logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

De Dietrich city 2.24 FFGN ogrzewanie wyłącza się samoczynnie i włącza błąd AL50

mc5 18 Sty 2021 07:11 1863 3
REKLAMA
  • #1 19191723
    mc5
    Poziom 11  
    Ocena: 49
    Witam, (legendarny :lol: ) kocioł De Dietrich city 2.24 FF GN , stary (ostatni raz miałem problem z ciepłą wodą w 2009 roku i też posiłkowałem się forum i pomogliście w diagnozie a serwis zrobił resztę roboty.

Problem pojawił się wczoraj, a termin oczekiwania na serwisanta DeDietrich to najbliższe dwa tygodnie w mojej okolicy.
    Czekam na wymianę kotła (jestem drugi rok w kolejce na dofinansowanie z miasta) więc piec będzie wymieniony, ale póki co musi jakoś funkcjonować.

Chodzi o to że piec w trybie ogrzewania zaczął wyłączać się w trakcie grzania w okolicy 45-49 stopni (na wyświetlaczu kotła), pojawiają się .00 , AL 50 i zaczyna grzać dalej, proces trwa cały czas, czyli grzeje, dochodzi do tej temperatury i restart i znowu leci od 38 stopni.
    Jakiś czas temu miałem ten sam błąd (AL 50) przy puszczaniu ciepłej wody ale problem pojawił się kilka razy i do dzisiaj był spokój.

Może ktoś poradzić co mogę sprawdzić we własnym zakresie póki czekam na serwis ?
    Kocioł ma robione co jakiś czas przeglądy, zasługą "długiego życia" jest chyba to że mam bardzo dobrą wodę, brak kamienia i osadów.
    Akurat trafiło jak są największe spadki temperatur 8-O :(

EDIT:
    Zauważyłem że jak leci ciepła woda użytkowa do 40 stopni , to nic się nie dzieje , jak podkręcę na piecu to powyżej 43-45 stopni to wyskakuje ten sam błąd AL50.
    Czyżby czujnik ?
  • REKLAMA
  • #2 19192104
    Gargamelektro
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    Szanowny forumowiczu mc5,

kod błędu Al 50 oznacza usterkę czujnika c.o. Objawy, które opisujesz wskazują na poluzowanie się wtyczek na czujniku. Czujnik jest dostępny od góry kotła na wyjściu rury z wymiennika ciepła (patrząc od przodu kotła - po lewej stronie.
    Uwaga - niektóre modele czujnika c.o. mają ruchomą głowicę ze stykami - i to często bywa problemem - należy poruszać (pokręcić głowicą - to czasami pomaga oczyścić styki).
  • REKLAMA
  • #3 19193214
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 315
    Wygląda na to że czujnik ma przerwę ("okienko") przy temp 45-48. Można go podpiąć pod omomierz i podgrzewać. Jak na mierniku nagle zamiast omów wyskoczy nieskończoność to ... to trzeba kupić nowy.
  • #4 19193292
    mc5
    Poziom 11  
    Ocena: 49
    Dziękuję Panowie za szybką pomoc.
    Wsuwki wysunąłem i ponownie wsunąłem (styki są jak nowe) , od razu pokazał się błąd AL 50 pomimo iż woda była nieodkręcona, póki co działa.
    W środę udało mi się wyprosić Pana z innego serwisu aby podjechał i to fachowo sprawdził a najlepiej wymienił.

De Dietrich city 2.24 FFGN ogrzewanie wyłącza się samoczynnie i włącza błąd AL50
REKLAMA