logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przelewanie się wody po zakręceniu wody w kranie Ferroli F24D

szymon845 20 Sty 2021 11:23 1998 14
REKLAMA
  • #1 19197094
    szymon845
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dzień dobry.

Mój problem dotyczy kotła dwufunkcyjnego Ferroli F24D, kocioł ma zamkniętą komorę spalania, nie jest to kocioł kondensacyjny. Ogrzewam nim wodę użytkową i 4 kaloryfery na 45m^2. Wszystko jest na jednym poziomie.

Problem polega na tym, że jak kocioł grzeje kaloryfery to wszystko wygląda dobrze, nic nie słychać, nic nie cieknie, temperatura w normie. Ale jak np. ktoś zacznie myć garnki, albo bierze kąpiel to kocioł wyłącza grzanie kaloryferów i podgrzewa wodę i nadal wszystko jest w porządku. Problem pojawia się jak zakręcę kurek od wody i kocioł wraca do grzania kaloryferów, wtedy słychać przelewanie wody przez parę sekund, na kaloryferach też słychać dziwny dźwięk, jakby coś mocniej w niego uderzyło od środka. Po kilkunastu sekundach dźwięk znika i wszystko pracuje dobrze. Dźwięk ten słychać tylko jak dłużej leci woda z kranu. Jak kocioł grzeje kaloryfery to dopiero jak poleci woda z kranu to pojawia się dźwięk, nieważne jak długo grzane są kaloryfery.

Cały układ odpowietrzałem kilka razy, również pompę wody. Odpowietrznik na piecu jest otwarty.

Problem pojawił się jak wymieniłem wymiennik ciepła, bo poprzedni przeciekał i spadało ciśnienie wody.

Bardzo proszę o pomoc 😉
  • REKLAMA
  • #2 19197712
    Mardok2
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    A jak z ciśnieniem nie wzrasta , bo to wygląda na jakieś zapowietrzenie albo zawory na pompie nie zamykają obiegu
  • #3 19197733
    szymon845
    Poziom 10  
    Zrobiłem teraz test: piec jest zimny (nie było grzane w kaloryferach od jakiś 2 h), włączyłem wodę w kranie ciśnienie podskoczyło z 1,1 do 1,2 po nagrzaniu wody do 40 stopni, ale jak zakręciłem wodę to dziwnie podskoczyło o 0,5 bar i w zaraz opadło do poprzedniego wskazania. Czy taka zmiana ciśnienia wskazuje na uszkodzenie ?

Przy grzaniu kaloryferów ciśnienie wzrasta z 1,1 do ok 1,6 temperatura na piecu ustawiona 50 stopni w rzeczywistości ok 60 stopni.
  • REKLAMA
  • #4 19197825
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 535
    Strzelam, zawór trójdrożny leniwie przełącza obiegi c.w.u. na c.o. lub jest on zanieczyszczony.
  • #5 19197884
    szymon845
    Poziom 10  
    Czy w tym piecu da się wymienić sam zawór trójdrożny? Lub czy jest łatwy sposób na wyczyszczenie tego zaworu ?
  • #6 19197890
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    Mój zakamieniony "rozruszałem" podając impulsy zasilania na cewkęzworu ( przy wyłączonym piecu. Można ręcznie ale ja zrobiłem prosty impulsator 05/05 s i 24V AC podawałem przez kilka minut. Pomogło...
    Pozdr. J.
  • #7 19197938
    szymon845
    Poziom 10  
    Bardzo proszę o wskazanie, w którym konkretnie miejscu znajduje się zawór trójdrożny, bo na schemacie od producenta do pompy jest podłączone tylko zasilanie i dwa przewody do presostatu wody. Poniżej załączam zdjęcie.

Przelewanie się wody po zakręceniu wody w kranie Ferroli F24D
  • REKLAMA
  • #8 19198102
    adamjur1
    Poziom 42  
    Jeżeli dobrze zrozumiałem dostępną w necie instrukcję - ten kocioł nie ma zaworu trójdrożnego - obwód co jest niezależny od CWU. Ta druga ma przepływomierz i podana jest oddzielnym obwodem wody na wymiennik ciepła. Układ jest pod ciśnieniem sieci ( ??) i przez niego woda niesie wszystko co natura dała czyli m in kamień. Przełączanie co/cwu odbywa się pewnie przez sterownik, jak wykrywa przepływ wody przez spiralę CWU to wyłącza pompę od co.
    Nie ma czego rozruszać...
    Może ten czujnik przepływu, ale nigdy z nim nie miałem do czynienia
    Pozdr.J.
  • #9 19198246
    szymon845
    Poziom 10  
    Też mi się tak wydaje. To w takim razie w czym może być problem ?

Sprawdziłem jeszcze dziś naczynie przeponowe ale ciśnienie nie spadło od ostatniej kontroli (cały czas 1 Bar).
  • REKLAMA
  • #10 19198259
    adamjur1
    Poziom 42  
    Zaobserwuj czy to tak działa jak myślę - chodzi pompa, otwierasz wodę w kranie - pompa się wyłącza. Zakręcasz - włącza się. I wtedy jest gulgot?
    Pozdr. J.
  • #11 19198316
    szymon845
    Poziom 10  
    Tak, dokładnie tak się dzieje jak opisałeś.
  • #12 19198440
    adamjur1
    Poziom 42  
    No to brzmi jak zapowietrzona pompa...
    Tam z tyłu widać odpowietrznik może jest na amen zakręcony kapturek..
    Pozdr. J.
  • #13 19198471
    szymon845
    Poziom 10  
    Odpowietrznik z tyłu pompy jest odkręcony. Dzięki za pomoc, będę się starał odpowietrzyć układ jeszcze raz. A mógłby ktoś napisać jak odpowiednio odpowietrzyć układ? Bo może coś robię źle.
  • #14 20830355
    AndrzejF
    Poziom 13  
    Ocena: 50
    Szymon odpowietrzyłeś układ? Jak odpowietrzałeś?
    Naprawiałeś usterkę?
  • #15 20831248
    szymon845
    Poziom 10  
    Odpowietrzalem w następujący sposób:
    Wszystkie kaloryfery zimne, i zawory regulujące otwarte, ciśnienie na kotle lekko podniesione do 1,3 bar, wtedy odpowietrzalem na kaloryferach.

Odpowietrzalem jeszcze sam kocioł przy zaworze bezpieczeństwa jest odpowietrznik automatyczny z "zakrętką" i nie wiem do końca jak to się powinno robić bo na internecie nie ma jasnych informacji i zrobiłem to na dwa sposoby:

1. Odpowietrznik cały czas otwarty testowałem to przez parę miesięcy
    2. Odpowietrznik otwarty do momentu aż kocioł się nagrzeje i nie słychać przelewania wody wtedy zakrecalem odpowietrznik.

Odpowietrzalem również pompę. Na pompie jest śruba do odpowietrzania.

Wszystkie powyższe metody nie dały żadnego rezultatu. Wymieniałem i czyściłem jeszcze odpowietrznik automatyczny. Kocioł od tego momentu dalej pracuje, dalej słychać przelewanie.

Z obserwacji cały czas dostaje się powietrze do układu i tylko w pierwszym kaloryferze od kotła. Co jakiś czas go odpowietrzam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kotłem dwufunkcyjnym Ferroli F24D, który objawia się przelewaniem wody i dziwnymi dźwiękami po zakręceniu wody w kranie. Podczas grzania kaloryferów wszystko działa prawidłowo, ale po przełączeniu na podgrzewanie wody i powrocie do grzania kaloryferów, słychać przelewanie przez kilka sekund. Użytkownik zauważa zmiany ciśnienia w układzie, co sugeruje możliwe zapowietrzenie lub problemy z zaworem trójdrożnym. W dyskusji pojawiają się różne sugestie dotyczące odpowietrzania układu oraz sprawdzenia zaworu trójdrożnego, który może być zanieczyszczony. Użytkownik próbował odpowietrzać kaloryfery i kocioł, ale problem nadal występuje, co sugeruje, że powietrze dostaje się do układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA