logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dodawanie breloka do domofonu CD 2502 Laskomex bez kodu instalatora

serrrr 29 Kwi 2020 12:36 31599 27
  • #1 18656027
    serrrr
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witajcie!

Jak w temacie - jak dodać brelok do cd 2502 laskomex nie znając kodu instalatora? Bo podobno się da... Niestety administracja mnie olała bo nie oni to zakładali a poprzednia administracja im go nie zostawiła. Centralki też za bardzo nie mogę znaleźć bo domofon jest w nietypowym miejscu a sąsiedzi też nie ogarniają tematu gdzie ona może być... ktoś/coś?
  • #2 18656065
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    Na stroni 43 i 44 instrukcji do CD 2502 jest w jaki sposób można to zrobić. Warunek jest jeden. Czy ta funkcja nie jest zablokowana przez serwisanta.
  • #3 18658017
    Serwis_LX

Poziom 23  
    Ocena: 186
    Cytat:
    Aby wejść w menu użytkownika należy (korzystając z pomocy drugiej osoby):

» Zadzwonić do lokalu z panelu
    » Odebrać połączenie w lokalu
    » Osoba przy panelu musi przytrzymać "klucz" (ale dopiero po odebraniu rozmowy), gdy jednocześnie lokator wciska 5 razy przycisk zwolnienia zaczepu (na panelu pojawi się na chwilę "OPC" wraz z 3 krótkimi piknięciami w głośniku)
    » Zakończyć połączenie
    » Ponownie wybrać dany lokal, wcisnąć kluczyk i: w zależności od ustawień systemu podać kod wejścia (parametr CHA=1) lub nie (fabryczne ustawienie)

Ważna jest tu pogrubiona część - przy zbyt wczesnym (przed nawiązaniem połączenia) lub zbyt długim przytrzymaniu palca na przyciskach istnieje możliwość wywołania błędu "E" (zasłonięcie wiązek).

Pojawi się coś w stylu np. [0G7] na wyświetlaczu panelu.

Pierwszy parametr od lewej to melodia dzwonka - jest ich 9 - zmieniamy cyfrą [1]
    Drugi - to sposób dzwonienia. Dostępne opcje to: [G]łośny, [C]ichy, [U]miarkowany, [N]arastający]. Zmieniamy [2]ką.
    Trzeci - ilość powtórzeń dzwonka od 1 do 9 - zmieniamy [3]ką.

Cyfry:
    [0] - Pozwala na zmianę kodu wejściowego (jeśli nie zablokowane)
    [8] - Pozwala dopisać klucz elektroniczny (jeśli nie zablokowane)

Cytat:
    Cytat:
    Chciałem dodać pastylke z menu użytkownika

To też nie zawsze może być możliwe. W naszych systemach można oczywiście to zrobić i fabrycznie wszystko jest odblokowane, ale instalator ma możliwość zablokowania zarówno dodawania pastylek jak i zmiany kodu przez lokatorów (osobne parametry "CEd" oraz "idA" w programie centralki). A w takim przypadku to już trzeba zwrócić się do administratora obiektu, co zwykle wiąże się niestety z dodatkowymi opłatami.
    Warto też zaznaczyć, że aby dodać pastylkę do systemu wielowejściowego (nadrzędny-podrzędny lub H-U), należy procedurę wykonać zarówno z panelu podrzędnego jak i nadrzędnego (czyli np. z klatki i z ogrodzenia), bo, aby chronić instalatorów przed przypadkowym skasowaniem kluczy, postanowiono, że będą one zapisywane i przechowywane w innych obszarach pamięci central U i H.
    Konto firmowe:
    Laskomex
    Dąbrowskiego 249, Łódź, 93-231 | Strona WWW: http://www.laskomex.com.pl/
  • #4 18662829
    serrrr
    Poziom 8  
    Dzieki za odzew :)
    Z menu użytkownika już próbowałem dodawać i nawet wyświetlał się komunikat dodawania 'add' ale jak przykładałem brelok to nic się nie działo... :( tak był częstotliwości 125Mhz
  • #5 18662839
    ta_tar
    Poziom 41  
    A czy na pewno próbowałeś dobrego breloka programować?
    W domofonach CD-2502 firmy Laskomex stosowane są dwa rodzaje kluczy:
    1. dotykowe klucze iButton (dawniej Dallas) do panelu z literą T np. CP-2502TK
    2. zbliżeniowe czytniki RFID. do panelu z literą R, np. CP-2502NR
  • #6 18662933
    serrrr
    Poziom 8  
    Mam takie: RFID UNIQUE 125kHz T5577
    w sensie klucze :) To musze sprawdzić jaki mam ten domofon...

Ok mam taki domofon: Dodawanie breloka do domofonu CD 2502 Laskomex bez kodu instalatora
  • #7 18662944
    ta_tar
    Poziom 41  
    Brelok RFID odczytuję się zazwyczaj w okolicy klawiatury a klucze iButton (Dallas) mają na obudowie panelu odpowiednie gniazdo do którego przytyka się klucz.

Dodałeś zdjęcie a tam widać gniazdo. Kup klucz iButton (Dallas).
  • #8 18662957
    serrrr
    Poziom 8  
    Czyli u mnie jest ten ibutton? A czy one czasem też nie pracują na 125 khz? Sorry że pytam ale nie bardzo się na tym znam...
  • #9 18662978
    ta_tar
    Poziom 41  
    Klucz iButton (Dallas) posiada układ ROM z indywidualnym, 64 bitowym numerem i dlatego musi być dotknięty do tego gniazda na panelu (chodzi o zasilenie tego układu).
  • #10 18663011
    serrrr
    Poziom 8  
    Hmm no tak tyle że unique też działa na tej zasadzie w sensie chodzi mi o pole magnetyczne które ten brelok zasila... czy dobrze rozumiem?
  • #11 18663047
    ta_tar
    Poziom 41  
    Poszukaj na google sposoby działania kluczy iButton i RFID, bo tutaj nie będę się rozpisywał. Ty potrzebujesz iButton i taki spróbuj zaprogramować. Dalszą wiedzę zdobywaj we własnym zakresie. Sorry.
  • #12 18663055
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2075
    serrrr napisał:
    Mam takie: RFID UNIQUE 125kHz T5577
    w sensie klucze :) To musze sprawdzić jaki mam ten domofon...

Ok mam taki domofon: Dodawanie breloka do domofonu CD 2502 Laskomex bez kodu instalatora

Breloki Unique nie pasują do tego czytnika. Tu potrzeba klucz dotykowy (nie zbliżeniowy!) iButton.
    http://www.laskomex.pl/biblioteka/klucze-elektroniczne.php?z=6

Pozdrawiam
  • #13 18663056
    serrrr
    Poziom 8  
    Dobra dzieki za pomoc :) jak coś to będę pisał :p
  • #14 18663136
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1225
    serrrr napisał:
    Hmm no tak tyle że unique też działa na tej zasadzie w sensie chodzi mi o pole magnetyczne które ten brelok zasila... czy dobrze rozumiem?

RFID czyli breloki/karty zbliżeniowe mają obudowę plastikową, działają na zasadzie, że wystarczy je ZBLIŻYĆ do czytnika. Zasilanie breloka/karty zbliżeniowej i komunikacja z nią zachodzi bezstykowo za pomocą zmiennego pola magnetycznego z czytnika.

iButton zwane pastylkami Dallas przypominają dużą baterię do zegarka, ich obudowa jest metalowa, która jest jednocześnie stykami do zasilania i komunikacji. Do zadziałania wymagają ZETKNIĘCIA w odpowiedni sposób z czytnikiem. Zasilanie i komunikacja z brelokiem zachodzi za pomocą przepływu prądu elektrycznego pomiędzy czytnikiem a brelokiem.
  • #15 18667515
    Serwis_LX

Poziom 23  
    Wygląda na to, że ten panel NIE MA czytnika RFID. Bywały drzewiej panele hybrydowe zarówno z Dallasem i RFID, lecz od co najmniej 2 lat takich już nie sprzedajemy.
    Konto firmowe:
    Laskomex
  • #16 19795245
    jamsza20
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Serwis_LX napisał:
    Cytat:
    Aby wejść w menu użytkownika należy (korzystając z pomocy drugiej osoby):

» Zadzwonić do lokalu z panelu
    » Odebrać połączenie w lokalu
    » Osoba przy panelu musi przytrzymać "klucz" (ale dopiero po odebraniu rozmowy), gdy jednocześnie lokator wciska 5 razy przycisk zwolnienia zaczepu (na panelu pojawi się na chwilę "OPC" wraz z 3 krótkimi piknięciami w głośniku)
    » Zakończyć połączenie
    » Ponownie wybrać dany lokal, wcisnąć kluczyk i: w zależności od ustawień systemu podać kod wejścia (parametr CHA=1) lub nie (fabryczne ustawienie)

Ważna jest tu pogrubiona część - przy zbyt wczesnym (przed nawiązaniem połączenia) lub zbyt długim przytrzymaniu palca na przyciskach istnieje możliwość wywołania błędu "E" (zasłonięcie wiązek).

Pojawi się coś w stylu np. [0G7] na wyświetlaczu panelu.

Pierwszy parametr od lewej to melodia dzwonka - jest ich 9 - zmieniamy cyfrą [1]
    Drugi - to sposób dzwonienia. Dostępne opcje to: [G]łośny, [C]ichy, [U]miarkowany, [N]arastający]. Zmieniamy [2]ką.
    Trzeci - ilość powtórzeń dzwonka od 1 do 9 - zmieniamy [3]ką.

Cyfry:
    [0] - Pozwala na zmianę kodu wejściowego (jeśli nie zablokowane)
    [8] - Pozwala dopisać klucz elektroniczny (jeśli nie zablokowane)

Cytat:
    Cytat:
    Chciałem dodać pastylke z menu użytkownika

Witam serdecznie. Dziś próbowałem zapisać klucze elektroniczne na podstawie Pana instrukcji. Wszedłem normalnie w menu. Zmieniłem głośność dzwonka, melodię. Wszystko działa. Podczas próby przypisania pastylki naciskam przycisk 8 - pojawia się komunikat ADD - przykładam pastylkę do czytnika. Niestety nie otrzymuję później innego komunikatu ( w instrukcji jest info że powinien pojawić się napis NEU ) Pastylkę przykładałem na kilkanaście - kilkadziesiąt sekund. Może za krótko? 2-krotne przyciśnięcie 8 pokazuje się napis SCN ( scann? ) też przykładałem pastylkę wtedy ale nic się nie zmieniło.

Posiadam domofon Laskomex CD-2502
    Posiadam pastylki DALLAS - iButton S0990
  • #17 19795308
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Czy klucz przyłożony do czytnika w stanie jego czuwania powoduje jakąkolwiek reakcję centrali?
    Jest też taka możliwość, że jest założona blokada na programowanie kluczy przez użytkowników (P-2, idA=0).
  • #18 19795336
    jamsza20
    Poziom 10  
    Ircys napisał:
    Czy klucz przyłożony do czytnika w stanie jego czuwania powoduje jakąkolwiek reakcję centrali?
    Jest też taka możliwość, że jest założona blokada na programowanie kluczy przez użytkowników (P-2, idA=0).

Nie ma żadnej reakcji. Myślałem, że jeśli wszedłem w menu dodawania klucza bez pokazania się napisu ERROR to będzie można normalnie dodać klucz. Spróbuję jeszcze raz ( wyczyszczę czytnik na domofonie bo może jest zabrudzony? ) Dziękuję za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam.
  • #19 19795338
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Czy masz może dostępny jakiś zaprogramowany klucz żeby sprawdzić, czy czytnik jest w ogóle aktywny?
  • #20 19795565
    jamsza20
    Poziom 10  
    Ircys napisał:
    Czy masz może dostępny jakiś zaprogramowany klucz żeby sprawdzić, czy czytnik jest w ogóle aktywny?

Nie mam. Ale na pewno działa system otwierania kluczykiem ponieważ inne osoby z klatki z niego korzystają.
  • #21 19796103
    Ircys
    Specjalista Domofony
    To być może masz uszkodzony klucz lub jednak w innym standardzie niż wcześniej podawałeś
  • #22 19797104
    jamsza20
    Poziom 10  
    Ircys napisał:
    To być może masz uszkodzony klucz lub jednak w innym standardzie niż wcześniej podawałeś

Posiadam taki domofon. Laskomex cd-2502.

Dodawanie breloka do domofonu CD 2502 Laskomex bez kodu instalatora Dodawanie breloka do domofonu CD 2502 Laskomex bez kodu instalatora

i takie pastylki zakupione nowe 4 szt na popularnym serwisie na AL..... sprawdzałem wszystkie 4 przykładając do tego okrągłego czytnika podczas kodu ADD - po ok 30 sec pojawia się komunikat SCN i później wszystko znika i wraca do punktu wyjścia.

z opisu przedmiotu :Elektroniczne Klucze, Pastylki DALLAS - "iButton S0990". Kompatybilne z większością czytników i standardów systemowych DALLAS na rynku wykorzystywanych w zamkach szyfrowych, domofonach i wideodomofonach wyposażonych w czytnik DALLAS. Każda z pastylek posiada nadrukowany swój własny unikalny kod który można wprowadzić do pamięci dowolnego czytnika systemu Dallas.

Być może coś źle robię albo jest zablokowana możliwość dodawania kluczy.
  • #23 19797124
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1225
    Ten okrągły to nie jest czytnik pastylek Dallas, tylko szybka kamery, lub zaślepka.
    Czytnik Dallas też jest okrągły, ale metaliczny, błyszczący.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3687643.html#18662933

Zapewne masz czytnik RFID do kart/breloków zbliżeniowych.
  • #24 19797174
    Ircys
    Specjalista Domofony
    jamsza20 napisał:

Posiadam taki domofon. Laskomex cd-2502.

I od tego trzeba było zacząć, a nie pisać pod innymi postami.

Jak już słusznie zauważył kol. gkwiatkowski: masz niewłaściwe klucze - potrzebujesz RFID.

Pozdrawiam
  • #25 19800185
    jamsza20
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję Panom za pomoc i wyrozumiałość. Dziś sprawdziłem klucze RFID i wszystko działa jak należy. Pozdrawiam.
  • #26 19811295
    Serwis_LX

Poziom 23  
    Słowem zakończenia tematu, być może dla przyszłych pokoleń wspomnę o tym, jak sprawdzić, czy czytnik w panelu dostaje zasilanie.
    Należy zablokować procesor, przytrzymując przycisk RESET na kasecie elektoniki - i zmierzyć multimetrem napięcie DC na czytniku - jedną sondę przyłożyć do środkowej części czytnika, drugą do zewnętrznego pierścienia. W prawidłowo działającym czytniku będzie 2,8V - 3V.

Klucze, na chwilę pisania, najlepiej kupować od nas - z tymi nie ma generalnie problemu - wiem też, że są prowadzone prace nad usprawnieniem działania czytnika (RFID i DALLAS) i w przyszłych wydaniach oprogramowania do EC mają być zmiany podnoszące kompatybilność z innymi kluczami - dotyczyć ma to szczególnie programowalnych kluczy RFID.
    Konto firmowe:
    Laskomex
  • #27 19878549
    adass
    Poziom 25  
    Ocena: 119
    Chcę zaprogramować breloki RFID w bloku u kolegi i gdy przykładam breloki do klawiatury to nic się nie dzieje.
    Dodam że umnie działają breloki a wcisne 4x9 to wyświetla: 2502 U68H, a u kolegi nie działają jak wcisne 4x9 to wyświetla: 2502 U68A.
    Czy to jest wina wersji programu czy brak czytnika że nie widzi breloków ?
  • #28 19883213
    Serwis_LX

Poziom 23  
    adass napisał:
    Czy to jest wina wersji programu
    Nie.
    adass napisał:
    czy brak czytnika
    Brak/ nie podłączony/ programowo wyłączony/ niesprawny/ zły rodzaj klucza/ uszkodzony klucz/ w złym miejscu przykładany... idźcie z kolegą do administratora tego obiektu i zapytajcie. Nie każdy panel musi mieć czytnik, nie każdy administrator też musi chcieć, by użytkownicy sami sobie dodawali klucze.

Dodano po 3 [minuty]:

Jeśli panel ma czytnik TM (Dallas), to nie da się go niezauważyć - co jeszcze nie znaczy, że jest on sprawny i włączony; RFID natomiast - nie da się poznać różnicy z zewnątrz. Jeśli zbliżenie klucza nie daje reakcji, to jest duża szansa, że panel nie ma RFID.
    Konto firmowe:
    Laskomex

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem dodawania breloka do domofonu CD 2502 Laskomex bez znajomości kodu instalatora. Użytkownik starał się dodać brelok RFID UNIQUE 125kHz T5577, jednak napotkał trudności, ponieważ domofon wymagał klucza dotykowego iButton (Dallas). Uczestnicy rozmowy wskazali, że klucze RFID nie są kompatybilne z tym modelem domofonu, a także podali instrukcje dotyczące programowania kluczy oraz sprawdzania, czy czytnik jest aktywny. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że po zakupie odpowiednich kluczy RFID, system działał poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA