Witam. Mam problem z brakiem możliwości pełnego odpowietrzenia nagrzewnicy w kotle kondensacyjnym de dietrich mcr 24/II T z zasobikiem wodnym. Wodę z kotła spuściłem aby uzupełnić naczynie przeponowe. Po ponownym napełnieniu kotła wolnym strumieniem wody słychać, że górny odpowietrznik syczy wypuszczając powietrze z układu, ale tylko przez chwilę. Po osiągnięciu zadanego ciśnienia 1,5bar podłączam kocioł do gniazdka i przez pierwsze kilka minut jego działania uruchamia się procedura odpowietrzania kotła, pompa pracuje, zawór trójdrogowy przełącza się kilka razy zaminnie z CO na wężownicę zasobika wodnego CWU. Niestety odpowietrznik nie wypuszcza wówczas powietrza i słychać jak woda chlupie w nagrzewnicy. Jak kocioł zaczyna grzać, to słychać skwierczącą wodę w nagrzewnicy. Jak ja to mogę efektywnie odpowietrzyć? W vissmannach na górze nagrzewnicy jest ręczny zawór do odpowietrzania, i łatwo przy jego pomocy odpowietrzyć nagrzewnicę. W tym kotle jestem skazany na odpowietrznik automatyczny. Odpowietrznik wymieniłem na nowy i wciąż to samo.