logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domofon Laskomex CD-2502: brak sygnałów przy próbie zarejestrowania breloka

fosforan237 02 Lut 2021 23:11 7233 32
REKLAMA
  • #1 19229559
    fosforan237
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam w bloku domofon Laskomex CD-2502 i wchodzi się tylko na kod - nie ma breloków. W instrukcji doczytałem się że jak przyłoży się niezarejestrowanego breloka to są dwa sygnały - i tak jest ale nie w moim bloku tylko obok. Mam takiego breloka i jak przyłożę do klawiatury przy cyfrze 5 (tak jak pisze w instrukcji) to nie ma żadnych dźwięków. Czy jak administrator wyłączył możliwość przez lokatora dodawania breloków to czy ten sygnał powinien być czy nie. Czy też nie ma przy klawiaturze czytnika do tych breloków ?
  • REKLAMA
  • #2 19229683
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    fosforan237 napisał:
    Czy też nie ma przy klawiaturze czytnika do tych breloków ?
    Możliwe że nie ma czytnika. Ale sprawdź też na powierzchni całej klawiatury a nie tylko w okolicach "5". Najlepiej to zwróć się o informację do administratora lub serwisu obsługującego domofon.
  • REKLAMA
  • #3 19229709
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 533
    fosforan237 napisał:
    Czy jak administrator wyłączył możliwość przez lokatora dodawania breloków to czy ten sygnał powinien być czy nie. Czy też nie ma przy klawiaturze czytnika do tych breloków ?

I tak go nie dodasz, bo nie znasz kodu, hasła. Należycie to zrobi tylko wykonawca instalacji lub konserwator, oczywiście odpłatnie bo po to się trudzili m.in. dla Ciebie.
  • REKLAMA
  • #4 19229910
    Serwis_LX

Poziom 23  
    Ocena: 185
    Czytnika może tam po prostu nie być, może też być, ale np. niepodłączony lub wyłączony w ustawieniach. I brak reakcji na klucz na to by wskazywał. Upewnić się możesz u administratora.

ROWE napisał:
    I tak go nie dodasz, bo nie znasz kodu, hasła.

To tylko w połowie prawda.

W naszych systemach jest dostępne dla użytkownika końcowego tzw. "menu użytkownika" - i nie - nie da się go wyłączyć czy zablokować (jedynie można włączyć konieczność podania kodu lokatora przy uruchomieniu procedury).

Serwis_LX napisał:
    Aby wejść w menu użytkownika należy (korzystając z pomocy drugiej osoby):

» Zadzwonić do lokalu z panelu
    » Odebrać połączenie w lokalu
    » Osoba przy panelu musi przytrzymać "klucz" (ale dopiero po odebraniu rozmowy), gdy jednocześnie lokator wciska 5 razy przycisk zwolnienia zaczepu (na panelu pojawi się na chwilę "OPC" wraz z 3 krótkimi piknięciami w głośniku)
    » Zakończyć połączenie
    » Ponownie wybrać dany lokal, wcisnąć kluczyk i: w zależności od ustawień systemu podać kod wejścia (parametr CHA=1) lub nie (fabryczne ustawienie)

Ważna jest tu pogrubiona część - przy zbyt wczesnym (przed nawiązaniem połączenia) lub zbyt długim przytrzymaniu palca na przyciskach istnieje możliwość wywołania błędu "E" (zasłonięcie wiązek).
    (...)
    Cytat:
    Chciałem dodać pastylke z menu użytkownika

To też nie zawsze może być możliwe. W naszych systemach można oczywiście to zrobić i fabrycznie wszystko jest odblokowane, ale instalator ma możliwość zablokowania zarówno dodawania pastylek jak i zmiany kodu przez lokatorów (osobne parametry "CEd" oraz "idA" w programie centralki). A w takim przypadku to już trzeba zwrócić się do administratora obiektu, co zwykle wiąże się niestety z dodatkowymi opłatami.
    Warto też zaznaczyć, że aby dodać pastylkę do systemu wielowejściowego (nadrzędny-podrzędny lub H-U), należy procedurę wykonać zarówno z panelu podrzędnego jak i nadrzędnego (czyli np. z klatki i z ogrodzenia), bo, aby chronić instalatorów przed przypadkowym skasowaniem kluczy, postanowiono, że będą one zapisywane i przechowywane w innych obszarach pamięci central U i H.

Jednakowoż zalecamy, żeby najpierw udać się do administratora i zawsze powiadamiać go o zmianach kodów i ustawień menu użytkownika, bo to pomaga znacznie, gdy będzie konieczność np. serwisu lub wymiany centrali i będzie zawsze wiadomo jakie są tam ustawienia (a przynajmniej, że ktoś je z domyślnych zmienił, zawsze coś)
    Konto firmowe:
    Laskomex
    Dąbrowskiego 249, Łódź, 93-231 | Strona WWW: http://www.laskomex.com.pl/
  • #5 19230192
    ROWE
    Poziom 34  
    Serwis_LX napisał:
    ROWE napisał:
    I tak go nie dodasz, bo nie znasz kodu, hasła
    To tylko w połowie prawda.

Ale dla przeciętnego użytkownika wystarczająca, dla dociekliwych wystarczy instrukcja wyrobu.
    Serwis_LX napisał:
    Serwis_LX napisał:
    Aby wejść w menu użytkownika należy (korzystając z pomocy drugiej osoby) ... :

I tak dalej.

A po resztę i tak jest potrzebny kontakt z:
    Serwis_LX napisał:
    Upewnić się możesz u administratora.

Zatem jest to najprostsze rozwiązanie dla użytkownika i tym samym pozostałych lokatorów.
  • #6 19232009
    fosforan237
    Poziom 10  
    Więc sprawa wygląda następująco : panel jest bez RFID - potrzebny byłby panel
    CP-2502NR aby można było korzystać z breloków. Panel ten kosztuje w jednej z firm 600 złotych. Czy byłaby możliwość (wg mnie chyba tak ) aby dołożyć do tego panela sam czytnik RFID który jest w CP-2502NR (czy sam taki czytnik jest dostępny ?) - na pewno byłoby to zdecydowanie taniej. Panel CP-2502NR jest taki sam jak ten bez RFID - tak że na pewno nie powinno być problemów z jego zamontowaniem.
  • #7 19232195
    ROWE
    Poziom 34  
    Choćby nawet dokupił, ale wymaga dość dużej ingerencji w panel i nie jest to w mocy autora tematu. Niech się wypowie.
  • #8 19232216
    ta_tar
    Poziom 41  
    Spytaj serwis swoich domofonów czy jest taka możliwość, czy wykonają i za ile to zrobią.
  • #9 19232242
    fosforan237
    Poziom 10  
    Doczytałem żeby breloki działały to musi też być kaseta elektroniczna odpowiednia - EC-2502 AR. Ta co u mnie jest to EC-2502 INT. Z wyglądu zewnętrznego to w kasecie INT nie ma dwóch zacisków, które są w AR i opis przy nich jest B- i B+. Może to są zaciski z których napięcie ma być przekazywane do czytnika RFID w panelu ?
  • #10 19232245
    ROWE
    Poziom 34  
    #10:
    Kwestia kasy go odstraszy, a z pozostałymi lokatorami to bywa różnie.
    Jak się nie zrobi od razu, to sprawa realizacji tego musi dojrzeć w czasie.
    #9:
    Chcieliście mieć tanią inwestycje to teraz macie problemy. "Polak jest mądry po szkodzie"
  • #11 19232249
    ta_tar
    Poziom 41  
    ROWE napisał:
    a z pozostałymi lokatorami to bywa różnie.
    Różnie to bywa ale dobra "nawijka" o wygodzie związanej z "pastylkami" może przekona wspólnotę i lokatorów o modernizacji.
  • #12 19232256
    ROWE
    Poziom 34  
    Wielokrotnie są tacy, cytat "wystarczy mi klucz"
  • #13 19232482
    Serwis_LX

Poziom 23  
    fosforan237 napisał:
    aby dołożyć do tego panela sam czytnik RFID który jest w CP-2502NR (czy sam taki czytnik jest dostępny ?)

Tak. Można to zrobić i jest to tańsze, niż sam nowy panel. Problem jest tylko taki, że czasem jest bardziej opłacalne wymienić panel na nowy, by mieć świeżą płytę czołową, głośnik, mikrofon, szybki etc. i pełną gwarancję na całość.
    Co do przerobienia - administrator musi go zdjąć, spakować wraz z opisem, co chce zrobić i wysłać na nasz adres z dopiskiem SERWIS. Wymiana płytki + Klawiatury ze światłowodem i anteną - 210zł netto. Jeśli to stara płytka, to może jeszcze dojść montaż CK, bo nowa do starego nie wejdzie - kolejne 10zł netto.
    I to jeszcze ok, wszystko jest proste, "rutynowe" można powiedzieć. Schody zaczynają się przy czasie realizacji - będzie to zdecydowanie powyżej 2 tygodni.

ROWE napisał:
    Choćby nawet dokupił, ale wymaga dość dużej ingerencji w panel i nie jest to w mocy autora tematu.

Zgadzam się zdecydowanie. To jest sprawa dla administratora obiektu.

fosforan237 napisał:
    Doczytałem żeby breloki działały to musi też być kaseta elektroniczna odpowiednia - EC-2502 AR. Ta co u mnie jest to EC-2502 INT.

Tak, teoretycznie to prawda. Praktycznie, to tak długo, jak jest zacisk "X", to klucze powinny działać bez problemu. To się zresztą łączy z...
    fosforan237 napisał:
    nie ma dwóch zacisków, które są w AR i opis przy nich jest B- i B+

Litera "A" - oznacza obsługę akumulatora potdtrzymującego; "R" to RFID (i DALLAS); Analogicznie jest w panelach - "N" to lista lokatorów; "R" - RFID itd.
    I nie, zaciski B+ oraz B- to nie
    fosforan237 napisał:
    zaciski z których napięcie ma być przekazywane do czytnika RFID

tylko zaciski akumulatora właśnie.

ta_tar napisał:
    dobra "nawijka" o wygodzie związanej z "pastylkami" może przekona wspólnotę i lokatorów o modernizacji

lokatorów (niektórych) może i, ale wspólnotę już nie koniecznie. Z kluczami elektornicznymi zawsze jest bałagan, ktoś musi je dodać, ludzie je gubią, potem muszą wysyłać kogoś, by je dodał znów, jeśli nie zablokują możliwości samodzielnej rejestracji, to potem jest niemożliwe wiedzieć, ile kto ma kluczy... a te bywają też często podrabiane (nie, żeby zwykłego klucza się nie dało, ale jednak "pastylki" łatwiej i taniej a więc i częściej). Plus to zawsze dodatkowe elementy, które mogą się zepsuć. Także do przekonania wspólnoty może być potrzebne więcej gimnastyki.
    Konto firmowe:
    Laskomex
  • #14 19233098
    ta_tar
    Poziom 41  
    Serwis_LX napisał:
    jeśli nie zablokują możliwości samodzielnej rejestracji, to potem jest niemożliwe wiedzieć, ile kto ma kluczy...
    Zgadza się ale opiekun z ramienia administratora nadzoruje coś takiego i w razie potrzeby ma kontakt z serwisem który to zakładał. Jeżeli sam ma wiedzę i uprawnienia może to robić (uprawnienia- chodzi o kod serwisowy) a jak nie ma, to na wniosek wspólnoty (albo nawet jednej klatki) zgłasza do serwisu (firmy która to zakładała).

Byłem takim "opiekunem" i najwięcej "nalatało się" do zgłoszenia "EC" na klawiaturze, a w szczególności przy głównych drogach gdzie unosił się kurz.
  • #15 19234378
    fosforan237
    Poziom 10  
    Namiarów na to kto zakładał domofon nie ma. W związku z powyższym sam postanowiłem się tym zająć i już dostęp do programowania domofonu mam. Tak że już sobie sam zmieniłem kod do zamka na prostszy, ale pasowałoby dołożyć do niego ten RFID do breloków. Oryginalne KRF-01 zalecane do CD-2502 kosztują od 150 zł wzwyż. Na internecie są dostepne czytniki RFID 125 KHz w cenach już od 15 zł ( płytka z cewką ) np RDM6300 - tylko czy sygnał który z niego wychodzić ma do CD-2502 będzie odpowiedni tak aby to działało ?
  • REKLAMA
  • #17 19235193
    Serwis_LX

Poziom 23  
    Też mamy w ofercie czytniki samodzielne:
    KRF02 / 03 - 390zł NETTO - nie ja ustalam ceny ;)

oraz starsza technologia - TouchMemory iButton (DALLAS): TM-3 - jednak o niego należy pytać u naszych handlowców - jego cena i dostępność nie są mi obecnie znane.
    Konto firmowe:
    Laskomex
  • #18 19235261
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 469
    U mnie w blokach były zakładane też te domofony i każdego lokatora montażysta się pytał czy chce breloczki, ile sztuk i przypisywał je do określonego wejścia czyli ja nie mogę wejść do innej klatki z mojego bloku podsuwając swój breloczek.
  • #19 19235369
    ta_tar
    Poziom 41  
    nomudrek napisał:
    U mnie w blokach były zakładane też te domofony i każdego lokatora montażysta się pytał czy chce breloczki, ile sztuk i przypisywał je do określonego wejścia czyli ja nie mogę wejść do innej klatki z mojego bloku podsuwając swój breloczek.
    To jest pytanie z twojej strony czy stwierdzenie że nie możesz wejść.
  • #20 19241381
    Serwis_LX

Poziom 23  
    nomudrek napisał:
    pytał czy chce breloczki, ile sztuk i przypisywał je do określonego wejścia

Na tej podstawię wniosek wysuwam taki, że najprawdopodobniej administrator wie co robi i poblokował możliwość samodzielnej zmiany ustawień kodu i kluczy przez lokatorów. Ale to tylko domysły.
    Konto firmowe:
    Laskomex
  • #21 19241386
    ta_tar
    Poziom 41  
    nomudrek napisał:
    czy chce breloczki, ile sztuk i przypisywał je do określonego wejścia
    Mógł nawet dopisywać do konkretnego mieszkania, aby w przyszłości skasować zagubione breloki.
  • #22 19241453
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2075
    ta_tar napisał:
    Byłem takim "opiekunem" i najwięcej "nalatało się" do zgłoszenia "EC" na klawiaturze, a w szczególności przy głównych drogach gdzie unosił się kurz.

Też mamy pod opieką doś sporo tych systemów i obecnie mamy mnóstwo zgłoszeń, że do mieszkań, które mają jednocyfrową numerację (1-9) domofony same dzwonią. Pół biedy gdy to dzieje się w dzień, ale jak same dzwonią w środu nocy, to ludzie dostają wścieklizny - nie dziwię się. Okazuje się, że przyczyną są opady śniegu - płatki śniegu blokują wiązki podczerwieni uruchamiając dzwonienie. Dlatego gdzie możemy przechodzimy na klawiatury mechaniczne(CP-2503MR).

Pozdrawiam
  • #23 19241488
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ircys napisał:
    Okazuje się, że przyczyną są opady śniegu - płatki śniegu blokują wiązki podczerwieni uruchamiając dzwonienie.
    Ale to aż tak idealnie trafiają płatki śniegi na przecięcie dwóch wiązek? No nie spotkałem się z tym, może dla tego że nie było takich zim.

Z ciekawości otworzyłem pierwszą stronę w google na temat tej klawiatury i tam "ładnie" ją przedstawiają Panel posiada podświetlaną, mechaniczną klawiaturę, w opisie
    a w tabelce specyfikacji Klawiatura Optyczna
    To sami nie wiedzą co i jak opisują.
    Ps.
    Czy po "x" będzie można ją rozpoznać?
  • #24 19241498
    Ircys
    Specjalista Domofony
    ta_tar napisał:
    Ircys napisał:
    Okazuje się, że przyczyną są opady śniegu - płatki śniegu blokują wiązki podczerwieni uruchamiając dzwonienie.
    Ale to aż tak idealnie trafiają płatki śniegi na przecięcie dwóch wiązek? No nie spotkałem się z tym, może dla tego że nie było takich zim.

Teraz mamy lawinę zgłoszeń tego typu - śnieżyce.

ta_tar napisał:

Z ciekawości otworzyłem pierwszą stronę w google na temat tej klawiatury i tam "ładnie" ją przedstawiają Panel posiada podświetlaną, mechaniczną klawiaturę, w opisie
    a w tabelce specyfikacji Klawiatura Optyczna
    To sami nie wiedzą co i jak opisują.
    Ps.
    Czy po "x" będzie można ją rozpoznać?

Lepiej patrzeć u źródła: http://www.laskomex.com.pl/produkty/cd2502-panele.php#z6

Pozdrawiam
  • #25 19241746
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ircys napisał:
    Lepiej patrzeć u źródła:
    Tak wiem że najlepiej u źródła, mnie chodziło o pokazanie jak inni lekko podchodzą do opisu.
    P.s. A jednak "x" będzie wyróżnikiem tych klawiatur?
    A ciekawy jest opis na klawiaturze (nawet u źródła):
    Domofon Laskomex CD-2502: brak sygnałów przy próbie zarejestrowania breloka
    Gdzie znajdę klawisz "C"?
  • #26 19242090
    Serwis_LX

Poziom 23  
    @ta_tar Dzięki za zwrócenie nam uwagi na ten opis. Płyty czołowe wykonywane są wg. jednego wzoru (od już dawien dawna) a moduł z klawiaturą mechaniczną (co jest dość nowe u nas) pasuje do nich bez problemu, więc stąd opis się nie zgadza. To jest stare zdjęcie. Nowe panele są już poprawnie opisane.

Tak - obecność przycisku "X" jest związana z klawiaturą mechaniczną, w optycznych jest naklejka z przyciskiem "C".
    Dodatkowo, jeśli zdjęcie jest wystarcająco dobre, to można te panele też poznać po obecności wypukłości dla niewidomych na przyciskach 5, KLUCZ oraz KASUJ.
    Konto firmowe:
    Laskomex
  • #27 19242110
    ta_tar
    Poziom 41  
    Serwis_LX napisał:
    to można te panele też poznać po obecności wypukłości dla niewidomych na przyciskach 5, KLUCZ oraz KASUJ.
    A czy nie myślicie nad tym aby każda liczba miała swoje kropki dla niewidomych? Może za daleko myślę ale jak są na trzech to może na wszystkich też by mogły być.

P.s. Na czy jest realizowane łączenie w tych klawiaturach i jaka ma być wytrzymałość łączenia przycisków (jeśli można wiedzieć).
  • #28 19243636
    Serwis_LX

Poziom 23  
    ta_tar napisał:
    A czy nie myślicie nad tym aby każda liczba miała swoje kropki dla niewidomych? Może za daleko myślę ale jak są na trzech to może na wszystkich też by mogły być.

To pytanie ponad moją funkcję tutaj - ja tu tylko serwisuję. Ale tak - jest - a przynajmniej jeszcze dość niedawno temu - było, to rozważane.

ta_tar napisał:
    P.s. Na czy jest realizowane łączenie w tych klawiaturach i jaka ma być wytrzymałość łączenia przycisków (jeśli można wiedzieć).

W systemach CD-2502 nie - jedna kaseta elektroniki = jeden panel. Chyba, że mówimy o hierarchii wejść to wtedy może być albo jeden panel nadrzędny na CD-2502 albo 4 w CD-3100 (8, jeśli zastosujemy specjalną wersję CD-3100R-2). Dokładnie tak samo to wygląda przy zastosowaniu CD-2600.

W CD-3100 do podrzędnego można maksymalnie użyć 3 panele. A więc praktyczny maks. paneli do 3 podrzędne + 8 nadrzędnych.

Dopiero CD-4000 otwiera nowe możliwości poprzez wprowadzenie tzw. gałęzi i tam już w ogóle może być całkiem sporo tych paneli - ale w nagrodę poziom skomplikowania instalacji i ilości przewodów zauważalnie rośnie.

Wytrzymałość samych microswitchy to ~ 1mln cykli.

Dodano po 57 [minuty]:

Ircys napisał:

@Ircys Mamy specjalne oprogramowanie przygotowane na tę okazję, które ma zmodyfikowaną stałą czasową aktywacji po przerwaniu wiązki i ponoć mocno ogranicza to występowanie problemu (rzecz jasna, w 100% go nie eliminuje, ale pewna redukcja ilości jego wystąpień to zawsze coś).
    Zabawna z tym historia, bo powstało to któregoś lata na specjalne zamówienie klienta, który miał inwazję... biedronek (zwierzątek, nie sieci sklepów). Był taki ich wysyp, a panel był zamontowany w okolicy roślinek ze smacznymi mszycami, że stworzyło to do spółki mały ekosystem z pająkami i mrówkami i powodowało ciągłą aktywację losowych numerów. I nasi konstruktorzy wreszcie wpadli na pomysł, by na tę okazję programowo wydłużyć czas potrzebny do aktywowania wybrania cyfry - i to pomogło już nie tylko właścicielom paneli z mikroświatem ale i innym klientom z podobnymi problemami.
    Możecie w przyszłości, gdy takie coś wystąpi do nas napisać lub zadzwonić i zgramy wam ten soft. Ma on tylko takie dwie wady, że wymagać będzie od użytkowników ledwie zauważalnego przytrzymania cyfry trochę dłużej, niż zwykle no i to bazowo starsze oprogramowanie v68 (najnowsze w chwili pisania to v69e).
    Konto firmowe:
    Laskomex
  • #29 19243861
    ta_tar
    Poziom 41  
    Serwis_LX napisał:
    ta_tar napisał:
    ....
    Wytrzymałość samych microswitchy to ~ 1mln cykli.

Dziękuję to mi wystarczy na zadane pytanie.
  • #30 19244558
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Serwis_LX napisał:
    Ircys napisał:

@Ircys Mamy specjalne oprogramowanie przygotowane na tę okazję, które ma zmodyfikowaną stałą czasową aktywacji po przerwaniu wiązki i ponoć mocno ogranicza to występowanie problemu (rzecz jasna, w 100% go nie eliminuje, ale pewna redukcja ilości jego wystąpień to zawsze coś).
    Zabawna z tym historia, bo powstało to któregoś lata na specjalne zamówienie klienta, który miał inwazję... biedronek (zwierzątek, nie sieci sklepów). Był taki ich wysyp, a panel był zamontowany w okolicy roślinek ze smacznymi mszycami, że stworzyło to do spółki mały ekosystem z pająkami i mrówkami i powodowało ciągłą aktywację losowych numerów. I nasi konstruktorzy wreszcie wpadli na pomysł, by na tę okazję programowo wydłużyć czas potrzebny do aktywowania wybrania cyfry - i to pomogło już nie tylko właścicielom paneli z mikroświatem ale i innym klientom z podobnymi problemami.
    Możecie w przyszłości, gdy takie coś wystąpi do nas napisać lub zadzwonić i zgramy wam ten soft. Ma on tylko takie dwie wady, że wymagać będzie od użytkowników ledwie zauważalnego przytrzymania cyfry trochę dłużej, niż zwykle no i to bazowo starsze oprogramowanie v68 (najnowsze w chwili pisania to v69e).

Ćwiczyliśmy to "wydłużenie" na sprzęcie innego producenta - zrobiliśmy to "cichaczem" nie informując o tym, ani Zarządcy, ani Wspólnoty (ot, taka nasza i producenta szarża) i nie minął dzień gdy mieliśmy zgłoszenie z tej bramy, że domofon w ogóle nie działa! Okazało się, że działał, ale lokatorzy przyzwyczaili się już "naciskać" z prędkością światła i ... wtedy efekt był już przewidywalny :)
    Co klawiatura mechaniczna, to mechaniczna.
    Dzięki za chęć pomocy.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z domofonem Laskomex CD-2502, który nie reaguje na próby rejestracji breloków RFID. Wskazuje, że w jego bloku nie ma możliwości dodawania breloków, co może być spowodowane brakiem czytnika RFID w panelu. Użytkownicy sugerują, aby skontaktować się z administratorem budynku lub serwisem, aby potwierdzić, czy panel obsługuje breloki. Wskazano, że do działania breloków potrzebny jest odpowiedni panel (CP-2502NR) oraz kaseta elektroniczna (EC-2502 AR). Użytkownik rozważa możliwość dodania czytnika RFID do istniejącego panelu, jednak wymaga to znacznej ingerencji w urządzenie. W dyskusji poruszono również kwestie kosztów związanych z wymianą panelu oraz problemów z działaniem domofonów w warunkach zimowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA