logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec termet minimax problem z ciepłą wodą w kuchni

Radek2992 26 Sty 2021 21:06 564 7
REKLAMA
  • #1 19212286
    Radek2992
    Poziom 2  
    Witam mam taki problem ze swoim piecem gazowy.
    Chodzi o ciepła wodę w kuchni jeśli w łazience odkręci się kran z z ciepła woda to i w kuchni będę mial.
    Piec nie reaguje w kuchni jak się odkręci ciepłą wodę i tak samo jest z ciśnieniem na piecu jest wszystko ok a woda ledwo co się leje a nie miałem takich wcześniej problemów.
  • REKLAMA
  • #2 19212310
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4686
    Sprawdź, czy nie jest przytkany kamieniem, albo załóż nowy perlator(końcówka na wylewce baterii w kuchni.
  • REKLAMA
  • #3 19212322
    Radek2992
    Poziom 2  
    To jest ok chodzi o to czego mam ciepłą wodę w kuchni dopiero jak odkręcę kran w łazience i tak samo jest z ciśnieniem
  • REKLAMA
  • #4 19212344
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4686
    Za mały przepływ przez baterię w kuchni i piec się nie włączy. Mogą też być rury przytkane do kuchni (kamień ?).
  • #5 19214591
    Radek2992
    Poziom 2  
    Rury i kran są czyste nie ma kamienia a problem dalej jest
  • REKLAMA
  • #6 19214635
    Michał643
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Radek2992 napisał:
    Rury i kran są czyste nie ma kamienia a problem dalej jest

Sprawdzić filterki na zaworach do wężyków przy kranie.
  • #7 19214865
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1087
    Zwykle każdy kocioł ma próg reakcji. Np. mój stary Vaillant wg danych technicznych wymaga minimum 1,5 l/min i dopiero wtedy załączy grzanie c.w.u. Gdy kocioł pokryje się kamieniem to jego czułość może ulec pogorszeniu i będzie reagował dopiero przy np. 2 l/min.
    Nie wiem jaką czułość ma Twój kocioł.
    U mnie czujnikiem przepływu wody wodociągowej jest turbinka i wystarczy, że ona będzie pokryta kamieniem i już czułość reakcji kotła będzie gorsza.
    Sprawdź sobie licznikiem wody przy jakim przepływie kocioł reaguje i zaczyna grzać c.w.u., a następnie porównaj uzyskane wyniki z danymi technicznymi twojego kotła.
  • #8 19215166
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 535
    Radek2992 napisał:
    To jest ok chodzi o to czego mam ciepłą wodę w kuchni dopiero jak odkręcę kran w łazience i tak samo jest z ciśnieniem

Czujnik przepływy c.wu. w kotle nie pozwala uruchomić od razu grzania.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z piecem gazowym Termet Minimax, polegający na braku ciepłej wody w kuchni, która pojawia się tylko po odkręceniu kranu w łazience. Problemy z ciśnieniem wody również są zauważalne. Użytkownicy sugerują sprawdzenie zatorów w rurach, filtrów na zaworach oraz minimalnego przepływu wody potrzebnego do uruchomienia grzania ciepłej wody użytkowej (c.w.u.). Wskazano, że piec może mieć próg reakcji na przepływ, co może być problematyczne, jeśli czujnik przepływu jest zanieczyszczony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA