logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Co zrobić z wysokim pingiem w grze WOT mając internet Vodafone?

Novy6 19 Sty 2021 23:56 8670 8
REKLAMA
  • #1 19196497
    Novy6
    Poziom 2  
    Witam. Mam internet z Vodafone do 100mb/s od września i przez cały wrzesień i październik nie miałem problemów z niczym. Od listopada coś się zmieniło i jest problem. Gram w WOT ale gra stała.sie niemożliwa z powodu bardzo wysokiego pingu i permanentnego laga w grze. Pisałem do technikow z WG odpisali że to może być blokada na ich serwery założona przez Vodafone. Oczywiście Vodafone nic takiego nie zrobił, wg nich to wina kabla którego nie mam! Uwaga przez 2 miesiące grałem przez wi-fi i nie było problemu nagle muszę mieć kabel. Sprawdzam codziennie w pasku poleceń ping na Wargaming.net i jest masakra...400-2800ms. Zaniosłem lapka (nie gamingowy ale na minimalnych ustawieniach grałem sobie for fun) do informatyka i rozłożył jak narazie ręce bo sprawdził wszystko i zrobił co tylko mógł i dalej jest ten sam problem. Podłączył kartę sieciową USB, aktualizował wszystko co się dało, sprawdził ustawienia...nawet zamówił adapter ethernet żeby podpiąć kabel do laptopa. Kolega który wcześniej sprawdzał mi komputer stwierdził że mogli zablokować mi IP karty sieciowej. Na laptopie prędkość internetu jest tragiczna np. teraz mam 4.7mb pobierania i 2mb wysyłania. Tak jak wcześniej wspomniałem ping dla WG jest ogromny ale dla Google jest tylko 11ms. Mam tv internetową, 2 telefony pod wi-fi i nie mam z nimi najmniejszych problemów, prędkość minimum 25mb/s. Może ktoś ma jakąś radę na to, coś da się z tym zrobić, zmienić coś. Jak możecie to proszę pomóżcie.

Faktycznie nie podałem najważniejszych danych więc robię to teraz.
    Dostawca : Vodafone Irlandia
    Usługa: internet szerokopasmowy do
    100mb/s bez światłowodu
    Router: Gigabox model SHG3000
    wersja R1
    Karta sieciowa: Realtek 8821CE Wireless LAN 802.11ac PCI-E NIC

Więc tak...okazało się że mam uszkodzone Wi-Fi w laptopie i rozwiązaniem jest kabel i adapter. Jednak przy tym rozwiązaniu też mam problem z przerywanym internetem. I znów muszę szukać co jest problemem czy nowy kabel czy nowy adapter.
    Dziękuję wszystkim za pomoc i rady.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19196960
    MOSFET - Serwis
    Poziom 33  
    Ocena: 251
    Zaczynałbym od routera. Jeżeli masz możliwość to podłącz skrętką do laptopa i zmierz Ping. Nie pomogło? Warto abyś zainteresował się jakie aplikacje korzystają z łącza. Masz drugi dysk twardy na podmiankę? Nawet lepiej. Przełóż i sprawdź efekty. Może na innym komputerze działa to lepiej z twoim routerem. Tak bez sprawdzenia to ciężko powiedzieć.
  • #3 19196993
    Novy6
    Poziom 2  
    Jeszcze jedna sprawa. Byłem z laptopem u znajomego który ma identyczny internet, tego samego dostawcę, router, szybkość co ja. Mieszka 8km ode mnie na małym osiedlu gdzie jest 30 domów a ja w niedużym kilkutysięcznym miasteczku. Jego prędkość na teście była 14mb pobierania i 22 mb wysyłania. Ja po podłączeniu do jego wi-fi miałem 8 mb i 5mb. Oczywiście ogromny ping i lag. A jeśli faktycznie Vodafone zablokował mi drogę do serwerów Wargaming? I mam blokadę IP karty sieciowej? Da się to jakoś sprawdzić?

Dodano po 4 [minuty]:

MOSFET - Serwis napisał:
    Zaczynałbym od routera. Jeżeli masz możliwość to podłącz skrętką do laptopa i zmierz Ping. Nie pomogło? Warto abyś zainteresował się jakie aplikacje korzystają z łącza. Masz drugi dysk twardy na podmiankę? Nawet lepiej. Przełóż i sprawdź efekty. Może na innym komputerze działa to lepiej z twoim routerem. Tak bez sprawdzenia to ciężko powiedzieć.

Właśnie mam problem bo nie mam wejścia LAN w laptopy, czekam aż przyjdzie adapter z zamówienia. Niestety mam tylko 1 dysk SSD. Co do aplikacji to co masz na myśli? Jest Netflix, YouTube, Messenger, FB, what's app...jakieś gierki na telefonie. Od samego początku jak wziąłem internet wszystko jest podłączone pod wi-fi i nie było problemu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19197008
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2513
    Na początek testy.
    1 Odłączyć wszystkie inne urządzenia od sieci.
    2 Podłączyć laptop PRZEWODEM do routera.
    3 Wykonać test prędkości
    4 Uruchomić laptop w trybie awaryjnym z obsługą sieci, wykonać speedtest
    5 Pobrać Ubuntu Live CD i uruchomić komputer z płyty (lub pendrive'a). Wykonać speedtest na systemu Ubuntu.
    6 Podłączyć INNY laptop przewodem i wykonać speedtest.

Podać na forum wyniki wszystkich testów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 19197021
    Novy6
    Poziom 2  
    Właśnie dziwne to jest. Tu gościu z serwisu mówił że windows był niezaktaualizowany więc to zrobił. Przeinstalowanie będzie lepsze?
  • REKLAMA
  • #8 19197039
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2513
    Właśnie testy numer 4 i 5 mają sprawdzić, czy problem leży w sprzęcie, czy w oprogramowaniu. Test 6 ma sprawdzić, czy problem nie leży czasem po stronie operatora. Niestety testy muszą być wykonane na przewodzie, żeby były miarodajne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 19232493
    Novy6
    Poziom 2  
    Więc tak...okazało się że mam uszkodzone Wi-Fi w laptopie i rozwiązaniem jest kabel i adapter. Jednak przy tym rozwiązaniu też mam problem z przerywanym internetem. I znów muszę szukać co jest problemem czy nowy kabel czy nowy adapter.
    Dziękuję wszystkim za pomoc i rady.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysokim pingiem w grze World of Tanks (WOT) przy korzystaniu z internetu od Vodafone. Po dwóch miesiącach bezproblemowego grania, od listopada występują znaczne opóźnienia (ping 400-2800 ms). Technicy Wargaming sugerują możliwą blokadę na serwery, podczas gdy Vodafone twierdzi, że problem leży po stronie sprzętu. Użytkownik testował połączenie Wi-Fi u znajomego z identycznym internetem, uzyskując znacznie gorsze wyniki. Po zdiagnozowaniu, okazało się, że Wi-Fi w laptopie jest uszkodzone, co wymaga użycia kabla Ethernet i adaptera. Mimo to, po podłączeniu, nadal występują problemy z przerywanym internetem, co sugeruje potrzebę dalszej diagnostyki sprzętu lub kabla.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA