logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytania na egzamin: schematy telewizora i radioodbiornika, działanie kineskopu

(R)BeZeL(R) 17 Paź 2005 22:16 1410 6
REKLAMA
  • #1 1906772
    (R)BeZeL(R)
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam!!
    Szukam po sieci i niemoge znaleść odpowiedzi na kilka pytań do egzaminu :( Mam nadzieje że znajdą się osoby które mi pomogą.

01. Narysować podstawowy schemat blokowy telewizora czarno-białego, omówic jakie spełniają funkcje poszczególne bloki.
    02. Narysować podstawowy schemat blokowy radioodbiornika z zakresami fal: UKF, D, S, K i omówić poszczegulne bloki funkcjonalne.
    03. Opisać typowe działanie kineskopu i podać typowe wartości napięć poszczególnych elektrod.
    04. Wyjaśnij fizyczny wpływ napięć zasilających kineskop takich jak: Uż, Uk, Ukr, Ukg, Ukb/Us1, Us2, Uf, Uwn oraz podać przykładowe typowe ich wartości.
    05. Podać cel stosowania i ogólną zasadę działanie cewek odchylających w OTV.
    06. Podaj niezbędne napięcia zasilanie głowicy w.cz
    07. Podaj napięcia zasilania wzmacniaczy p.cz wizji i fonii
    08. Opisz zasadę działanie gretza.
    09. Podać niezbędne wartości napięc zasilających i przebiegów impulsowych dla wzmacniaczy końcowych ramki i linii.
    10. Jaki efekt obserwujemy na ekranie kineskopu przy obniżonym napięciu Uwn i zaniku napięć Ukr, Ukg, Ukb.
    11. Podaj zależność i wpływ napięcia warikapowego na pojemność i częstotliwość w obwodach rezonansowych w.cz
    12.Podać ogulną zasadę działania generatorów odchylania w odbiorniku telewizyjnym oraz scharakteryzować obciążenie tych generatorów/jakie odchylanie.
    13. Jaki efekt na ekranie kineskopu zaobserwujemy przy podwyższonym napięciu żarzenia i niewłaściwym napięciu Uf/Us3.

No to jest część pytań na które nieznam odpowiedzi :( na pozostale a było ich ponad 60 to znalazłem.
    Z góry Dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1906900
    august_
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    To umiesz ponad 80%, po co Ci więcej? :)
  • REKLAMA
  • #3 1906966
    (R)BeZeL(R)
    Poziom 17  
    A po to żeby zdać ten dział bo akurat tak się składa ze to jest maszynoznastwo i z tego mnie uwalili. Mam poprawić ten dział :( a każda następna poprawka to koszt 75PLN
    Liczę na waszą pomoc :(
  • REKLAMA
  • #4 1909889
    (R)BeZeL(R)
    Poziom 17  
    Ostatnio jakoś niemożna liczyć na waszą pomoc :(
    Prosze moderatora o zamknięcie tematu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1909906
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Nie poddawaj się tak łatwo!

ad 03) Kineskop przekształca sygnał elektryczny w obraz wizyjny. Działa elektronowe emitują wiązkę elektronów, która odchylana przez cewki odchylające kreśli kolejne linie na ekranie. Wykorzystano tu właściwości oka ludzkiego: trójkolorowość widzenia (większość kolorów występujących w przyrodzie można uzyskać poprzez zmieszanie barw podstawowych RGB w odpowiednich proporcjach) i bezwładność (wyświetlanie kolejnych punktów na ekranie z dużą częstotliwością jest przez oko rejestrowane jako cały statyczny obraz).

Typowe napięcia to: żarzenie: 6.3V, siatka pierwsza: 0 do -60V (w TV prawie zawsze 0V), siatka druga: 400-600V, siatka trzecia: ok. 20-30% napięcia WN, WN: 20-30kV (zależnie od wielkości kineskopu).

ad 13) Nieprawidłowe US3 (napięcie siatki trzeciej) objawi się brakiem ostrości obrazu. Podwyższone nap. żarzenia spowoduje większą emisję elektornów, co objawi się rozjaśnieniem obrazu.

Pozdrawiam.

P.S. mogłem się gdzieś pomylić.
  • #6 1911068
    wkds
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jak padnie telewizor czy radio a w ZURiT-cie sidzi taki to ..................?!!!!!!
  • #7 1911825
    (R)BeZeL(R)
    Poziom 17  
    wkds napisał:
    Jak padnie telewizor czy radio a w ZURiT-cie sidzi taki to ..................?!!!!!!

Możesz mi wytłumaczyć co Twoja wypowiedz ma wspulnego z postem:!:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pytań egzaminacyjnych z zakresu elektroniki, w szczególności schematów blokowych telewizora czarno-białego oraz radioodbiornika z zakresami UKF, D, S, K, a także działania kineskopu. Omówiono funkcję kineskopu jako przetwornika sygnału elektrycznego na obraz wizyjny, gdzie wiązka elektronów jest odchylana przez cewki odchylające, tworząc obraz na ekranie. Podano typowe wartości napięć zasilających poszczególne elektrody kineskopu: żarzenie 6,3 V, siatka pierwsza 0 do -60 V (zwykle 0 V w telewizorach), siatka druga 400-600 V, siatka trzecia około 20-30% napięcia wysokiego napięcia (WN), a WN wynosi 20-30 kV w zależności od wielkości kineskopu. Wskazano, że nieprawidłowe napięcie siatki trzeciej skutkuje brakiem ostrości obrazu, a podwyższone napięcie żarzenia powoduje rozjaśnienie obrazu. Poruszono również zagadnienia dotyczące cewek odchylających w odbiornikach telewizyjnych, napięć zasilania głowicy wysokiej częstotliwości oraz wzmacniaczy pośredniej częstotliwości wizji i fonii, a także zasadę działania prostownika typu gretz. Wątek zawierał prośby o pomoc w przygotowaniu do egzaminu z maszynoznawstwa oraz wyrażenia frustracji z powodu braku odpowiedzi na wszystkie pytania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA