Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radmor 5412. Trzaski, szum toru fm, wskaźnik wysterowania nie działa.

BRAVO11 08 Lut 2007 21:51 2835 6
  • #1 08 Lut 2007 21:51
    BRAVO11
    Poziom 16  

    Witam wszystkich forumowiczów.
    Trafił mi się Radmor 5412, kumpel go wylicytował na Allegro za rozsądne pieniądze. Wszystko miało być OK jedynie radio nie przestrojone. Bazując na tym, że wszystko jest "OK" nie włączałem go nawet do prądu, a od razu zdjąłem góre, usunąłem kondensatory te które po przejściu na 88-108 MHZ stały się zbędne, dolutowałem oporniczek w wiadome punkty włączam tuner a tu
    1) Potworne trzaski z głośnika
    2)Szum toru fm ale nie taki typowy szum (nie wiem jak to dokładnie wyjaśnić)
    3)Trzaski tak jak by przytykały tor mcz
    4)Wskaźnik wysterowania jednego z kanałów nie działa
    5)Brak reakcji na kręcenie rdzeniem heterodyny. Słowem same dziwactwa.
    Nie wiem co się dzieje z tym radiem.Ostanio przestrajałem 2szt 5102 i 1szt 5100-najmniejszych problemów a tutaj zbaraniałem. Narazie nic nie mierzyłem bo dopiero będę próbował odkopać schemat tego 5412 ale nie ukrywam że liczę na jakieś sugestie od szanownych forumowiczów

    0 6
  • #2 08 Lut 2007 22:24
    robson@
    Poziom 18  

    Przede wszystkim trzy podstawowe napięcia z zasilacza.To podstawa pracy poprawnej Radmor'a.Jak zasilacz będzie ok to pytaj co dalej.

    0
  • #3 10 Lut 2007 13:14
    BRAVO11
    Poziom 16  

    Wracając do tematu
    Napięcia OK, i radmor już działa natomiast jest inny problem (o ile to jest problem).Czy mocne grzanie się tranzystorów zasilacz T510,515 (BDP 285 i BDP218) jest normą w tych amplitunerach ? O radiatory idzie się poparzyć po 2 sekundach od dotknięcia.

    0
  • #4 10 Lut 2007 18:29
    Lukasz
    Poziom 27  

    To jest normalne w tym Radmorze.

    0
  • #5 10 Lut 2007 22:29
    BRAVO11
    Poziom 16  

    Dzięki za info, skoro tak to sprzęt oddaję w pierwotne ręce i niech się chłopak cieszy z nabytku
    Pozdrawiam
    Krzysiek

    0
  • #6 02 Mar 2007 21:25
    Klima
    Poziom 30  

    robson@ napisał:
    Przedewszystkim trzy podstawowe napiecia z zasilacza.To podstawa pracy poprawnej Radmora.Jak zasilacz bedzie oki to pytaj co dalej.


    Witam serdecznie!
    Ja również stałem się ostatnio posiadaczem Radmora 5412. Dostałem go niejako w komplecie, ale był najdroższy z kompletu. Nie muszę wyjaśniać, że skoro tu piszę to znaczy, że sprzęt nie działa. Proszę o pomoc (tak, jestem "początkującym serwisantem", ale Wy też się uczyliście pytając bardziej doświadczonych).

    Objawy:
    Po włączeniu do prądu skala radia zachowuje się dziwnie (świecą diody na brzegach i lekko 2 w środku skali), wskaźnik wysterowania na oko jest w porządku (prawie - pierwsze 4 diody z 1 kanału nie świecą, ale to może jakiś zimny lut, albo coś takiego). Problemem głównym jest to, że wzmacniacz buczy. Niezależnie od źródła sygnału (tuner, gramofon, magnetofon) buczenie jest takie samo. Jest głośne, a skręcenie wzmocnienia do 0 nie powoduje zaniku buczenia, ale jest ono zauważalnie cichsze. Nic poza buczeniem nie słychać. Przełączanie filtrów niski-wysoki powoduje zmiany w buczeniu (ton i głośność).

    Zgodnie z zaobserwowaną procedurą, przystąpiłem do działania. Po zdjęciu obudowy nie widać w środku uszkodzeń, nic się chyba nie paliło. Wszystko chyba na miejscu. Pomiar napięć (42 stabilizowane, 18 stabilizowane, 26 niestabilizowane (?)) wykazał pewne rozbieżności. Czy różnica rzędu 1,5 V jest istotna? Nie jestem w stanie podać, o jakie napięcia tu chodzi, bo chwilę potem zwarłem całe złącze zasilania (cha, cha :( ) i poleciały bezpieczniki, aż błysnęło (te na wejściu mostka "pomocniczego"). Mam nadzieję, że inne elementy przeżyły. Martwię się o transformator, ale mam nadzieję, że wystarczająco szybko wyłączyłem sprzęt z sieci. Nowe bezpieczniki kupię w poniedziałek.
    W każdym razie pytanie pozostaje:
    jaka powinna być dokładność napięć wyjściowych ze stabilizatora?
    Czy ewentualne rozbieżności mogą być przyczyną tak wrednego niedziałania?

    Dzięki za wyrozumiałość i cierpliwość.

    0
  • #7 10 Mar 2007 20:55
    Klima
    Poziom 30  

    Pozwalam sobie znów niepokoić.
    W skrócie:
    Napięcia 18, 42, 26 już są (zamiast 26 mam 28, ale z tym nic nie zrobię), padnięty był jeden BC237 i rozregulowane były potencjometry. Wzmacniacz zachowuje się bardziej poprawnie (tzn. zaczął wzmacniać), podłączyłem słuchawki oraz tuner 5422 i coś tam słychać. Trochę buczy. Moja teoria - kondensatory do wymiany. Co oznacza, że kondensator jest 2x4700u ? połączone równolegle dwa po 4700?
    Tuner UKF milczy wciąż jak zaklęty.
    Mam nadzieję, że tym razem znajdzie się dobra dusza i odpowie na moje pytanie. Dzięki z góry.

    0