logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor - przycisk kontur: dźwięk przytłumiony po zwolnieniu, wymiana płytki?

gandalf 18 Paź 2005 16:09 2373 10
REKLAMA
  • #1 1908279
    gandalf
    Poziom 11  
    Witam

Mam problem z Radmorem a w szczególności z przyciskiem kontur tz. jak go dociskam do końca gra lepiej jak puszczam jest przytłumiony dżwięk, czy płytka jest do wymiany?
  • REKLAMA
  • #2 1908343
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Jeżeli w momencie przyciskania pojawiają się trzaski w sygnale to mogą to być dwie przyczyny:
    1 - popękane luty lub ścieżki w miejscu wlutowania przycisku,
    2 - sam przycisk wewnątrz jest zanieczyszczony lub podśniedziały (zalecam wymianę na nowy - czyszczenie w takim przypadku pomaga ale na krótki czas).

Pzdr
  • REKLAMA
  • #3 1908382
    gandalf
    Poziom 11  
    Witam

a gdzie mogę kupić taki przycisk?

pozd
  • Pomocny post
    #4 1908790
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Najprawdopodobniej jest to przycisk typu ISOSTAT (nie podałeś modelu RADMORa więc domyślam się że taki jest zastosowany).
    Kupić go można w 'każdym' sklepie elektronicznym, ważna jest jego długość (najprawdopodobniej jest to jeden segment) w sklepie podaj ilość "nóżek" to sprzedawca będzie wiedział.
    Elementy takie jak zapadka, sprężynka itp. pozyskasz ze starego jeżeli w nowym nie będzie.

Pzdr
  • #5 1908920
    gandalf
    Poziom 11  
    Jaki to ma być ISOSTAT chwilowy czy stabilny?

pozd
  • Pomocny post
    #6 1909112
    ImPuLs
    Poziom 23  
    CHWILOWY to taki który wyłącza się gdy puścimy palec,
    STABILNY to taki który po przyciśnięciu zostaje włączony, aby go wyłączyć musimy jeszcze raz go przycisnąć.

Do RADMORa do funkcji KONTUR potrzebujesz STABILNY.

Przed pójściem do sklepu zajrzyj do wnętrza RADMORa i obejrzyj ten przycisk.
    Potrzebujesz ISOSTATu w 'starej' wersji, w sklepach obecnie jest dużo ISISTATów w nowych wersjach. Różnią się one wyglądem, wymiarami i rozstawem wyprowadzeń. Jeden za drugi nie będzie pasował.

Dla przykładu podaję linki do ALLEGRO gzie są zdjęcia:
    - starych ISOSTATów -
    http://allegro.pl/show_item.php?item=67324804
    - oraz jednych z nowych -
    http://allegro.pl/show_item.php?item=67873110

Linki podaję tylko dla celów informacyjnych.
    Pierwszy link przedstawia ISOSTAT o podójnej długości (tzn. ma dwa segmenty po 2x3 wyprowadzenia - czyli 12 nóżek)

Pzdr

Proponuję przed zakupem zajrzeć do sprzętu i sprawdzić czy może przypadkiem nie są popękane luty na płycie w miejscu wlutowania przycisku. Może się okazać że jakikolwiek zakup będzie zbędnym wydatkiem, a wystarczy tylko poprawić lutowanie i dołożyć trochę cyny.
    Miałem już kilka takich awarii na swoim warsztacie.

Pzdr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1909713
    tomektoon
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Isostaty bardzo łatwo się rozbiera i czyści (pisząc "czyści" mam na myśli czyszczenie a nie pryśnięcie kontaktem). Po takim zabiegu isostat działa jak nowy i spokój na lata.
  • #8 1909859
    gandalf
    Poziom 11  
    Mam jeszcze jeden problem nie odbiera mi radio "fm" odbierało i nagle przestało, jak przełanczam na "am" szumi , na"fm" jest cisza przełączniki stacji cię nie świecą, wbloku zasilaczy stabilizowanych jest przykopcony rezystor R1211 (MŁt-0,5W-33-10%-435) i kondensator C1201 (MKSE 018-02-68nF 10%-250v może to przyczyna?

pozdr.
  • #9 1912305
    ImPuLs
    Poziom 23  
    R1211 jest w obwodzie zasilacza 40V który podaje napięcie na układy przełączania kanałów FM oraz na warikapy. Uszkodzenie w/w jest powodem niedziałania FM. Znaleźć należy przyczynę uszkodzenia R1211. Przyczyną może być zwarcie gzieś za zasilaczem 40V lub uszkodzenie któregoś z tranzystorów w zasilaczu (najpewniej T1206-BD137). Najlepiej sprawdzić wszystkie podzespoły w tej części zasilacza.
    C1201 jest jednym z czterech kondensatorów filtrujących w mostku prostowniczym (4 x BYP401/100) jego uszkodzenie jest dla mnie trochę dziwne. Zobacz dokładnie może jest tylko okopcony przez palący się rezystor lub ew. tylko zabrudzony.

Ja wymieniłbym na nowy T1206 oraz R1211.

UWAGA. Nie wiem w dalszym ciągu jaki model RADMORa posiadasz. To co podałem powyżej pisałem na podstawie schematów RADMORA 5102. Jeżeli masz inny model, proszę podaj symbol.

Pzdr
  • #10 1912680
    gandalf
    Poziom 11  
    Witam

Posiadam radmora 5102 dziekuje za udzielenie mi odpowiedzi, jutro zamówie części będe lutował.
    aha coś jest z dźwiękiem nie tak tz. dźwięk jest jakiś przytłumiony chyba kondensatory, czy mógł by ktoś napisać które powymieniać.

pozd
  • REKLAMA
  • #11 1913406
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    Podstawowy mankament wiekszości naprawiaczy - wymieniają elementy zanim w ogóle się upewnią, że układ jest rzeczywiście niesprawny,
    Przedewszystkim KAŻDA naprawa powinna się zacząć od POMIARÓW NAPIĘĆ. Zanim zaczniesz cokolwiek wymieniać, to zmierz napięcia w zasilaczu stabilizowanym, bo tak to można i pół amplitunera zbudować od nowa a i tak nie dojść do usterki. A szkoda czasu i pieniędzy..

Zasilacz stabilizowany powinien dawać napięcia +40 i +18V. Obniżenie się napięcia 40V może spowodować przesunięcie się nieco zakresu strojenia w tunerze FM (lecz nie aż zamilknięcie go!) oraz zmniejszenie się wzmocnienia i wzrost zniekształceń w układzie przedwzmacniacza. Dopiero spadek napięcia 18V, może powodować problemy z tunerem, albowiem jest to napięcie zasilające układy tunera. Być może i obniżyły się oba napięcia.

Zmierz obie wartości napięć i będzie wszystko jasne.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przycisku kontur w radiu Radmor, który po pełnym dociśnięciu poprawia dźwięk, a po zwolnieniu powoduje jego przytłumienie. Możliwe przyczyny to uszkodzone luty lub ścieżki na płytce drukowanej w miejscu wlutowania przycisku lub zanieczyszczenie bądź korozja samego przycisku ISOSTAT. Zaleca się wymianę przycisku na nowy, stabilny (typ ISOSTAT stabilny, który pozostaje włączony po naciśnięciu), odpowiedni do modelu Radmor 5102. Przed zakupem warto sprawdzić rozstaw nóżek i wersję przycisku, gdyż dostępne są różne warianty o różnych wymiarach i wyprowadzeniach. Czyszczenie przycisku poprzez rozebranie i mechaniczne oczyszczenie styków może przywrócić jego funkcjonalność na dłuższy czas.

Dodatkowo pojawił się problem z odbiorem radia FM – brak sygnału i nieaktywne przełączniki stacji. Uszkodzone elementy w zasilaczu stabilizowanym, takie jak rezystor R1211 (0,5W, 33Ω) i kondensator C1201 (68nF, 250V), mogą być przyczyną awarii. Zaleca się wymianę rezystora i tranzystora T1206 (BD137) oraz dokładne sprawdzenie całego obwodu zasilacza 40V, który zasila układy przełączania kanałów FM i warikapy. Uszkodzenie tych elementów powoduje brak napięcia 40V, co skutkuje zanikiem odbioru FM.

Przed wymianą elementów należy wykonać pomiary napięć zasilacza stabilizowanego – powinny wynosić około +40V i +18V. Obniżenie napięcia 40V może powodować przesunięcie zakresu strojenia i pogorszenie jakości dźwięku, natomiast spadek napięcia 18V wpływa na działanie tunera FM. Wymiana elementów powinna być poprzedzona diagnostyką pomiarową, aby uniknąć niepotrzebnych napraw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA