logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell 7710 - samoistne wyłączanie w czasie pracy na baterii

Lenherd1 05 Lut 2021 10:33 942 9
REKLAMA
  • #1 19235052
    Lenherd1
    Poziom 4  
    Witam,
    kilka dni temu nabyłem poleasingowego della 7710 który posiada pewną wadę. Przy pracy na zasilaczu wszystko śmiga bez problemu jednak po odłączeniu kabla komp wyłącza się bez ostrzeżenia np. przy uruchamianiu przeglądarki lub innego programu (pracuje głównie na cad/cam). Sprzedawca wymienił mi baterie na nowszą (pierwsza przy 100% pokazywała około 2godzin pracy nowa pokazuje niecałe 5godzin) problem jednak nie zniknął. Jest również problem ze startem systemu z baterii raz ruszy a raz dojdzie do okna logowania i gaśnie.
    W sytuacji gdy zgaśnie nie daje się od razu włączyć ale po wyjęciu i ponownym włożeniu baterii już startuje jednak dalej losowo tzn stanie albo nie.
    Jest niby gwarancja ale jak go odeślę to zostanę bez narzędzia pracy na nie wiadomo ile.
    Może jest ktoś godny polecenia z Wrocka kto oganiał by temat w miarę expressowo.

ps. narzędzia diagnostyczne della nic nie wykrywają.

Pozdrawiam
    Konrad
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19236726
    Lenherd1
    Poziom 4  
    o to chodzi? Na co dokładnie zwrócić uwagę?
  • #6 19236829
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6860
    Dell Precision 7710 (platforma Compal LA-C551P)
    kbc MEC5085-LZY- x ( w jego wsadzie jest Boot block) + plus ECE5048-LZY
    3/5V RT6585BGQ (code 3H=)
    cpu 6th. gen (np. i7-6820HQ/ i7-6920HQ Skylake)
    DDR4
    HM170

Na forum Dell napisano
    Cytat:
    all the necessary information about the supported batteries is recorded in the Boot block

Problem może być w Boot blok albo ukladzie chargera _przeł. zasilania (Aku lub zasilacz)
    - ost. mozliwy Bios https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3740933.html

jak pracuje na zasilaczu pokazuje ładowanie Aku ( LED ładowania)
    - czy pisze o nierozpoznanym Aku, ale powinien pracować (nie będzie ładował)]* podobnie jak z nie orginal. zasilaczem (AC Adapter=Unknown)

:idea: Moim zdaniem skorzystaj z GWARANCJI (jak wspominałeś)
    * może być problem z naprawą

Dużo tej platformie Link
    - jest i SM , wsady Bios ....
  • REKLAMA
  • #7 19236918
    Lenherd1
    Poziom 4  
    Rozpoznaje baterie i ładuje normalnie. Kiedy nie uruchamiam żadnych programów będzie stał i nic się nie dzieje dopiero w momencie uruchamiania jakiegoś programu zdycha. Wyglada to tak jak by problem wywoływał wzrastający pobór prądu.
  • #8 19245454
    Lenherd1
    Poziom 4  
    Odpaliłem dziś Linuxa, filmy na maxa na yt, procek dobił do 80% i nic. Przeinstalowałem system nic nie pomogło, sprawdziłem kilka wersji biosa wstecz i nic... logi zarejestrowały wyjęcie baterii?
  • #10 19305971
    Lenherd1
    Poziom 4  
    Temat zakończony wymianą sprzętu. Nie wiem co było przyczyną problemu.

Pozdrawiam i dzięki wszystkim za chęć pomocy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Dell Precision 7710, który wyłącza się bez ostrzeżenia podczas pracy na baterii, szczególnie przy uruchamianiu programów. Po wymianie baterii przez sprzedawcę problem nie ustąpił. Użytkownik zauważył, że laptop działa poprawnie na zasilaczu, a problem występuje przy wzroście poboru prądu. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie statusu baterii w BIOSie, pozycji Management Engine w menedżerze urządzeń oraz pomiar napięcia na linii baterii. Ostatecznie użytkownik zakończył temat wymianą sprzętu, nie ustalając przyczyny problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA