logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] RTX 3070 x 2 - 2x RTX 3070 a płyta Gigabyte Z490 AORUS ELITE AC

sunrise84 29 Lis 2020 00:29 609 10
REKLAMA
  • #1 19076259
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 877
    Chciałem się dowiedzieć jak teoretycznie wyglądałaby sprawa zakupienia dwóch RTX 3070 i spięcia ich w CrossFire ?

Jak to się ma do w/w płyty głównej Gigabyte Z490 AORUS ELITE AC
    Procesor - i9-10850K
    Zasilacz - SilentiumPC Supremo FM2 Gold 750W 80+

Pytam czysto teoretycznie czy i o ile wzrosłaby wydajność w grach .
    Jeżeli płyta jest za słaba to się w przyszłości wymieni na najwyższy model .
    Na razie będzie jeden RTX 3070 .
    A zastanawia mnie gdy np za rok chciałbym dołożyć drugiego .
  • REKLAMA
  • #2 19076267
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15498
    sunrise84 napisał:
    dwóch RTX 3070 i spięcia ich w CrossFire

Chyba raczej SLI.
    sunrise84 napisał:
    Pytam czysto teoretycznie czy i o ile wzrosłaby wydajność w grach

Na pewno nie dwukrotnie, kilka procent, nic ponadto.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19076269
    sunrise84
    Poziom 42  
    Tak mój błąd .
    SLI .
    A płyta obsługuje tylko crossfire .
    Tak miało być poprawnie .

Więc wytłumaczcie mi poco jest pchane SLI/CrossFire ?

Dodano po 2 [minuty]:

Wiem , już się poprawiłem .
    Sorry ta godzina i oczy się przymykają .
  • #4 19076274
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8241
    sunrise84 napisał:
    Więc wytłumaczcie mi poco jest pchane SLI/CrossFire ?

Bo zawsze znajdą się ludzie, którzy to kupią. Przyrostu może być więcej niż kilka procent, będzie to zależeć od konkretnych tytułów. W jednych może być kilka procent, w innych 50% czy więcej.
  • #5 19076280
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2342
    SLI to technologia Nvidii, CF to AMD.
    W zasadzie nie są już tworzone profile na dwa GPU pod nowsze tytuły, więc nie ma to zupełnie sensu. Czyli nie będzie żadnego wzrostu ponad jedną kartę w nowych grach. Lepiej kupić jednego RTX3080.

@sosarek
    Kilka procent to błąd pomiarowy. Przy kompatybilnej grze zoptymalizowanej pod dwa GPU zyski mogą sięgać np. 80%.
  • REKLAMA
  • #6 19076289
    sunrise84
    Poziom 42  
    Czyli ucinając ta krótką pogawędke SLI/CrossFire to ściema handlowa ?

To poco są produkowane płyty mające 3x PCIe x 16 ?

https://www.gigabyte.com/Motherboard/Z490-AORUS-XTREME-rev-1x/sp#sp

Przeglądając specyfikację tej topowej płyty jak zapniesz drugą taką samą karte do drugiego slotu PCI-e , to obydwa sloty PCI-e lataja na standardzie x8 .
    Więc :D:D bez sensu bo spada przepustowość PCI-e .

PS akurat ta topowa płyta obsługuje i SLI i CrossFire .

Jeszcze raz napisałem że przejęzyczyłem się i wiem jaka technologia jest zielonych a jaka czerwonych :P
  • #7 19076290
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15498
    sylweksylwina napisał:
    Kilka procent to błąd pomiarowy. Przy kompatybilnej grze zoptymalizowanej pod dwa GPU zyski mogą sięgać np. 80%.

Może teraz, pamietam że sam kombinowałem swego czasu z Crossfire bodajże na HD 2600 i rewelacji nie było.
    Takie rozwiązanie ma dla mnie sens przy renderingu.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 19076297
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2342
    Kiedyś przy wsparciu producentów GPU i deweloperów gier miało to sens dla topowych buildów.

Obecnie nie ma to większego sensu.
    Sloty PCI-E nie są tylko do GPU. Poza tym można używać kilku grafik do obliczeń równolegle bez strat wydajności bez SLI/CF.
    Przy obecnych kartach PCI-E 3.0 X8 nie ma znaczącego spadku wydajności. Nie zmienia to faktu że topowe platformy HEDT mają wystarczającą liczbę linii PCI-E by kilka urządzeń mogło działać na PCI-E x16 ;)

Dodano po 2 [minuty]:

sosarek napisał:

Może teraz, pamietam że sam kombinowałem swego czasu z Crossfire bodajże na HD 2600 i rewelacji nie było.
    Takie rozwiązanie ma dla mnie sens przy renderingu.

Przy renderingu nie korzysta się z CF/SLI, można inaczej rozłożyć obciążenie niż przy renderowaniu klatek gier.
    No i przy HD2600 to CF raczej raczkowało, poza tym jak mówiłem było to bardzo uzależnione od konkretnego tytułu oraz obsługi trybu CF dla danej gry przez sterownik.
  • REKLAMA
  • #9 19076301
    sunrise84
    Poziom 42  
    sylweksylwina napisał:
    Kiedyś przy wsparciu producentów GPU i deweloperów gier miało to sens dla topowych buildów.

Obecnie nie ma to większego sensu.
    Sloty PCI-E nie są tylko do GPU. Poza tym można używać kilku grafik do obliczeń równolegle bez strat wydajności bez SLI/CF.
    Przy obecnych kartach PCI-E 3.0 X8 nie ma znaczącego spadku wydajności. Nie zmienia to faktu że topowe platformy HEDT mają wystarczającą liczbę linii PCI-E by kilka urządzeń mogło działać na PCI-E x16 ;)

Tak ale ja mówię o zwykłym kowalskim co wywali na płyte 1600zł w nadzieji na co ?
    Bo skoro sprawa się sprowadza do tego że obecnie jedna karta grafiki załatwia sprawę po co dalej cisną te 2 lub 3 sloty i mozliwosc SLI/CF ? skoro to nie przynosi korzysci wymiernych do kasy zainwestowanej w druga grafikę .
  • #10 19076305
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8241
    Jeśli zwykły Kowalski ma trochę oleju w głowie to sobie kupi płytę nie patrząc, czy obsługuje wiele kart, bo nie będzie takiej możliwości brał pod uwagę, prędzej wymieni kartę na wydajniejszą, niż dokupi drugą. A zaoszczędzone na płycie pieniądze wrzuci do lepszej karty na starcie.

A gniazda PCIe na płytach służą nie tylko do montażu kart, więc po to producenci robią płyty, w których jest więcej gniazd. Plus również dla osób, które myślą, że jak kupią płytę za 1600 to im sprzęt będzie działać lepiej. Takich jest więcej, więc opłaca się takie płyty robić.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy teoretycznego zakupu dwóch kart graficznych RTX 3070 i ich połączenia w SLI, jednak użytkownik zauważa, że płyta główna Gigabyte Z490 AORUS ELITE AC obsługuje tylko CrossFire. Uczestnicy rozmowy wskazują, że obecnie wsparcie dla SLI i CrossFire jest ograniczone, a przyrost wydajności w grach może być minimalny lub zależny od konkretnego tytułu. Wiele osób sugeruje, że lepszym rozwiązaniem jest zakup jednej mocniejszej karty, jak RTX 3080, zamiast inwestowania w dwie karty. Zauważono również, że płyty główne z wieloma slotami PCIe są produkowane głównie dla użytkowników, którzy mogą potrzebować więcej niż jednego GPU do obliczeń, a niekoniecznie do gier.
REKLAMA