logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Interpretacja koloru świecy w quadzie 110 - brak siły na starcie, gaśnie na wolnych obrotach

Franekxc 28 Sty 2021 14:59 1404 12
REKLAMA
  • #1 19216245
    Franekxc
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Siemanko mam pytanie o kolor świecy. I mam problem z quadem ponieważ na wolnych obrotach chodzi bez problemu, na wysokich też, ale ma mało siły na starcie, często nawet na wolnych obrotach gaśnie. Dodam, że quad jest po wymianie tłoka. Zdjęcie świecy w załączniku
    Interpretacja koloru świecy w quadzie 110 - brak siły na starcie, gaśnie na wolnych obrotach Interpretacja koloru świecy w quadzie 110 - brak siły na starcie, gaśnie na wolnych obrotach
  • REKLAMA
  • #2 19217191
    dufek
    Poziom 32  
    Ocena: 408
    Franekxc napisał:
    Dodam, że quad jest po wymianie tłoka

Cylinder był honowany?
    Mierzyłeś ciśnienie sprężania?
    Wygląd i objawy wskazują na niskie ciśnienie i nieszczelne/niedotarte pierścienie.
  • REKLAMA
  • #3 19217214
    Franekxc
    Poziom 4  
    Cylinder był docierany papierem bo nie było zabardzo głębokich rys.
  • REKLAMA
  • #4 19217306
    dufek
    Poziom 32  
    Franekxc napisał:
    docierany papierem

Przy tej metodzie to raczej nie można oczekiwać dobrych rezultatów.
    W Tajlandii niektórzy używają papieru, ale do cylindrów roztoczonych na dedykowanych do tego maszynach.
    Przy używanym cylindrze to raczej średni pomysł.
  • #5 19217477
    Franekxc
    Poziom 4  
    Wiem ale nie chciałem pchać się w następne koszty.czyli tak czy tak muszę kupić cylinder tak.
  • #6 19217490
    dufek
    Poziom 32  
    Franekxc napisał:
    kupić cylinder

Najlepiej zespół, dopasowany w fabryce.
    Cylinder z tłokiem, sworzniem, pierścieniami i uszczelkami.
    Przy obecnych cenach części nie ma sensu wymieniać poszczególnych elementów, no może poza uszczelkami i pierścieniami.
  • #7 19217493
    Franekxc
    Poziom 4  
    Okej dzięki za pomoc jeszcze jutro mogę podesłać zdj cylindra.
  • #8 19217532
    dufek
    Poziom 32  
    Franekxc napisał:
    jutro mogę podesłać zdj cylindra.

Niestety, nie jestem w stanie dokonać na odległość pomiarów geometrii cylindra.
    Jego otwór może być już tak zniekształcony, że nie będzie już możliwe jego wykorzystanie.
  • REKLAMA
  • #9 19217543
    Franekxc
    Poziom 4  
    No rozumiem ale dlaczego jest tak że quad gdy się rozgrzeje strzeli w nim coś i gaśnie nagle.

Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:

Mam takie pytanie jak zmierzyć cylinder czy nadaje się jeszcze do użycia.
  • #10 19217897
    dufek
    Poziom 32  
    Franekxc napisał:
    Mam takie pytanie jak zmierzyć cylinder czy nadaje się jeszcze do użycia.

Średnicówką.
    Franekxc napisał:
    gdy się rozgrzeje strzeli w nim coś i gaśnie nagle.

Strzeli?
    Mógłbyś opisać to dokładniej.
  • #11 19220577
    Franekxc
    Poziom 4  
    Mógłbyś opisać to dokładniej.[/quote]
    Chodzi o to że gdy quad się rozgrzeje i jedzie się normalnie on nagle zaczyna się zatrzymywać i słychać w silniku takie jakby coś szorowalo takie lekkie dzwonienie.
  • #12 19221470
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2586
    Po wyglądzie świecy mogę powiedzieć tyle, że to nie ma prawa chodzić. Silnik w złym stanie technicznym i źle wyregulowany gaźnik.
    Nagar na izolatorze świecy świadczy o spalaniu oleju, czarny nagar na korpusie świecy oznacza bogatą mieszankę, biały popiół na izolatorze i elektrodzie masowej wskazuje na zbyt wysoką temperaturę spalania.
    Dzwonienie w silniku może świadczyć o pojawianiu się spalania stukowego, wywołanego wysoką temperaturą i zbyt ubogą mieszanką.
    Tak jakby gaźnik był ustawiony bogato na niskich otwarciach przepustnicy i ubogo na pełnym otwarciu przepustnicy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z quadem 110, który działa poprawnie na wolnych i wysokich obrotach, ale ma słabą moc na starcie i często gaśnie. Po wymianie tłoka, pojawiły się wątpliwości co do stanu cylindra i ciśnienia sprężania. Użytkownicy sugerują, że cylinder mógł być źle docierany, co może prowadzić do niskiego ciśnienia i nieszczelności pierścieni. Wskazują również na problemy z regulacją gaźnika, co może powodować bogatą mieszankę paliwową i spalanie oleju. Dodatkowo, dzwonienie w silniku po rozgrzaniu może sugerować spalanie stukowe. Użytkownik pyta o metody pomiaru stanu cylindra.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA