logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Amica BK313.3AA - Formowanie lodu w prawym narożniku chłodziarko-zamrażarki

polcia 15 Sty 2021 22:53 1110 8
REKLAMA
  • #1 19186756
    polcia
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    W chłodziarko-zamrażarce Amica BK313.3AA tworzy się lód w prawym rogu od podstawy do ok połowy wysokości. Czytałam w innych forach o uszkodzeniu parownika, ale dotyczyło to lodu na tylnej ścianie lodówki. W mojej lód tworzy się tylko w prawym narożniku.
  • REKLAMA
  • #2 19186951
    jaszczur1111
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    "Lód na tylnej ścianie lodówki" to znaczy lód wewnątrz części chłodziarkowej i może oznaczać wyciek części czynnika chłodniczego albo awarię termostatu.
  • #3 19187214
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 456
    polcia napisał:
    W mojej lód tworzy się tylko w prawym narożniku.

W mojej (trochę starszy model "amiki") od trzech lat w sezonie letnim od czasu do czasu pojawia się lód w narożniku, ale dla odmiany w lewym. Przy pierwszym pojawieniu się też mnie to zaniepokoiło, ale poza tym objawem (usuwanym) lodówka od kilku lat działa normalnie.
  • REKLAMA
  • #4 19187279
    polcia
    Poziom 10  
    U mnie ten lód jest cały czas, nie ma znaczenia pora roku

Dodano po 3 [minuty]:

Zakładając że może to być wyciek czynnika to czy opłaca się naprawiać?
  • REKLAMA
  • #5 19187330
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    Nawet najmniejszy wyciek czynnika spowoduje brak chłodzenia - w ciągu tygodnia lub paru dni.Taki,który widać spowoduje brak chłodzenia w kilka minut.
    Jeżeli jest lód, to znaczy że macie ustawioną za niską temperaturę i za często do niej zaglądacie.
    Inaczej mówiąc, od czasu do czasu trzeba odmrozić i umyć.
    O usuwaniu awarii myśleć jak przestanie całkiem mrozić albo jak będą w środku wisieć sople.
    Chciałem jeszcze dopisać sposób na awarię, gdy świeci się światło w środku...
  • #6 19187360
    polcia
    Poziom 10  
    Chłodziarka chłodzi poprawnie z wyjątkiem lodu w narozniku. Ustawiona jest pomiędzy 3 i 4. Zamrażalnik też pracuje normalnie. Rozmrażam ją co jakiś czas i sytuacja z lodem się powtarza. Więc chyba to nie jest czynnik, ale zdarza się czasami, że jest nie domknięta. Trzeba mocniej docisnąć drzwi i może w tym tkwi problem.
  • #7 19187426
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    polcia napisał:
    Ale zdarza się czasami że jest nie domknięta. Trzeba mocniej docisnąć drzwi. Może w tym tkwi problem.

Sprawdź proszę stan uszczelek drzwi czy już z racji czasu nie straciły swoje "sprężystości" i nie dolegają na całym obwodzie.
  • REKLAMA
  • #8 19187534
    jaszczur1111
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    Andrzej42 napisał:
    Nawet najmniejszy wyciek czynnika spowoduje brak chłodzenia - w ciągu tygodnia lub paru dni.Taki,który widać spowoduje brak chłodzenia w kilka minut.
    Jeżeli jest lód, to znaczy że macie ustawioną za niską temperaturę i za często do niej zaglądacie.
    Inaczej mówiąc, od czasu do czasu trzeba odmrozić i umyć.
    O usuwaniu awarii myśleć jak przestanie całkiem mrozić albo jak będą w środku wisieć sople.
    Chciałem jeszcze dopisać sposób na awarię, gdy świeci się światło w środku...

Kolego nie pisz bzdur. Mam na koncie kilka tysięcy napełnień układów chłodniczych. Wyciek 20-30% jest często niezauważalny. Zdarzają się takie układy, w których gazu na poprawna pracę od napełnienia wystarcza na ok 1 rok. Pierwszymi objawami niedomagania jest zaszranianie prawie całej powierzchni parownika z jednoczesnym niewyłączaniem się sprężarki. Powoduje to osadzanie się coraz grubszej warstwy szronu. Sople? - totalna bzdura. Niezależnie od częstości zaglądania do lodówki - oczywiście w granicach rozsądku, szron nie będzie w jednym rogu a przynajmniej zaglądanie nie jest przyczyną.
    Awarie należy usunąć jak najszybciej (jeśli w ogóle się za to brać ale o tym dalej) gdyż taki układ z wyciekiem powoduje nawet 3 krotny wzrost poboru energii w stosunku do normalnej pracy a to obciąża sprężarkę i kieszeń klienta.
    Czy opłaca się to robić w ogóle? No cóż jest to pompowanie dziurawej dętki. Jeśli wyciek jest po stronie niskiego ciśnienia to praktycznie należy oczekiwać jego zwiększenia z czasem. Dawanie 3 m-cy gwarancji jest szczytem chamstwa, niestety dość częste wśród "monterów"- cwaniaków. Tyle akurat wytrzymuje ok 60-70% układów.
  • #9 19222627
    polcia
    Poziom 10  
    Niestety problem dalej istnieje.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem tworzenia się lodu w prawym narożniku chłodziarko-zamrażarki Amica BK313.3AA. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być nieszczelność uszczelek drzwi, co prowadzi do nieprawidłowego chłodzenia. Inne możliwe przyczyny to zbyt niska temperatura ustawiona w urządzeniu oraz ewentualny wyciek czynnika chłodniczego. Wskazano, że lód w narożniku może być wynikiem niewłaściwego zamykania drzwi, co należy sprawdzić. Użytkownicy podkreślają, że lód w tylnej części lodówki jest bardziej typowy dla uszkodzenia parownika, a w przypadku lodu w narożniku, problem może być mniej poważny, ale wymaga monitorowania.
REKLAMA