logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Amica TAW 6103 LSW - Cieknie spod dozownika proszku

TomekN95 19 Sty 2021 13:47 7053 7
REKLAMA
  • #1 19194975
    TomekN95
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Cześć. Moja dziewczyna ma pralkę Amica TAW 6103 LSW.
    Ostatnio zaczęła wyciekać z niej (z pralki :wink: ) woda i po krótkiej analizie zdiagnozowałem że wycieka spod dozownika proszku (elementu widocznego na zdjęciu poniżej). Woda leci na niego z góry i potem spływa gdzieś niżej, ale odpływ jest najwyraźniej gdzieś przytkany, bo poziom się podnosi aż się w końcu wylewa po przedniej ścianie pralki.

Amica TAW 6103 LSW - Cieknie spod dozownika proszku

Filtr pompy jest czysty.
    Jestem dość sprawny technicznie i mam narzędzia. Czy jestem w stanie sam to udrożnić?
    Co powinienem rozebrać i oczyścić? Czy ma ktoś może jakiś service-manual do tej pralki?

Dzięki z góry za wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 19194995
    faber
    Poziom 24  
    Ocena: 36
    A czy aby szuflada (dozownik proszku) sama nie jest zatkana i wylewa się z szuflady? Przewód do bębna jest dość gruby. Wyjmij szufladę i wlej wody to będziesz widział czy jest drożne.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 19195008
    TomekN95
    Poziom 10  
    faber napisał:
    Wyjmij szufladę i wlej wody to będziesz widział czy jest drożne.

Tak właśnie zrobiłem. Puściłem program płukania bez szuflady. Widziałem jak woda leci z góry i wpada do otworu pod szufladą, w którym po ok 2 minutach poziom podniósł się tak, że zaczęła się przelewać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19195057
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19195082
    TomekN95
    Poziom 10  
    Dzięki. Tak zrobię.
  • #7 19195097
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 886
    Są następujące możliwości:
    -za dużo proszku , podobno "lepiej" się wypierze ale się Źle WYPŁUCZE właśnie z tego powodu.
    -pralka nie jest wypoziomowana a powinna być lekko odchylona do tyłu bo woda nie lubi płynąć pod górę a spływając po spodzie szuflady wypływa na zewnątrz. podkręć nóżki z przodu by unieść nieco do góry przód pralki.
    -Zdejmij pokrywę i sprawdź czy w wężu zasobnik bęben nie zalega gdzieś proszek, zwłaszcza w tym obniżeniu węża przed wejściem do zbiornika pralki, potem przepłucz ten wąż dla usunięcia zatoru po wcześniejszym rozgnieceniu zawalidrogi oczywiście wystarczy ręką
    -tandetny proszek używany do prania źle łączący się z wodą.
  • #8 19208000
    TomekN95
    Poziom 10  
    Panowie, bardzo dziękuję za wskazówki. Dzięki nim naprawiłem pralkę!
    Rozebrałem wszystko od góry i okazało się to co sugerowaliście - ten gruby wąż idący od szuflady do bębna był cały zawalony płatkami mydlanymi + dodatkowo wpadł tam jakiś niebieski ogranicznik z szuflady. Udrożniłem ten wąż i pralka pierze znowu jak szalona :) A dziewczynę pouczyłem, aby nie stosowała tych płatków (czy czegośtam...)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Amica TAW 6103 LSW, która wycieka wodę spod dozownika proszku. Po analizie, zdiagnozowano, że odpływ do bębna jest zablokowany. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie szuflady dozownika, węża odpływowego oraz poziomowania pralki. Po rozebraniu górnej pokrywy, użytkownik odkrył, że wąż był zablokowany przez płatki mydlane oraz niebieski ogranicznik. Po udrożnieniu węża pralka wróciła do prawidłowego działania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA