logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] AORUS UltraGaming + i7-7800X - Problem z SLI i dyskami M.2 + HDD

szopson 22 Sty 2021 00:13 636 15
REKLAMA
  • #1 19201396
    szopson
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Dobry wieczór
    3 lata temu złożyłem fajny zestaw sobie do grania i żonie do obróbki zdjęć (oficjalny powód inwestycji):
    - płyta główna X299 AORUS Ultra Gaming: http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/x299_aorus_ultra_gamingrev_10#sp
    - procesor i7-7800X
    - karta graficzna GIGABYE GTX 1080 G1 Gaming 8GB
    - RAM 4 x HyperX Fury DDR4 4GB 2400
    - 2 x M.2 Samsung 960 EVO (250+500GB) + 3 x HDD SATAIII (2+2+1TB) + BD-ROM
    - zasilacz Corsair 750W
    Ostatnio kupiłem bardzo okazyjnie drugą identyczną kartę graficzną więc wymieniłem zasilacz na Corsair 1000W i dokupiłem:
    - RAM 4 x HyperX Fury DDR4 4GB 2400 (takie same jak miałem)
    - dysk M.2 Kingston A2000 1TB

Po złożeniu wszystkiego do kupy komputer działa ale mam dwa problemy:
    1. System wykrywa dwie karty i pokazuje, że SLI jest włączone ale w Cyberpunku nie ma żadnych zmian w grafice (ciągnie "tylko" Ultra 2K), a na monitorze nvidia widać, że tylko jedna karta pracuje na full.
    2. System wykrywa łącznie tylko 4 dyski - najpierw wszystkie trzy M.2 i jeden HDD, a po wyjęciu nowego dysku M.2 rozpoznał drugi dysk HDD (odłączałem też BD-ROM i zamieniałem przewody SATA ale to nic nie dało).

Trochę poczytałem i wydaje mi się, że to wina procesora bo obsługuje tylko 28 linii PCIE (same karty potrzebują 2x16 + M.2 3x4) i jestem skłonny zainwestować w procesor i9 (44 linie PCIE) ale czy to na pewno rozwiąże mój problem z grafiką SLI i dyskami?

Z góry dziękuję za podpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 19201581
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 19202306
    szopson
    Poziom 11  
    Nie widziałem w Cyberpunk ustawien SLI ale wieczorem jeszcze raz popatrze.
    Teoretycznie SLI powinno działać z moim procesorem bo zgodnie z instrukcją przy 28 liniach jedna karta powinna pracować x16, a druga x8 (mam SLI 2-way):
    AORUS UltraGaming + i7-7800X - Problem z SLI i dyskami M.2 + HDD
    Jeżeli chodzi o dyski M.2 i SATA to na pewno są ze sobą powiązane i są ograniczenia dlatego chce się dowiedzieć czy zakup procesora i9 rozwiąże ten problem:
  • #4 19202652
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6852
    Zrobiłeś update Bios do ost. najnowszego?

Dokładna nazwa tych ( HyperX Fury DDR4 4GB 2400 )
    np. HX428C14SB2K4/32
  • REKLAMA
  • #6 19203182
    lisek
    Serwisant RTV
    Na forum (overclock..uk) napisano Link

Cytat:
    The Aorus Ultra Gaming represents Gigabyte's upper tier platform for High-End Desktop Processors from the Skylake-X and Kaby Lake-X generations that utilise the X299 chipset and demand a LGA2066 socket. This chipset, codenamed "Lewisburg", is notable for its up to 30 HSIO lanes (High- Speed Input/Output) as well as the maximum usable number of 24 PCIe Express 3.0 lanes.
    ...
    The Gigabyte Aorus Ultra Gaming is a premium enthusiast motherboard using the ATX format and is designed for hardware enthusiasts and professionals looking for a X299- & Skylake-X or Kaby- Lake X pairing.
    The extremely stylish black board comes with five PCIe-x16 slots, of which two are connected to the chipset with a full 16 lanes while the other three are connected electrically by 8 or 4 data lines.
    This allows the use of a 28 or 44 lane CPU as well as NVIDIA's 3-Way-SLI or AMD's 3-Way- CrossFireX configuration.
    ...

RAM:
    8× DDR4 (Skylake-X: DDR4-2.666; up to 128 GB with a 44 or 28 lane CPU)
    4× DDR4 (Kabylake-X: DDR4-2.666; up to 64 GB with a 16 lane CPU)
    Quad-Channel (Skylake-X; supported by CPUs with 44 or 28 lanes)
    Dual-Channel (Kaby Lake-X; supported by CPUs with 16 lanes)

Strona NVidia podaje (sli-ready-motherboards) Link, ze dotyczy to płyt Gigabyte
    X299 GAMING M7 ACK
    X299 GAMING PRO CARBON AC
    X299 RAIDER
    X299 SLI PLUS
    X299 XPOWER GAMING AC
    X299 AORUS Gaming 3 Link/ Link/ Link
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 19203246
    lisek
    Serwisant RTV
    Spojrzyj na stronkę Link_ gigabyte-x299-aorus-gaming-3
    oraz Link_ Full AORUS graphics card lineup unveiled
    Cytat:
    Gigabyte deploys five full-length PCIe slots spread across a six-deep span.
    The pair of ‘Dual Armor’ metal-reinforced slots are the primary slots that both receive up to 16 Gen 3 lanes from the CPU.
    The bottom full-length slot is the other high-bandwidth link, receiving up to 8 lanes from a 44-lane chip.

PCIe lane distributions for slots 1, 3, and 5 are x16/x16/x8 for a 44-lane CPU, x16/x8/none for a 28-lane CPU, and x8/x4 when using a 16-lane CPU. That’s right – SLI is not supported with a 16-lane CPU, nor is a full x16 connection to a single GPU. Gigabyte should take plenty of the blame for this but, quite frankly, Kaby Lake-X chips are such stupid products on the X299 platform that it’s hard to throw too much criticism the board vendor’s way.
    We checked to make sure that the lack of x16 or x8/x8 support was not a mistake in Gigabyte’s product information. It was not a mistake. This is a £270 motherboard that will not support SLI with a 16-lane CPU. That’s not good enough, irrelevant of whether the Kaby Lake-X CPUs should or should not exist.

The remaining slots are labelled PCIEX4_1 and PCIEX4_2. The upper four-lane slot (sat below the primary graphics card slot) looks to operate using CPU lanes when a 44- or 28-lane chip is installed. The lower four-lane slot (sat below the secondary steel-plated slot) looks to use four lanes from the chipset.

I would have thought that the latter would share its bandwidth with one of the M.2 connections as that would have been a logical compromise on a rarely-used PCIe expansion slot. However, Gigabyte does not make this clear anywhere in the manual and this will cause confusion for potential customers with heavy PCIe expansion requirements.

Czy "silnik gry" pociągnie ... :cry: pytanie do producenta gry
    * lub wujek google i "ogromne jak step przestrzenie internetu"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 19203251
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    CP nie obsługuje SLI. Jedna karta odpoczywa, jak tu:
    https://youtu.be/A5Ag6ofFRsw
    EDIT:
    To znaczy coś tam robi, może z 10% obciażenia? :D
  • #11 19203276
    safbot1st
    Poziom 43  
    Obecnie może nie ale nieoficjalnie można coś tam zdziałać (kosztem rachunków za prąd)

• Pomocny post
    #12 19203994
    lisek
    Serwisant RTV
    Top 20 games supported by SLI
    Link

Czasem taki (nvidiaProfileInspector/ Nvidia Profile Inspector.) pozwala znależć profile gier ...SLI
    * przy czym jak pisza "gamerzy" przyrost FPS jest nieznaczny 4k/1440/...

Technologia SLI się zestarzała i nikt nie jest nia zainteresowany (gry) i producenci gier

Nowe grafiki i ich cena kosmos (np. RTX3090 róznych producentów Link)
    czasem powoduje ,że trzeba zrobic sobie SLI z dwóch grafik za cenę połowy tych najdroższych , zaś róznica w wydajności to tylko 10-20 %
    Do tego "mocny" zasilacz i 2x PCIe16

Porównanie Link

Spoiler:
    And the AFR Alternate Frame Rendering in SLI-NVidia mode works exclusively at the driver level; the game logically sees a single GPU, and all the work on load sharing falls on the shoulders of the driver.
  • #14 19204477
    safbot1st
    Poziom 43  
    sunrise84 napisał:
    A naiwni kupują.

W pewnym sensie. Można użyć drugiego slotu jak pierwszy padnie :)
    Albo zamontować kartę przechwytującą obraz, akcelerującą montaż filmów, generującą fizykę, z kontrolerem raid SSD M.2...
    Ba, są chłodzenia 3 slotowe zajmujące multum miejsca,
    a kartę PCI-e x1 też tam zmiescisz...
  • #15 19206911
    szopson
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany - dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

SLI działa na moim sprzęcie tak jak ma działać (x16 + x8) i osiąga całkiem niezłe wyniki w 3D Mark:
    AORUS UltraGaming + i7-7800X - Problem z SLI i dyskami M.2 + HDD AORUS UltraGaming + i7-7800X - Problem z SLI i dyskami M.2 + HDD AORUS UltraGaming + i7-7800X - Problem z SLI i dyskami M.2 + HDD
    Co z tego jeżeli faktycznie CyberPunk i pewnie inne nowe gry nie obsługują dwóch kart. Trochę się pobawię i przełożę kartę do komputera córki. Kupiłem ją za 500 zł więc nie będę odsprzedawał.

Jeżeli chodzi o problem z dyskami to moja płyta tak po prostu ma - jeden z portów M.2 wyłącza 4 SATA wiec max mogę podłączyć 2xM.2 + 8xSATA lub 3xM.2 + 4xSATA. Tyle mi akurat wystarczy więc przepiąłem dyski i wszystkie działają.

Reasumując - w moim przypadku zakup procesora i9 nie ma sensu bo z SLI i tak w praktyce nie skorzystam, a ilość podłączonych dysków limituje płyta główna, a nie ilość linii PCIE w procesorze.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
  • #16 19206916
    szopson
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany - dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

SLI działa na moim sprzęcie tak jak ma działać (x16 + x8) i osiąga całkiem niezłe wyniki w 3D Mark:
    AORUS UltraGaming + i7-7800X - Problem z SLI i dyskami M.2 + HDD AORUS UltraGaming + i7-7800X - Problem z SLI i dyskami M.2 + HDD AORUS UltraGaming + i7-7800X - Problem z SLI i dyskami M.2 + HDD
    Co z tego jeżeli faktycznie CyberPunk i pewnie inne nowe gry nie obsługują dwóch kart. Trochę się pobawię i przełożę kartę do komputera córki. Kupiłem ją za 500 zł więc nie będę odsprzedawał.

Jeżeli chodzi o problem z dyskami to moja płyta tak po prostu ma - jeden z portów M.2 wyłącza 4 SATA wiec max mogę podłączyć 2xM.2 + 8xSATA lub 3xM.2 + 4xSATA. Tyle mi akurat wystarczy więc przepiąłem dyski i wszystkie działają.

Reasumując - w moim przypadku zakup procesora i9 nie ma sensu bo z SLI i tak w praktyce nie skorzystam, a ilość podłączonych dysków limituje płyta główna, a nie ilość linii PCIE w procesorze.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik złożył komputer do gier z płytą główną X299 AORUS Ultra Gaming, procesorem i7-7800X oraz kartą graficzną GIGABYTE GTX 1080 G1 Gaming. Po dodaniu drugiej karty graficznej i zasilacza Corsair 1000W, napotkał problemy z działaniem SLI oraz wykrywaniem dysków M.2 i SATA. Użytkownicy forum zasugerowali włączenie SLI w grze Cyberpunk oraz sprawdzenie aktualizacji BIOS. Okazało się, że SLI działa, ale wiele nowoczesnych gier, w tym Cyberpunk, nie obsługuje konfiguracji z dwoma kartami. Dodatkowo, płyta główna ogranicza liczbę podłączonych dysków, co nie wymaga zakupu procesora i9. Problemy zostały rozwiązane poprzez odpowiednie podłączenie dysków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA