logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Google Chrome v88 - Po aktualizacji do v88 przeglądarka Chrome zawiesza się

Yarpen_Zigrin 29 Sty 2021 14:50 1434 20
REKLAMA
  • #1 19218761
    Yarpen_Zigrin
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Szanowni, taki problem: od środy wieczorem, po upgradzie Chrome z wersji 87 do 88 - przeglądarka zaczęła się zawieszać.
    Nie doinstalowywałem ręcznie i intencjonalnie literalnie niczego w tym czasie, po prostu się zawiesza w kilkanaście sekund po uruchomieniu, wisi sobie z 2-3 minuty, po czym się "odwiesza" znowu na kilkanaście sekund, zawiesza się i od początku.
    Przeinstalowałem Chrome'a, sprawdziłem pamięć RAM-testem z Windows 10, teraz lecu skan Avasta przy rozruchu systemu.
    Komp to PC z Intelem i5, w tej chwili piszę z lapka na którym też mam Win10 + Chrome 88 i wszystko OK, więc może to nie software tylko hardware?
    Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19218913
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Właśnie zaktualozowałem chrome na komórce do v86.
    Przez 20 minut strasznie cięło.
    Być może aktualizował sobie co tam musi.
    Może poczekaj chwilę po prostu...?
    Dodatkowo jakiś cyrk mi włączył pod tytułem "oszczędzanie danych". Strony przez to na początku strasznie długo się ładowały...
  • REKLAMA
  • #4 19219296
    Yarpen_Zigrin
    Poziom 12  
    krzychupar napisał:
    Zamieść jako załączniki logi z FRST addition.txt i frst.txt https://www.bleepingcomputer.com/download/farbar-recovery-scan-tool/

Załączam fragment z raportem z dziennika błędów - wygląda na to że coś Chrome się gryzie z Avastem właśnie...
    Załączniki:
    • CHROME.txt (9.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 19220062
    Yarpen_Zigrin
    Poziom 12  
    krzychupar napisał:
    To wywal tego Avasta i zamieść w końcu te logi z FRST.

Haha no fakt, nie przepadam ze robienie logów nieznanym programem i wrzucaniem ich do sieci - dlatego dałem tylko ten kawałek z błędami dot. Chrome i Avast
    Ale ok, wrzucam FRST.txt i Addition.txt
    Wygenerowane przy działającym Avaście.
    Ja tam nic nie widzę no ale jakbym wiedział jak to czytać - to bym nie pytał tutaj ;)
    PS pozostałe programy z których korzystam i inne przeglądarki (Firefox) chodzą OK, więc to jednak raczej nie hardware tylko coś z softem
    Avasta dałem w tryb "pasywny" i nie pomogło, Chrome się tak samo zawieszał.
    Spróbuję w tym trybie zrobić jeszcze raz skan tym FRST

Z góry dzięki!
    Załączniki:
    • FRST.txt (43.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Addition.txt (79.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 19220107
    krzychupar
    Poziom 43  
    Ocena: 633
    Otwórz notatnik i wklej:

CloseProcesses:
    CreateRestorePoint:
    GroupPolicy: Ograniczenia ? <==== UWAGA
    Policies: C:\ProgramData\NTUSER.pol: Ograniczenia <==== UWAGA
    HKLM\SOFTWARE\Policies\Mozilla\Firefox: Ograniczenia <==== UWAGA
    HKLM\SOFTWARE\Policies\Google: Ograniczenia <==== UWAGA
    EmptyTemp:

Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść w folderze gdzie masz FRST.exe.(D:\Install\tools)
    Uruchom FRST i kliknij w Fix/Napraw.

I tak jak pisałem wcześniej odinstaluj Avasta w celu sprawdzenia problemu. Ale że ty masz Windows 10 to do ochrony systemu w zupełności wystarczy systemowy antywirus Windows Defender. Jak to nic nie pomoże to możesz spowrotem zainstalować tego zamulacza systemu.
    I zacznij przepadać za programem FRST bo analiza logów addition.txt i frst.txt i sporządzenie fixlisty może sie przyczynić do usunięcia niechcianego oprogramowania i infekcji.
  • #8 19220113
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Jak widać naruszenie tzw. powłoki.
    Są tacy, co zalecą Ci odinstalowanie Avasta dla "zasady".
  • #9 19220174
    Yarpen_Zigrin
    Poziom 12  
    krzychupar napisał:

Uruchom FRST i kliknij w Fix/Napraw.

Zaraz to zrobię, wielkie dzięki - a możesz dopisać co spowodowało taki błąd? Jak uniknąć czegoś takiego w przyszłości?
    Tak jak mówiłem w pierwszym poście - zasadniczo niczego nowego nie instalowałem stąd pytanie

EDIT: bez zmian :( Chrome się zawiesza tak jak przedtem
  • #11 19220427
    Yarpen_Zigrin
    Poziom 12  
    Wygląda na to że po naprawie i odinstalowaniu Avasta jest gorzej niż było. Chrome po uruchomieniu zawiesza się po dosłownie 5 sekundach.
    Ze strony głównej wchodzę np. na Twittera i koniec, wisi.
    Firefox niby działa ale np. download filmu z Facebooka (mojego) idzie z prędkością 30kb (!!!)
    Edge zawiesza się tak samo jak Chrome - czyli chyba jakiś problem ze wspólnym 'silnikiem' Chromium?
    Nie mogę nic zrobić, wszystkie zakłdki, linki, hasła mam w Chrome... I tak już po tej wczorajszej naprawie praktycznie każdy serwis pyta od nowa o hasło, weryfikację itd.

EDIT:
    Jeśli zostawię Chrome'a po tym jak się zwiesi - to po "jakimś czasie" odwiesza się i przez chwilę znowu działa normalnie, aż do kolejnej zwiechy
    Sprawdziłem dysk C: gdzie jest zainstalowany, sprawdziłem kości RAM, sprawdziłem skan antywirusowy przy bootowaniu.
    Gdzie jeszcze szukać przyczyny? Szlag mnie zaraz trafi...
  • #12 19223062
    Yarpen_Zigrin
    Poziom 12  
    Coś mnie tknęło i uruchomiłe, Win10 w tzw. trybie awaryjnym z obsługa sieci - i Chrome śmiga jak złoto.
    Czyli chyba jakiś sterownik.
    Na liście zainstalowanych programów widzę z 28 stycznia Java update 281 - może to to cholerstwo? :(
  • #13 19223065
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10424
    Sprawdziles czy portable dziala poprawnie? Po wykonaniu czystego rozruchu dziala czy nie?
  • #14 19227567
    Yarpen_Zigrin
    Poziom 12  
    Kolobos napisał:
    Sprawdziles czy portable dziala poprawnie? Po wykonaniu czystego rozruchu dziala czy nie?

Ta wersja "portable" chce się "zainstalować" więc jednak nie, dziękuję, wolę być "szpiegowany" przez google niż ew. przez kogoś innego ;)

Natomiast zajrzałem do dziennika i tam po zwieszeniu jest info:
    Program chrome.exe w wersji 88.0.4324.104 przestał współpracować z systemem Windows i został zamknięty. Aby zobaczyć, czy jest dostępnych więcej informacji dotyczących tego problemu, sprawdź historię problemów w oknie Zabezpieczenia i konserwacja w Panelu sterowania.
    Identyfikator procesu: 1b80
    Godzina rozpoczęcia: 01d6f9342fd464c5
    Godzina zakończenia: 4294967295
    Ścieżka aplikacji: C:\Users\...\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome.exe
    Identyfikator raportu: bcebbeb1-e3dc-45d5-ad15-c3e1b45b9e76
    Pełna nazwa pakietu powodującego błąd:
    Identyfikator aplikacji powiązanej z pakietem powodującym błąd:
    Typ zawieszenia: Top level window is idle

Ktoś, coś?
    Już prawie tydzień z tym walczę i trochę mam dość...
    Reinstalacja Windowsa? :(

Dodano po 1 [minuty]:

safbot1st napisał:
    Jak widać naruszenie tzw. powłoki.".

Napisz proszę po czym to widać, jak to naprawić i jak uniknąć w przyszłości.
    Niestety metoda naprawy z FRST64 nie pomogła...
    Z góry dzięki!
  • Pomocny post
    #15 19227576
    Kolobos
    Spec od komputerów
    https://portable.info.pl/google-chrome-portable/ ta? Nie, tylko sie rozpakowuje, sprawdzisz w koncu czy z ta wersja dziala poprawnie, czy nie?

Zgraj zakladki, usun katalog profilu Chrome, odinstaluj przegladarke i zainstaluj ponownie. Po usunieciu stracisz wszystkie zapisane hasla itd.
    Ewentualnie wersje 87 https://www.neowin.net/news/google-chrome-870428066-offline-installer/ + zablokowanie aktualizacji.
  • #16 19227673
    Yarpen_Zigrin
    Poziom 12  
    Kolobos napisał:
    sprawdzisz w koncu czy z ta wersja dziala poprawnie, czy nie

Nie, nie zamierzam sprawdzać wersji portable. myślałem że się jasno wyraziłem :(
    Kolobos napisał:
    Po usunieciu stracisz wszystkie zapisane hasla itd.

Spróbuję, dzięki, wszystko mam na koncie Google - na drugim kompie i na komórce, dlatego właśnie tak mi zależy na tej przeglądarce a nie np na przesiadce na FF, Operę czy Edge'a (który podobno jest obecnie bardzo sensownym rozwiązaniem) - więc zapisanych haseł stracić nie powinienem, najwyżej będzie pytać przy pierwszym logowaniu
  • #17 19227700
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Z tego co widze to w ogole malo zamierzasz, przez co watek sie nadal ciagnie. Zamiast sprawdzic czy pod portable najnowsza i ta starsza jest ok, to nie, bedziesz pisal, ze sie meczysz tydzien.

W Chrome na razie sie nie loguj do swojego konta i nie synchronizuj danych, zeby wykluczyc ustawienia, dodatki itd.
  • #18 19227851
    Yarpen_Zigrin
    Poziom 12  
    Kolobos napisał:
    Zamiast sprawdzic czy pod portable najnowsza i ta starsza jest ok, to nie, bedziesz pisal, ze sie meczysz tydzien

Nie wiem czego nie rozumiesz. Działało, nic nie ruszałem, przestało działać. To takie dziwne że nie mam ochoty odpalać przygotowanej przez nie wiadomo kogo wersji portable? Dziwi mnie że się dziwisz...
    Zainstalowałem wersję 87, zalogowałem się do swojego konta i wygląda na to że wszystko działa.

Natomiast jedna dziwna rzecz: jakiś czas temu (kilkanaście tygodni temu? czyli na wersji 87) przestał mi działać w Google maps widok 3D. Po prostu przestał i już, komunikat u dołu strony "Widok 3D niedostępny" i tyle.
    W wersji 88 - jak nie wisiała - dzisiaj przed deinstalacją sprawdziłem że działał widok 3D.
    Teraz w wersji 87 - znowu nie działa - czyli przynajmniej jakaś konsekwencja ;)
    W zakładce z aktualizacją Chrome jest błąd aktualizacji - no ale w tym przypadku to zupełnie pożądane zachowanie.
    Na ten moment to rozwiązanie chyba musi mi wystarczyć, poczekam na wersję 89...
    Google Chrome v88 - Po aktualizacji do v88 przeglądarka Chrome zawiesza się
  • #19 19227869
    Kolobos
    Spec od komputerów
    > Nie wiem czego nie rozumiesz. Działało, nic nie ruszałem, przestało działać. To takie dziwne że nie mam ochoty odpalać przygotowanej przez nie wiadomo kogo wersji portable? Dziwi mnie że się dziwisz...

Oczywiscie rozumiem, ze masz paranoje, co do tego nie mam watpliwosci. Co nie zmienia faktu, ze dziwi mnie Twoje podejscie, bo albo piszesz na forum i wykonujesz to co napisali inni albo nie piszesz i wtedy masz spokoj, nikt Ci nie poleca strasznych, zainfekowanych programow! :D

Nie ruszales, ale aktualizacja sama sie zainstalowala, wiec nie musiales. Dlatego mogles poswiecic minute zeby sprawdzic juz dawno temu czy na portable dziala, zeby szybko wykluczyc sama przegladarke, a skupic sie na ustawieniach i profilu. Zamiast tego wolales nudzic, ze sie meczysz tydzien.
  • #20 19227921
    Yarpen_Zigrin
    Poziom 12  
    Kolobos napisał:
    albo piszesz na forum i wykonujesz to co napisali inni albo nie piszesz i wtedy masz spokoj

Strasznie jesteś zero-jedynkowy kolego i na dodatek bez powodu zaperzony ;)
    Potencjalnych rozwiązań pojawiło się kilka i zwykła ostrożność a nie paranoja wystarczy, żeby za pomocą krótkiego researchu ocenić które z danych rozwiązań jest bardziej standardowe, popularne ergo bezpieczniejsze. Jak widać problem leżał w wersji 88 i zainstalowanie 87 dało dokładnie taki sam efekt jak wersja portable ;)
    Niemniej dziękuję Ci za poświęcony czas, doceniam serio i bez ironii, też staram się pomagać innym w miarę możliwości (od bodaj 2005 roku) i życzę więcej spokoju i pogody ducha ;)
  • #21 19227928
    Yarpen_Zigrin
    Poziom 12  
    EDIT: dzisiaj (17 lutego 2021) wyszła jakaś "poprawka" z wersji .150 na .182 i wygląda na to że wszystko działa.
    Przeglądarka (odpukać) nie zawiesza się i na dodatek działa też widok 3D w Google maps, który nie działał w wersji 87

Masz aktualną wersję Google Chrome
    Wersja 88.0.4324.182 (Oficjalna wersja) (64-bitowa)

Kolobos napisał:
    albo piszesz na forum i wykonujesz to co napisali inni albo nie piszesz i wtedy masz spokoj

Strasznie jesteś zero-jedynkowy kolego i na dodatek bez powodu zaperzony ;)
    Potencjalnych rozwiązań pojawiło się kilka i zwykła ostrożność a nie paranoja wystarczy, żeby za pomocą krótkiego researchu ocenić które z danych rozwiązań jest bardziej standardowe, popularne ergo bezpieczniejsze. Jak widać problem leżał w wersji 88 i zainstalowanie 87 dało dokładnie taki sam efekt jak wersja portable ;)
    Niemniej dziękuję Ci za poświęcony czas, doceniam serio i bez ironii, też staram się pomagać innym w miarę możliwości (od bodaj 2005 roku) i życzę więcej spokoju i pogody ducha ;)

Dodano po 2 [minuty]:

Pełna deinstalacja wersji 88, z ręcznym usuwaniem katalogów w C:users i C:Program Files i instalacja poprzedniej wersji (87)

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji przeglądarki Google Chrome do wersji 88, użytkownicy zgłaszali problemy z zawieszaniem się aplikacji. Użytkownik, który zaktualizował z wersji 87, zauważył, że Chrome przestaje działać po kilku sekundach, mimo przeinstalowania przeglądarki i sprawdzenia pamięci RAM. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie logów z narzędzia FRST oraz odinstalowanie oprogramowania antywirusowego Avast, które mogło powodować konflikty. Po kilku próbach, w tym uruchomieniu systemu w trybie awaryjnym, użytkownik odkrył, że problem leży w sterownikach lub oprogramowaniu, a nie w sprzęcie. Ostatecznie, po wydaniu poprawki do wersji 88, problem z zawieszaniem się Chrome został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA