logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wpiąć kondensator do żarzących się LED-ów?

Yzrej77 20 Sty 2021 00:42 10602 12
  • #1 19196525
    Yzrej77
    Poziom 8  
    Ocena: 48
    Mam w korytarzu czujnik ruchu zamiast tradycyjnego wyłącznika światła. Sufit podwieszany, a w nim cztery "oczka" w których zmieniłem żarówki z halogenowych na LED i nie gasną, tylko żarzą się.
    Wiem, że trzeba wpiąć kondensator, ale problem jest taki, że na schemacie dołączonym do kondensatora jest, aby był on wpięty przed pierwszą żarówką, tymczasem u mnie jest to podłączone tak, że z sufitu wychodzą dwa kable (była tam kiedyś zwykła lampa) i od tych kabli są podłączone cztery dwużyłowe przewody do każdej żarówki po jednym.
    Gdzie w takim razie wpiąć kondensator? Domyślam się, że najlepiej w miejscu gdzie z sufitu wychodzą kable i rozchodzą się do żarówek, ale nie mam tam dostępu, musiałbym wycinać płytę KG, później wstawiać kawałek płyty, szpachlować, malować... dużo roboty i bałaganu. Za wyłącznikiem nie ma miejsca, zajmuje on cała puszkę.
    Czy można kondensator wpiąć przy jednej z żarówek? Tak by było najprościej, wyjąć oczko, wpiąć, ale czy to zadziała i czy będzie to bezpieczne rozwiązanie? Czy przestaną żarzyć się wszystkie, czy tylko ta jedna żarówka?
  • #2 19196535
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1922
    Yzrej77 napisał:
    Czy można kondensator wpiąć przy jednej z żarówek?

Tak, dołącz go i zobaczysz jaki będzie efekt.
    Ja do podłączania "oczek" stosuję małe puszki, które daje się wsunąć przez otwór w przestrzeń nad sufitem podwieszanym. Jeśli zachodzi potrzeba montażu kondensatora to umieszczam go właśnie w tej puszce.
    https://www.tim.pl/puszka-nt-hermetyczna-e10-90x45x39mm-ip55-szary-0295-00
  • #3 19196540
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    Ten kondensator podłącza się równolegle do obciążenia, czyli do "żarówki LED". Ponieważ masz cztery lampy połączone równolegle więc możesz ten kondensator dołączyć równolegle do którejkolwiek z nich, z powodu równoległego połączenia będzie on (ten kondensator) dołączony do wszystkich lamp naraz.
  • #4 19197230
    Yzrej77
    Poziom 8  
    Tak, wiem że równolegle.
    Tylko producent karze montować kondensator jak na schemacie 1.
    Narysowałem na szybko schemat 2 jak to u mnie jest podłączone i czy to dobry pomysł jest?

Jak pisałem, wpięcie kondensatora w kostkę gdzie kable wychodzą z sufitu i rozchodzą się do żarówek będzie kłopotliwe.
    Mógłbym jeszcze poprzeciągać nowe kable pomiędzy "oczkami" i podłączyć je jak na schemacie 1, czyli do pierwszej żarówki dochodzą już kable, wpiąć przed nią kondensator, od niej poprowadzić przewody do drugiej, z drugiej do trzeciej.... Poprowadzić nowe przewody to nie problem, ale starych nie usunę, nie dostanę się do kostki na środku sufitu, trzeba by je zaizolować i zostawić... jest sens?

• #5 19197309
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Yzrej77 napisał:
    Tylko producent karze montować kondensator jak na schemacie 1.

Tak mu się po prostu narysowało.
    Yzrej77 napisał:
    Narysowałem na szybko schemat 2 jak to u mnie jest podłączone i czy to dobry pomysł jest?

Jest dobrze.
  • #6 19197793
    Yzrej77
    Poziom 8  
    No dobra, założyłem żarówki LED (4 sztuki), do jednej wpiąłem kondensator i nadal żarzą wszystkie.
    Zarówno na kondensatorze firmy OSPEL, takim gotowym z kabelkami, jak i kondensatorze 100nF 630V.
    Wyjąłem 3 żarówki, zostawiłem jedną z wpiętym w jej kostkę kondensatorem i nadal nie gaśnie.
    Wpiąłem 4 kondensatory po jednym przy każdej żarówce... wszystkie żarzą zamiast gasnąć.
    Teraz najlepsze, wyjąłem kondensatory, zacząłem zmieniać żarówki z powrotem na halogenowe, i jak wymieniłem pierwszego LED-a to pozostałe zgasły.
    Czyli 3 LED-y i jedna Halogenowa i LED-y wtedy gasną.
    Dlaczego?
    Jak zaradzić żeby wszystkie cztery żarówki mieć LED?
    Założenie piątej oprawki z żarówką halogenową i schowanie jej pod sufitem wydaje mi się druciarstwem.
    No i jeszcze kwestia poboru prądu, rozumiem, że żarzące się LED-y pobierają prąd, a jak zastosuję jedną zwykłą to mimo nieświecenia nie będzie mi naliczało zużycia energii?
  • #7 19197870
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1922
    Jaki to czujnik ruchu, sprawdź czy on odłącza fazę?
  • #8 19197930
    Yzrej77
    Poziom 8  
    Wyłącznik taki, montowany w miejsce kontaktu. Maclean MCE18.
    Led-y nie gasną niezależnie czy przesunę suwak na OFF, czy same zgasną, bo minie czas świecenia.
    Chyba że z trzema LED-ami jest jedna halogenowa, wtedy gasną, ale obawiam się, że wtedy mimo zgaszenia mogą pobierać prąd i nabijać rachunek.
    Wydaje mi się, że odcina fazę, przy zgaszonym świetle na jednym przewodzie w wyłączniku jest prąd (próbówka świeci), po zapaleniu światła jest prąd na obu kablach przy wyłączniku.

• #10 19198687
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    krzysiek7 napisał:
    Jeśli Twój czujnik ruchu to Maclean Energy MCE18, to w specyfikacji jest coś takiego:
    Cytat:
    Do użytku tylko z lampami żarowymi

http://maclean.pl/index.php?option=com_djcata...lean-energy-mce18&cid=15:pozostale&Itemid=110
    Niestety ale najlepiej poszukać czujnika, który może współpracować ze źródłami światła LED.

Może ten sterownik ma duży pobór prądu w stanie czuwania.
    Yzrej77 napisał:
    Czyli 3 LEDy i jedna Halogenowa i LEDy wtedy gasną.

A gdyby zmierzyć rezystancję tej żarówki (na zimno bo jest ciemna) i policzyć dla jakiej pojemności kondensator będzie miał taką samą impedancję. Coś mi się wydaje, że pojemność będzie całkiem duża, tylko wtedy dla odmiany sterownikowi może przeszkadzać pojemnościowe obciążenie. Sprawdzić w sumie można.
  • #11 19198796
    Yzrej77
    Poziom 8  
    Tak, doczytałem że tylko z oświetleniem żarowym może współpracować.
    No nic, założyłem żarówki halogenowe, tylko się zastanawiam, skoro przy zgaszonym świetle płynie prąd wystarczający do świecenia 4 LED-ów po 4W każdy to znaczy że licznik energii nalicza zużycie. Jeśli założyłem żarówki halogenowe to znaczy, że też "ciągną one prąd" mimo, ze nie świecą?
    Jak duże koszty może generować ten sterownik i żarówki halogenowe w stanie zgaszonym?
    LED-y w stanie wyłączonym nie żarzą, tylko wręcz świecą, na oko z połową mocy, w korytarzu jest jasno.
    Przez pomyłkę założyłem jednego LED-a 7W, a pozostałe 4W to ten mocniejszy faktycznie żarzył się, a pozostałe świeciły, jak zacząłem wyjmować pozostałe, to ten 7W rozświecał się coraz jaśniej wraz z wyjęciem kolejnej mniejszej żarówki.
    Z czujnika ruchu nie zrezygnuję, to duża wygoda, bo dziecko wstaje w nocy do łazienki, jak wracam z zakupami, otwieram drzwi to się zaświeca i nie muszę lecieć do wyłącznika, najwyżej zostawię żarówki halogenowe.
  • #12 19200596
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Yzrej77 napisał:
    Jeśli założyłem żarówki halogenowe to znaczy, że też "ciągną one prąd" mimo, ze nie świecą?
    To jest pomijalnie małe zużycie energii.
    Aby LED-y w stanie wyłączonym nie żarzyły się Spróbuj dołączyć równolegle do nich rezystor 47kΩ - 100kΩ 2W. Może pomoże.
    Pozdrawiam.
  • #13 19202345
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Jak już pisałem, myślę że można zwiększyć (raczej znacznie) pojemność kondensatora blokującego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z żarzącymi się żarówkami LED w korytarzu, gdzie zamiast tradycyjnego wyłącznika zainstalowano czujnik ruchu Maclean MCE18. Po wymianie halogenów na LED-y, żarówki nie gasną, co sugeruje konieczność podłączenia kondensatora. Użytkownik zastanawia się, gdzie go umieścić, ponieważ dostęp do miejsca, gdzie kable rozchodzą się do żarówek, jest utrudniony. Odpowiedzi sugerują, że kondensator można podłączyć równolegle do dowolnej żarówki LED, co powinno rozwiązać problem. Użytkownik próbował różnych kondensatorów, ale problem nadal występuje. Dodatkowo, pojawia się kwestia poboru prądu przez czujnik oraz żarówki w stanie spoczynku. Proponowane rozwiązania obejmują dodanie rezystora równolegle do LED-ów oraz zwiększenie pojemności kondensatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA