logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką szafkę narzędziową wybrać do warsztatu? Do 3000 zł.

Cagoo 26 Sty 2021 22:00 2928 5
REKLAMA
  • #1 19212483
    Cagoo
    Poziom 3  
    Ocena: 12
    Cześć. Pomału myślę nad kupnem szafki narzędziowej do warsztatu. Macie jakieś polecone, sprawdzone do około 3 tysięcy zł? Patrzyłem na farysa i proline tylko, że wiadomo, za tą samą cenę mamy z farysa owiele więcej sprzętu.

Jaką szafkę narzędziową wybrać do warsztatu? Do 3000 zł. Jaką szafkę narzędziową wybrać do warsztatu? Do 3000 zł.
  • REKLAMA
  • #2 19213081
    Danielos898
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Kup oddzielnie wózek i narzędzia.
    I farys i prolin to kiepskie narzędzia.
    Jaką szafkę narzędziową wybrać do warsztatu? Do 3000 zł.
  • REKLAMA
  • #3 19213326
    Cagoo
    Poziom 3  
    A jakie byś polecał?
    Narzędzia i wózek.
  • REKLAMA
  • #4 19213592
    Danielos898
    Poziom 13  
    Wózek ludzie chwalą neo, ale z wózkami nie mam niestety żadnego doświadczenia. Dobrze byłoby samemu obejrzeć kilka. Poszukaj może testów/prezentacji na youtube.

Co do narzędzi to wszystko zależy czego potrzebujesz. Właśnie chodzi o to, aby kupować to co potrzebujemy, a nie gotowe zestawy gdzie połowy narzędzi nie użyjemy. Dobrze też jak opiszesz co zamierzasz robić tymi narzędziami. Ma to być wózek do domowego garażu? Jeśli tak, to czemu wózek, a nie porządny stół z zabudowaną nad nim ścianą z miejscem na narzędzia? Wózki są poręczne tylko w warsztatach gdzie masz miejsce na przeciąganie ich np. pod auto na podnośniku.

Jeżeli chodzi o marki narzędzi to tak:
    Płasko - oczkowe: Sata
    Nasadki i grzechotki: Honiton
    Wkrętaki/bity: Wera, Wiha
    Szczypce: Knipex, Wiha, Neo (od biedy jeszcze Yato).
    Oczywiście to tylko przykłady ze średnich półek, takie dość popularne, można patrzyć też na lepsze marki (ale i droższe) np. Beta, Bahco, King tony, Toptul, Gedore, Snapon i tak dalej.
    Do takiego "składaka" dorzucisz sobie jeszcze co tam potrzeba, np. młotki, wybijaki, klucz dynamometryczny, bity i nasadki specjalne, zestawy do zerwanych śrub, multimetr, itp. Do dużej szuflady można wrzucić sobie np. wkrętarkę, klucz udarowy, itp.
  • REKLAMA
  • #5 19214592
    Cagoo
    Poziom 3  
    Jeśli chodzi dlaczego, to jeszcze nie pracuje jako mechanik, za jakiś czas kończę szkołę. Na razie planuje sobie dorabiać, coś tam robić znajomym. Dużo sprzętu już mam, a wiem jak bardzo poręczny jest wózek, wszystko jest w jednym miejscu, nie ma problemu z szukaniem, czy poźniejszym kompletowaniem narzędzi. Teraz wygląda to właśnie tak, że wisi wszystko na ścianie, kilkanaście kompletów kluczy, przy naprawie wszystko leży na podłodze i na końcu problem ze skompletowaniem tego wszystkiego. A tak to robię hamulce, biorę wózek za sobą i wszystko mam przy sobie ;)
    Dlatego też kwota nie jest wygórowana, bo na sam początek wiele mi nie trzeba. Ale dzięki za opinie!
  • #6 19214905
    Danielos898
    Poziom 13  
    O super, że opisałeś. Od razu inne spojrzenie.
    Skoro masz już sporo narzędzi to tym bardziej bym celował w skompletowanie wózka samemu. Co potrzebujesz i co już masz to sam wiesz. Marki narzędziowe Ci podałem.
REKLAMA