logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] układ alarmu/informacji przeciwko zalaniu mieszkania

Bagnob 14 Sty 2021 10:40 318 7
REKLAMA
  • #1 19182397
    Bagnob
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć.
    Jestem akwarystą. W ostatnim czasie miałem nieprzyjemny incydent - rozszczelnił mi się filtr zewnętrzny co spowodowało zalanie mieszkania około 50 litrami wody. Stało się to oczywiście w nocy...
    Chcąc uniknąć podobnej niespodzianki chciałem zrobić prosty alarm z tego co mam w domu. Normalny alarm przeciw zalaniu kosztuje koło stówki.
    Połączyłem przewodami (+) z baterii CR2032 do (+) z buzzera z generatorem, a (-) z baterii i buzzera umieściłem w niewielkiej ogległości od siebie, przyklejone do ścianki wiaderka w którym za karę stoi filtr.
    Miałem nadzieję że po zamknięciu obwodu przez wodę buzzer zacznie piszczeć, tak się jednak nie dzieje...
    Wszystkie komponenty oczywiście sprawne i po styku przewodów (-) jest dźwięk.

Co jest nie tak? Za małe napięcie czy coś?
  • REKLAMA
  • #2 19182438
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3463
    Woda barzo źle przewodzi prąd.
    Dlatego sam czujnik zalania nie jest prosty.
  • REKLAMA
  • #3 19182443
    TvWidget
    Poziom 38  
    Ocena: 691
    1. Wydajność prądowa baterii CR2032 jest zbyt mała do zasilania buzera.
    2. Prąd płynący przez wodę jest niewielki. Potrzebny jest jeszcze tranzystor wzmacniający sygnał i włączający buzer.
  • #4 19182449
    Bagnob
    Poziom 2  
    Jakieś porady w związku z tym?
    Całkowicie zmienić koncept, czy wystarczy tylko trochę go zmodyfikować?
    Podobał mi się bo był prosty jak drut :-) widocznie za prosty.

Zastanawiałem się też żeby spróbować zrobić jakiś pływak z rury pcv i pasującego z małym zapasem ping-ponga, ale ciasno mam w tym wiadrze i wolałbym coś bardziej "slim"

Dodano po 4 [minuty]:

TvWidget napisał:
    1. Wydajność prądowa baterii CR2032 jest zbyt mała do zasilania buzera.
    2. Prąd płynący przez wodę jest niewielki. Potrzebny jest jeszcze tranzystor wzmacniający sygnał i włączający buzer.

podłączając buzzer bezpośrednio do baterii, jak i z przewodami otrzymywałem dźwięk, więc chyba jest OK.
    Mam maleńki buzzer. układ alarmu/informacji przeciwko zalaniu mieszkania
  • #5 19182476
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3463
    Bagnob napisał:
    Jakieś porady w związku z tym?
    Kupić alarm za 100 zł.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 19182503
    Bagnob
    Poziom 2  
    Jawi_P

Piękne dzięki, na taką odpowiedź czekałem
  • #8 19182505
    Bagnob
    Poziom 2  
    Jawi_P

Piękne dzięki, na taką odpowiedź czekałem

Dodano po 1 [minuty]:

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik, akwarysta, doświadczył zalania mieszkania z powodu rozszczelnienia filtra zewnętrznego. W celu zapobieżenia podobnym incydentom, postanowił stworzyć prosty alarm przeciw zalaniu z dostępnych komponentów. Po podłączeniu buzzera do baterii CR2032, alarm nie działał, co spowodowało dyskusję na temat problemów z przewodnictwem wody oraz niewystarczającej wydajności prądowej baterii. Uczestnicy sugerowali użycie tranzystora do wzmocnienia sygnału oraz podanie linku do gotowego rozwiązania. Użytkownik rozważał modyfikację swojego projektu, ale ostatecznie podziękował za pomoc i zamknął temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA