Witam państwa serdecznie bardzo.
Szukam tv około 65’. Byłem w sklepie i oglądałem kilka różnych firm. Sprzedawca polecił Sony. Natomiast to co mnie zaciekawiło to opinia sprzedawcy - są telewizory, ale nad nimi wszystkimi góruje marka Sony właśnie. Model Sony, który oglądałem kosztował około 5500, nie pamiętam nazwy modelu. Czy to prawda że te telewizory są najlepszej jakości, jeżeli chodzi o obraz? Co wy byście polecili 65-calowego w okolicach tej kwoty? Z góry dziękuję i miłego weekendu życzę.
Żadna marka nie wyróżnia się dziś jakością w TV.
Czołówka to Sony, LG, Samsung, Philips, Panasonic. Reszta goni.
Wklej odpowiedzi do ankiety z mojego podpisu to coś dobierzemy.
1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora?
2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu?
3. Jaki telewizor posiadasz obecnie?
4. Jaką markę preferujesz?
5. Jakiej wielkości telewizora szukasz?
6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora?
7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC?
9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora?
10. Oglądasz wieczorami czy w dzień?
11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora
1. 5metrow
2. Na wprost
3. Lg
4. Sony
5. 65/70
6. Dwa dekodery nc plus
7. Sport, netflix
8. Nie!
9. Ciezko powiedziex
10. Wieczorem
11. 3-5 tys
Bardziej brałym z panasonic mam oswiadczenie ogolnie tylko z tej firmy sprzedaje tv od 5lat i naprawde na serwis napraw przyszlo tyle ze szłoby zliczyc na palcach i jednej reki
Jeśli chodzi o modele to tu bym ci polecił:
Sony 75XG8096
Philips 70PUS8535
Samsung 75Q67
I tu już twoja decyzja czego będziesz oczekiwał od telewizora Philips i Sony będzie na android TV , Samsung na Tizen.
Jeśli chodzi o androida to będzie znacznie więcej aplikacji sterowanie i wyszukiwanie głosowe, samsung niestety w tym jest ubogi.
Jeśli chodzi o technologiczność telewizora i posiadanych funkcji najlepiej wypada Philips, bo oprócz androida ma Ambilight (optyczne powiększenie obrazu), pilot z klawiaturą QWERTY.
Ostatnia opcja jeśli chodzi o parametry będzie najlepsza, ale decyzja należy do Ciebie.
Jeżeli korzystasz z Netflixa, dekodera satelitarnego w miarę aktualnego to w tej kwestii Samsung przegrywa i to mocno na tle LG i pewnie Philipsa i Sony też.
Ja mam LG z pilotem magic, który to pilot przejął praktycznie wszystkie funkcje pilota do dekodera i już go nie muszę używać, genialne rozwiązanie. Dodatkowo pilot działa jak myszka w komputerze i szybko można klikać na litery w wyszukiwarce Netflixa. Obsługa mediów jest również bardzo fajna i zdecydowanie lepsza niż w Samsungu. W Samsungu nie udało mi się przez 30 minut udostępnić zdjęć z telefonu.
Tu masz link do filmu jak działa mój pilot, bo tym właśnie u mnie wygrał LG, że od razu zmieniam kanały na dekoderze i funkcje w telewizorze.
https://www.youtube.com/watch?v=c01QJDLExnU
Ważne co jest dla Ciebie priorytetem.
LG Nanocell wygrywa systemem i wygodną obsługą a tego często się korzysta, Samsung wygrywa kontrastem a tu jest znaczna różnica do dla LG około 1000:1 a w Samsungu prawie 5000:1, warto iść zobaczyć na te dwa telewizory w sklepie jak ta różnica jest zauważalna.
Tak na marginesie, może jest tu forumowicz, który dokładnie wyjaśni jak ta różnica jest zauważalna i kiedy? Ja akurat mam oleda tak więc nie wiem czy kontrast to jest duży minus dla nanocella?
Na pewno lepsza czerń... a dalej?
Dodano po 7 [godziny] 48 [minuty]:
Interesując się temat matryc, pogrzebałem więcej i już chyba wiem.
Liderem oczywiście jest OLED niestety kosztuje, więc jeżeli oglądasz głównie wieczorem i głównie filmy najlepsza będzie matryca VA czyli QLED bądź LED ale typ VA.
IPS jest lepsza do gier i sportu i do oglądania pod kątem, lecz przez niski kontrast ma słabszą czerń, co będzie bardziej zauważalne wieczorami.
W obsłudze wygrywa LG swoim pilotem a w obrazie Samsung QLEDem, może być też Sony, ale nie wiem na której jest matrycy, ale miarę możliwości celowałbym w stuhercówkę.
W sumie najlepszym rozwiązaniem byłby LG z matrycą VA, ale takiego raczej nie ma.
Bardzo bym prosił innych forumowiczów, o poprawę mojej wypowiedzi, jeżeli nią wprowadzam w błąd.
Bardziej brałym z panasonic mam oswiadczenie ogolnie tylko z tej firmy sprzedaje tv od 5lat i naprawde na serwis napraw przyszlo tyle ze szłoby zliczyc na palcach i jednej reki
Wszytko dlatego że sprzedaż Panasonica na 2019rok to tylko 4% na świecie a obstawiam że w 2020 było ona jeszcze mniejsza, stąd odpowiedź dlaczego mało TV Panasonica trafia na serwis.
Jeżeli sprzedajesz TV od 5lat to raczej masz świadomość tego że ta marka idzie w linii pionowej ku upadkowi - wygryzają ich Chińczycy i raczej Panasonic-a czeka to samo co Philipsa - kupi ich Hisens, Xiaomi, TCL lub Oppo. Japończykom wystarczy już utrzymywanie marki Sony a pragnę przypomnieć że Sony pare lat temu był już bankrutem i rząd Japoński oraz Sony Playstation, wsparli finansowo spółkę Sony TV.
Jeżeli sprzedajesz TV od 5lat to raczej masz świadomość tego że ta marka idzie w linii pionowej ku upadkowi
Niestety tak, 5 lat temu zdecydowałem się na Panasonica ze względu na dobry obraz, ale niestety jego Smart i wsparcie aplikacjami, jak i obsługą choćby dysków jest baaaardzo kiepska i co gorsze nie wyciągają z tego wniosków.
Przepraszam, albo ja jestem idiotą, albo kur..icy można dostać, bo nigdzie nie mogę znaleźć parametru matrycy dla tego telewizora.Jaki to jest typ i jaki kontrast.
Według mnie producenci powinni się wstydzić, że nie podają takich danych.
MOże doświadczeni koledzy pomogą?
✨ Użytkownik poszukuje telewizora 65 cali w cenie około 5500 zł, z zainteresowaniem w kierunku marki Sony, która według sprzedawcy ma najlepszą jakość obrazu. W dyskusji podkreślono, że Sony, LG, Samsung, Philips i Panasonic to czołowe marki na rynku. Użytkownicy polecają modele takie jak Sony 65xh9005, Samsung 65Q7xT oraz Philips 70PUS8535. Zwrócono uwagę na różnice w systemach operacyjnych: Sony i Philips działają na Androidzie, a Samsung na Tizen. Wskazano również, że telewizory 120Hz są lepsze do oglądania sportu. Użytkownicy zauważyli, że ceny telewizorów mogą wzrosnąć po wprowadzeniu nowych modeli w 2021 roku, co czyni obecny czas korzystnym na zakupy. Wygenerowane przez model językowy.