytkowników działa w stylu ustaw i zapomnij.
    Oczywiście bez dwóch zdań UBI (lub MT) jest bardziej pro i daje więcej możliwości, ale jego cena jest jaka jest, więc koszt będzie wielokrotnością rozwiązań TPL/ASUS
  • #22 21406353
    paulinq19
    Poziom 9  
    artaa napisał:
    Pełnego bezpieczeństwa nie ma nigdy i nigdzie (nawet nieboszczyka z grobu okradną...) ;-)
    Urządzenia są podatne najczęściej przez błędy użytkowników i konfiguracji - otwarte porty, DMZ, brak aktualizacji, np. nie włączenie automatycznych od producenta.
    Rzadziej z błędów hardware/firmware, ale też się zdarza/zdarzało...

Trochę systemów DECO TPL ASUS się przewinęło i przy normalnych, niewyszukanych potrzebach 99% użytkowników działa w stylu ustaw i zapomnij.
    Oczywiście bez dwóch zdań UBI (lub MT) jest bardziej pro i daje więcej możliwości, ale jego cena jest jaka jest, więc koszt będzie wielokrotnością rozwiązań TPL/ASUS

Dziękuję za odpowiedź,
    Więc żeby trochę posunąć się do przodu i korzystając z informacji na stronie Asusa https://www.asus.com/support/faq/1044151/ załóżmy, że kupuję 1 router Asusa i 3 urządzenia, załóżmy przykładowo ASUS TUF Gaming AX6000 plus Asus ZenWiFi AX Mini XD4 (te modele podaję jako przykład, jeśli jest coś innego godnego polecenia, to chętnie zobaczę).

Wtedy wszystko łączę jak na screenie poniżej ze strony Asusa?
    Czyli Huawei EG8145V5 dostawcy (wyłączamy mu WIFI i chowamy do szafy rackowej, żeby służył tylko do przekazania internetu dalej) podłączamy no właśnie tak jak na screenie do routera głównego Asusa i dopiero z routera do switcha, czy może Huawei EG8145V5 do switcha tak jak mam teraz, a ze switcha dopiero podłączamy router główny Asusa i również ze switcha kolejne 3 dodatkowe Asusy. Według tego co tam jest, to 1 opcja to router główny jest jako router, a druga opcja to AP, gdzie router jest za switchem.

I zastanawia mnie jeszcze jedno, czy to przełączanie między tymi urządzeniami działa płynnie? Pytam, bo wszędzie jest napisane, żeby fast roaming działał, to router musi mieć 802.11k/r/v.

Schemat podłączenia routerów i węzłów AiMesh w sieci domowej.

Dziękuję serdecznie za poświęcony czas i pozdrawiam
  • #23 21406379
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 21406425
    artaa
    Poziom 43  
    Praktycznie wszystkie sensowne telefony od lat obsługują FR, poza najtańszymi crapami na Mediatekach.

Przykładowo stara lista antycznych już Samsungów ze strony https://support.samsungknox.com

"
    The devices that supports 802.11r are the following:

Note 10+ ( SM-N975)
    Note 10 (SM-N970)
    Galaxy S10e (SM-G970)
    Galaxy S10 (SM-G973)
    Galaxy S10+ (SM-G975)
    Galaxy Note 9 (SM-N960)
    Galaxy S9+ (SM-G965)
    Galaxy S9 (SM-G960)
    Galaxy Note 8 (SM-N950)
    Galaxy S8+ (SM-G955)
    Galaxy S8 (SM-G950)
    Galaxy A8 2018 (SM-A530)
    Galaxy J3 POP (SM-J327)
    Galaxy A5 2017 (SM-A520)
    Galaxy Xcover 4 (SM-G390)
    Galaxy S7 Edge (SM-G935)
    Galaxy S7 (SM-G930)
    Galaxy Note 5 (SM-N920)
    Galaxy S6 Edge+ (SM-G928)
    Galaxy S6 Edge (SM-G925)
    Galaxy S6 (SM-G920)
    "
    Rozwiązanie podłączenia jeśli chcesz korzystać z możliwości routera, to opisane już wyżej - bridge - router - switch - nody

Jak wyżej pisałem sprzęt możesz wybrać różnych producentów, ale połączenie jak wyżej aby wykorzystać pełne możliwości - jeśli będziesz chciał (np. router z VLAN, switche z VLAN itp).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do skonfigurowania sieci MESH w domu, aby uniknąć ręcznego przełączania się między routerami. Obecnie korzysta z routera Huawei oraz switcha Netgear GS748T, do którego podłączone są różne urządzenia. W odpowiedziach zasugerowano użycie systemów MESH, takich jak Ubiquiti, TP-Link Deco, ASUS AiMesh oraz Netgear Orbi. Użytkownik rozważa zakup 4-5 jednostek, które będą działać jako punkty dostępowe (AP) z jednym głównym routerem. Ważne jest, aby wszystkie urządzenia były w stanie automatycznie przełączać się między sobą, co wymaga wsparcia dla technologii fast roaming. Użytkownik planuje wyłączyć WiFi w routerze dostawcy i skonfigurować własny system MESH, aby uzyskać jedną, spójną sieć WiFi w całym domu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA