logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Odwrotna funkcjonalność wskaźnika poziomu wody - buzzer milczy w wodzie

mwawrzaszek6 14 Lip 2023 23:00 249 6
REKLAMA
  • #1 20654725
    mwawrzaszek6
    Poziom 3  
    Witam. Mam pytanie w jaki sposób mógłbym zrobić wskaźnik poziomu wody w którym, gdy woda jest poniżej elektrody buzzer piszczy, a gdy jest w wodzie to jest cicho? Nie dawno zrobiłem taki wskaźnik ale on działa odwrotnie a chciałbym by działał w taki sposób jaki opisałem.
  • REKLAMA
  • #2 20654750
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15548
    mwawrzaszek6 napisał:
    Nie dawno zrobiłem taki wskaźnik

Fajnie - w końcu tylko Ty wiesz co zrobiłeś...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20654778
    mwawrzaszek6
    Poziom 3  
    Proszę bardzo Odwrotna funkcjonalność wskaźnika poziomu wody - buzzer milczy w wodzie
  • REKLAMA
  • #4 20654784
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5168
    Kolejny koszmarek na Forum. A skoro tak lubisz obrazki, to prosze bardzo:

Odwrotna funkcjonalność wskaźnika poziomu wody - buzzer milczy w wodzie

Tyle tylko że rezystor 560 zamieniasz na 3,3 kiloomów i podłączasz do bazy tranzystora, a zamiast 3,3 kΩ pomiedzy B i E podłączasz elektrody czujnika.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20654972
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6145
    #3 Wygląda jak z filmów z YT dla debili, takie rzeczy powstają żeby zdobywać dużo wyświetleń, a nie żeby było dobrze, brakuje rezystora zabezpieczającego bazy przed spaleniem no i dwie elektrody od baz, zamiast jedna do plusa druga do bazy?
    Po co dwa tranzystory zamiast jednego, skoro oba robią to samo, to jest show ma być wizualnie atrakcyjny, a nie elektronicznie poprawny.

Nie mogę znaleźć wersji obrazkowej dla elektronicznych analfabetów*, ale w wersji dla normalnych ludzi schemat wygląda tak

Odwrotna funkcjonalność wskaźnika poziomu wody - buzzer milczy w wodzie

Woda "zwiera" bramkę do masy i tranzystor zostaje wyłączony. Woda słabo przewodzi więc rezystor musi być duży. Może być zabawa z dobieraniem żeby niezawodnie rozpoznać elektrody zanurzone w wodzie od zwilżonego izolatora, dlatego najlepiej aby konstrukcja utrzymująca elektrody i zapewniająca ich izolację znajdowała się zawsze nad wodą.
    Kolega powyżej zapomniał o tym że woda słabo przewodzi i rezystory w zakresie pojedynczych kΩ mogą być za małe.
    Jak włożysz dwie elektrody omomierza do wody to pokaże coś w zakresie 100kΩ.

*analfabetów nikt nie lubi, bo co to za trudność skojarzyć lub wyszukać kilka symboli, a jak ktoś się opiera na tym etapie, to dalej będzie dużo gorzej.
    Schematy montażowe dla analfabetów nigdy nie są weryfikowane przez kogoś kto się zna na elektronice dlatego lepiej ich unikać.
  • #6 20655117
    mwawrzaszek6
    Poziom 3  
    Rozumiem schematy elektroniczne i też wole gdy jest normalny schemat a nie jakieś obrazki... Poprostu w tamtym momencie nie miałem schematu do tego układu. Dwa tranzystory są po to bo jedna była do uruchamiania diody a druga do buzzera + jeszcze trzecia elektroda do plusa baterii, której nie przylutowałem. Zrobiłem twój układ i działa mi tak jak chciałem. Dzięki i zamykam temat.
  • #7 20655119
    mwawrzaszek6
    Poziom 3  
    Zrobiłem wysłany mi układ elektroniczny.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał sposobu na skonstruowanie wskaźnika poziomu wody, który aktywowałby buzzer, gdy woda znajdowała się poniżej elektrody, a milczałby, gdy elektroda była zanurzona. W odpowiedziach zasugerowano modyfikację istniejącego układu, w tym zamianę rezystora 560 Ω na 3,3 kΩ oraz podłączenie do bazy tranzystora. Wskazano również na konieczność użycia dwóch tranzystorów oraz odpowiednich rezystorów, aby zapewnić prawidłowe działanie układu. Użytkownik ostatecznie zrealizował zaproponowany schemat i potwierdził, że działa zgodnie z jego oczekiwaniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA