logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzanie rodzaju anody w zbiorniku CWU po montażu pompy ciepła - magnezowa czy tytanowa?

dymek10269 04 Lut 2021 23:10 918 12
REKLAMA
  • #1 19234527
    dymek10269
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam. Jestem po montażu pompy ciepła. Firma która mi montowana popełniła szereg błędów , ale nie o tym mowa. Chciałbym się dowiedzieć jak sprawdzić czy w zbiorniku CWU posiadam anode . A jeśli jest to czy jest magnezowa czy tytanowa. Firma miejsca pompę (przedstawiciel tej firmy) zapewniała mnie że jest tytanowa A pracownicy ja montujący mówili że chyba nie ma wcale i mam się dowiadywać u ich przedstawiciela. Zadzwoniłem do niego on twierdzi że jest tytanowa , ale po serii niedociągnięć i kłamstw tej właśnie firmy nie wierzę im i chce to sprawdzić. Z góry dzięki za pomoc Sprawdzanie rodzaju anody w zbiorniku CWU po montażu pompy ciepła - magnezowa czy tytanowa? Sprawdzanie rodzaju anody w zbiorniku CWU po montażu pompy ciepła - magnezowa czy tytanowa?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19234576
    dymek10269
    Poziom 9  
    To będzie tabliczka znamionowa czy szukać innej ? Sprawdzanie rodzaju anody w zbiorniku CWU po montażu pompy ciepła - magnezowa czy tytanowa?
  • #4 19234611
    bro2004
    Poziom 30  
    Ocena: 637
    Tytanowa jest podłączona do gniazdka. Jak nie ma wtyczki to i nie ma takiej anody :D
  • #5 19234664
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Zdejmij górna pokrywe. Szarą. I sam zobacz.
  • REKLAMA
  • #6 19234665
    dymek10269
    Poziom 9  
    Ok dzięki jutro sprawdzę
  • #8 19234694
    dymek10269
    Poziom 9  
    ADB-6 napisał:
    dymek10269 napisał:
    Chciałbym się dowiedzieć jak sprawdzić czy w zbiorniku CWU posiadam anode .

Może wystarczy przeczytać na tabliczce? ;)

Sprawdzanie rodzaju anody w zbiorniku CWU po montażu pompy ciepła - magnezowa czy tytanowa?

Wydaje mi się że to standardowo jest napisane na wszystkich zbiornikach , a włożyć można według uznania magnezową, tytanową lub nic . Ale mogę się mylić ;)
  • Pomocny post
    #9 19234696
    ADB-6
    Poziom 34  
    Ocena: 701
    Gdyby producent wstawił tytanową, nie pisałby o konieczności wymiany magnezowej. To nie PRL. Producenci sprzętu zabiegają o klienta, więc raczej nie pozwalają sobie na takie "zubożone" produkty.
  • REKLAMA
  • #10 19234699
    dymek10269
    Poziom 9  
    ADB-6 napisał:
    Gdyby producent wstawił tytanową, nie pisałby o konieczności wymiany magnezowej. To nie PRL. Producenci sprzętu zabiegają o klienta, więc raczej nie pozwalają sobie na takie "zubożone" produkty.

Jeżeli jest tak jak mówisz to firma montujący mnie oszukała . Na szczęście im jeszcze nie zapłaciłem wszystkiego ;) . Dzięki za pomoc , pozdrawiam
  • Pomocny post
    #11 19254509
    ROWE
    Poziom 34  
    Ocena: 534
    bro2004 napisał:
    Tytanowa jest podłączona do gniazdka. Jak nie ma wtyczki to i nie ma takiej anody

Przecież wyraźnie Ci Kol. napisał że ona musi być podłączona do gniazdka 230 V AC! tj. tytanowa, (chyba że masz akumulator z przetwornicą, UPS).
  • Pomocny post
    #12 19254605
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    I tak wkoło Macieja. Zdejmij wreszcie ta pokrywe i zobacz sobie sam a nie szukaj cudów na forum.
  • #13 19256878
    dymek10269
    Poziom 9  
    W.Wojtek napisał:
    I tak wkoło Macieja. Zdejmij wreszcie ta pokrywe i zobacz sobie sam a nie szukaj cudów na forum.

Już załatwione miałem magnezową, próbowali mnie w konia zrobić. Przyjechali pół Polski bo około 500 km i wymienili ;)

Podsumowanie tematu

✨ Po montażu pompy ciepła użytkownik chciał sprawdzić, czy w zbiorniku CWU znajduje się anoda oraz czy jest to anoda magnezowa czy tytanowa. Odpowiedzi sugerowały, że najłatwiej to zweryfikować poprzez tabliczkę znamionową lub zdjęcie górnej pokrywy zbiornika. Użytkownik otrzymał różne informacje od przedstawicieli firmy montującej, co wzbudziło jego wątpliwości. Ostatecznie, po sprawdzeniu, okazało się, że w zbiorniku była anoda magnezowa, a nie tytanowa, co potwierdziło wcześniejsze obawy o nieprawidłowości w montażu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA