logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć rzydki zapach z prysznica?

Taggin 17 Sty 2021 15:35 4812 12
REKLAMA
  • #1 19190273
    Taggin
    Poziom 10  
    Ocena: 82
    Witam,
    Mam pewien problem. Mam odpływ liniowy venisio slim wurquin. Co jakiś czas zapach z niego leciał brzydki. Okazało się, że nie mamy syfonu tylko membranowy silikon. I niestety nie spełnia to rolę (MEMBRANA SILIKON odpływu VENISIO SLIM WIRQUIN coś takiego jak na allegro)
    Czy pozostaje mi skucie tylko płytek, kupno nowego odpływu z syfonem? czy może jest jeszcze coś innego żeby wyjąć ten membranowy i coś innego tam wsadzić?
  • REKLAMA
  • #2 19190334
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4582
    A wymiana tego wkładu nie pomaga?
  • #3 19190360
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 874
    Taggin napisał:
    Mam odpływ liniowy venisio slim wurquin. Co jakiś czas zapach z niego leciał brzydki. Okazało się, że nie mamy syfonu tylko membranowy silikon.

A za tym prysznicem w tą samą instalację jest wpięty np. automat?
    Bo może podczas wylewania wody z automatu podczas prania/płukania/wirowania robi się podciśnienie w odpływie i zasysa ci wodę z tego syfonu prysznica i "pachnie".
  • #4 19190912
    Taggin
    Poziom 10  
    stanislaw1954 napisał:
    A wymiana tego wkładu nie pomaga?

Jeszcze nie wymieniłem ale on ma dopiero 8 miesięcy. Zastanawiam się czy mogę wsadzić coś tam innego, to jest dla mnie jakies silikonowe gówienko... :/
    Ja nie mam wody w syfonie, to jest jakiś silikon więc nie ma co tam wyssać ale pralka jest wpuszczona w kuchni
  • REKLAMA
  • #5 19190952
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Nie wiem, jak to działa, ale podejrzewam, że woda z prysznica przepływa przez to, a powietrze z kanalizacji nie powinno przez to przechodzić. Jeśli stale czuć z kanalizacji, to coś jest nie tak, ale jeśli czasem , to jedną z przyczyn może być np. zmiana ciśnienia atmosferycznego.
  • #6 19190971
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    stanislaw1954 napisał:
    to jedną z przyczyn może być np. zmiana ciśnienia atmosferycznego

Ja bym to określił, jako różnica ciśnień, kabina-kanalizacja. I tu pytanie, czy kanalizacja ma odpowietrzenie ?
  • #7 19191418
    marcinmops
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Taggin napisał:
    Witam,
    Mam pewien problem. Mam odpływ liniowy venisio slim wurquin. Co jakiś czas zapach z niego leciał brzydki. Okazało się, że nie mamy syfonu tylko membranowy silikon. I niestety nie spełnia to rolę (MEMBRANA SILIKON odpływu VENISIO SLIM WIRQUIN coś takiego jak na allegro)

Proszę sprawdzić czy wkładka silikonowa nie jest uszkodzona lub zabrudzona, poprawnie włożona. Przy poprawnym montażu powinno wszystko pracować.
  • #8 19191782
    Taggin
    Poziom 10  
    Tak, kanaliza ma odpowietrzenie wyprowadzona nad dach.
    Membrana nie wygląda na uszkodzoną, jest czysta i poprawnie włożona .
    Tak, to działa tak, że leci przez silikon woda to przelatuje
  • REKLAMA
  • #9 19191840
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Jeśli jest wszystko dobrze, to dlaczego czuć z kanalizacji. Proponuję dokładnie wyczyścić, wypłukać miejsce zamontowania membrany, a także kupno nowego wkładu. Jeśli nie będzie poprawy , to wtedy należy zastanowić się nad przeróbką na odpływ liniowy tradycyjny z syfonem.
  • #10 19207877
    Taggin
    Poziom 10  
    Bo pewnie ta membrana to kiepskie rozwiązanie i przepuszcza ..
  • #11 19800717
    hunter676
    Poziom 1  
    Witam.
    @Taggin, udało się Tobie jakoś uporać z tym smrodem z tego odpływu? Czy zostało tylko skucie i wymiana odpływu?
    Posiadam identyczny model i po prawie półtorej roku mam ten sam śmierdzący problem..
  • REKLAMA
  • #12 20225606
    Taggin
    Poziom 10  
    Nie udało. Kupiłem jakiś nowy model niby Smart wirquin ale i tak śmierdzi.
    Ktoś jakieś rady co z tym zrobić :/ może jakiś inny suchy syfon pasuje do venisio slim?
  • #13 20298398
    Wojtas_BB
    Poziom 1  
    Też mam ten sam problem. Na jakiś czas pomaga "zaklejenie" końcówki odpływu wazeliną techniczną. Wtedy schodzą się końcówki tego silikonu i jakoś działa.
    Smród bierze się stąd, że albo wewnątrz odpływu silikon się zawija i powstaje mała dziurka, albo po prostu jest już zużyty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nieprzyjemnym zapachem wydobywającym się z odpływu liniowego Venisio Slim Wurquin, który nie ma syfonu, a jedynie membranę silikonową. W dyskusji poruszane są możliwe przyczyny problemu, takie jak zmiany ciśnienia atmosferycznego oraz niewłaściwe działanie membrany. Użytkownicy sugerują sprawdzenie stanu wkładki silikonowej, jej czystości oraz poprawności montażu. W przypadku braku poprawy, zaleca się wymianę na tradycyjny odpływ z syfonem. Niektórzy użytkownicy podzielili się doświadczeniami, że zaklejenie końcówki odpływu wazeliną techniczną przynosi chwilową ulgę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA