logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet Minimax - Spadek ciśnienia w c.o. po podłączeniu ciepłej wody

Madey 05 Cze 2013 17:43 2925 4
REKLAMA
  • #1 12385396
    Madey
    Poziom 2  
    no i znowu to ciśnienie w c.o. :/

Moj problem wygląda tak :
    wczoraj fachowcy podłączyli mi do mojego pieca dwu-funkcyjnego ciepła wodę.
    Rano zona krzyczy ze nie może się wykapać, schodzę do piwnicy a tam błąd ciśnienia wiec dolałem wody do ciśnienia 1.1 b jak przykazali w instrukcji
    jednak po przyjściu z pracy zacząłem testować i odkręciłem wodę w zlewie i po paru minutach ciśnienie spadło z 1.0 do 0.9

ale co mnie zastanawia? czy ogrzewanie samej wody ma wpływ na ciśnienie w instalacji ?? w trakcie grzania wody użytkowej ciśnienie nie wzrastało
    ale rura od zasilania instalacji tez robi sie ciepła tak jakby chciała lecieć do grzejników ? czy to normalne ? a parę cm dalej na tej rurze jest zakręcony zawór

jeszcze jedno: majster nie uszczelnił dobrze jednej rurki tej co wychodzi ciepła woda z pieca do zlewu i sobie tam pokapuje woda. czy to możne mieć wpływ na ciśnienie instalacji c.o. ?

przepraszam za takie łopatologiczne tłumaczenie problemu.
  • REKLAMA
  • #2 12385658
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Masz albo nieszczelny układ grzejny, albo zapowietrzony. Ciśnienie na kotle musi być, bo najprawdopodobniej woda użytkowa grzana jest z wymiennika ciepła i są to dwa oddzielne obiegi. Jest to nowy kocioł? Co do cieknącej wody, to nie ma wpływu na spadające ciśnienie w obiegu C.O, a to pokazuje manometr. Jednak skoro spartolili to po prostu dzwoń i niech naprawią.
  • REKLAMA
  • #3 12386233
    Madey
    Poziom 2  
    piec ma jakies 4 lata
    a czy ta rura która idzie do grzejników wychodząca z pieca może sie robić ciepła podczas podgrzewania wody użytkowej ?
  • REKLAMA
  • #4 12395580
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 149
    Rurka może się robić ciepła, blisko pieca. Odpowiada za to zwykłe przewodzenie ciepła, zarówno samej rurki jak i cieczy w niej. Na pewno nie powinna być ciepła powiedzmy 1m od pieca.
  • #5 12401772
    dareksin
    Poziom 16  
    Ocena: 72
    Jeśli kapie z ciepłej wody "do kranu" to ciśnienie nie powinno spadać, ale jeśli z centralnego to jak najbardziej. Trzeba naprawić nieszczelność. Układ może być zapowietrzony, trzeba odpowietrzać i uzupełnić ciśnienie wody w układzie.
REKLAMA