logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozprowadzanie internetu po kablu: czy gniazda w 3 pokojach odbiorą sygnał z routera?

Wardegas 02 Lut 2021 23:42 597 5
  • #1 19229633
    Wardegas
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Witam serdecznie
    Mam pytanie bo nie wiem czy dobrze to rozumiem :)

Chciałem posiadac w 3 pokoju internet po kablu.
    W duzym pokoju posiadam router.
    Teraz czy jak przeciagne kabel pomiędzy pokojami oraz podlacze je do gniazd internetowych to czy po podłączeniu z jednej strony do gniazda kabla internetowego z routera spokojnie odbiore z niego internet w 3 pokoju
  • Pomocny post
    #2 19229639
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1410
    Jeśli prawidłowo pozarabiasz wtyki i gniazda to tak
  • #4 19229653
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1487
    Nie ma innych... a jakie nie są końcowe? Nie ma przelotowych gniazd LAN. Kazde gniazdo LAN musi byc polaczone z innym portem routera. Jeżeli chcesz od jednego gniazda iść do kolejnego to musisz zastosować switch.
  • #5 19229693
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    Wardegas napisał:
    Teraz czy jak przeciagne kabel pomiędzy pokojami oraz podlacze je do gniazd internetowych

Nie kupuj gniazdek, tylko keystony i osobne ramki do tego - dużo taniej niż gniazdko, znacznie praktyczniejsze a efekt końcowy niemal identyczny jak z gotowym gniazdem LAN.

Pamiętaj tylko, by wszędzie, z każdej strony zarobić przewód sieciowy wersją łączenia T568B, przewód prosty.
    W ściany przewód drut, pełna miedz, firma Bitner, Madex, NETSET, cat7 (w ściany nie żałuj kasy na najlepszy przewód jaki możesz kupić, zatynkujesz i koniec, już nie wymienisz). Nie zginaj przewodu pod 90st, nie łam, nie spłaszczaj młotkiem by go gdzieś w kąt wcisnąć. Jeśli się tylko da, wszędzie linia prosta, lub łagodne łuki jeśli przewód musi iść pod innym kątem, czy w innej płaszczyźnie.
    Na wszelki wypadek, połóż po 2 przewody sieciowe na punkt.
REKLAMA