logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Telefonia wewnętrzna (aparaty MB i ich podłączanie)

KrzyGro07 20 Sty 2021 15:09 852 5
REKLAMA
  • #1 19197724
    KrzyGro07
    Poziom 5  
    Ocena: 9

Dzień dobry!
    Mam pytanie dotyczące zakładania systemu telefonów w mieszkaniu. Planuję zakup 5-ciu telefonów typu MB (z tego jeden do obsługi łącznicy). Chciałbym je podłączyć do łącznicy ŁP-10MR. Wiem, że powinno się to zrobić dwużyłowym kablem PKL. Telefon chciałbym kupić np. MB-73. Chciałbym sie dowiedzieć ile kabli podłączeniowych mają telefony stacjonarne. Aby podłączyć go do powyzszej łącznicy musi mieć dwa kable. Czy da się podłączyć do takiej łącznicy telefon z trzema/czterema kabelkami? Z telefonu, który podałem powyżej odchodzi kabel z takim kółkiem na końcu. Czy to jest wyjście, do którego należy podłączyć kabel PKL?
    Z góry dziekuję za odpowiedź!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19198196
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    KrzyGro07 napisał:

Dzień dobry!
    Mam pytanie dotyczące zakładania systemu telefonów w mieszkaniu. Planuję zakup 5-ciu telefonów typu MB (z tego jeden do obsługi łącznicy). Chciałbym je podłączyć do łącznicy ŁP-10MR. Wiem, że powinno się to zrobić dwużyłowym kablem PKL. Telefon chciałbym kupić np. MB-73. Chciałbym sie dowiedzieć ile kabli podłączeniowych mają telefony stacjonarne.
    Telefony mają jeden kabel i dwie żyły niezależnie, czy to telefon MB, czy CB, CBa.

KrzyGro07 napisał:
    Aby podłączyć go do powyzszej łącznicy musi mieć dwa kable. Czy da się podłączyć do takiej łącznicy telefon z trzema/czterema kabelkami?
    Faktycznie, telefon MB-73 ma cztery przewody, z tym, że dwie żyły, to zasilanie, a dwie La i Lb to przewody do łącznicy.

KrzyGro07 napisał:
    Z telefonu, który podałem powyżej odchodzi kabel z takim kółkiem na końcu. Czy to jest wyjście, do którego należy podłączyć kabel PKL?
    Z góry dziekuję za odpowiedź!
    Tak, to tak zwana rozeta do podłączenia łącza i zasilania aparatu. Tylko po co upierasz się przy kablu PKL :?: Możesz użyć dowolny przewód telefoniczny np. YTKSy 2x0,5 który dostaniesz w dowolnej hurtowni elektrycznej.
  • REKLAMA
  • #3 19198382
    KrzyGro07
    Poziom 5  
    Czyli już wiem jak podłączyć telefon z 4 przewodami. A co z takim telefonem, który ma 5 przewodów. Też takie widzialem.
    I jeszcze jedno. WIdziałem także oferty telefonów, w których kable były po prostu ucięte w pewnym momencie. Jak rozpoznać który jest do zasilania, a który to La/Lb?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19198517
    mojepetro
    Poziom 21  
    Ocena: 91
    KrzyGro07 napisał:
    Jak rozpoznać który jest do zasilania, a który to La/Lb?

Wg schematu Aparatu MB 73:
    plus 4,5V - żyła niebieska (w aparacie styk 8)
    minus 4,5V - żyła czerwona (styk 2)
    Linia La - żyła zielona (styk 3)
    Linia Lb - żyła biała (styk 1)
    Załączniki:
    • Telefonia wewnętrzna (aparaty MB i ich podłączanie) Schemat_768x344.gif (13.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19198675
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    KrzyGro07 napisał:

I jeszcze jedno. WIdziałem także oferty telefonów, w których kable były po prostu ucięte w pewnym momencie. Jak rozpoznać który jest do zasilania, a który to La/Lb?
    To zależy od typu aparatu. Na schematach masz podane kolory przewodów i jak jakiś ambitny monter nie zamienił, to po tym najprościej można ustalić który to przewód i od czego.
  • #6 19257377
    KrzyGro07
    Poziom 5  
    Dziękuję wsztkim za pomoc.
REKLAMA