logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Precision 7710 - Wyłączanie się laptopa po odłączeniu zasilacza i problemy z baterią

ArthuR34 29 Paź 2022 22:24 1062 6
  • #1 20258899
    ArthuR34
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich,

Wczoraj otrzymałem zamówiony przeze mnie używany laptop DELL precision 7710,
    Laptop jest poleasingowy, jest kilka rysek na tyle monitora ale nie rzucają się w oczy,
    Problem z jakim do was przyszedłem jest w baterii - tak mi się wydaje że to po stronie baterii leży wina,

Otóż, laptop pracuje wzorowo lecz po naładowaniu baterii i odłączeniu go od ładowarki/zasilacza to jest coś takiego że po kilku minutach pracy się wyłączy i po naciśnięciu przycisku którym się powinni uruchomić laptop, nie chce się włączyć, za każdym razem gdy wyloguje się z własnego konta (na laptopie są dwa konta/dwuch użytkowników ) to dzieje się to samo czyli laptop gasnie i nie reaguje na przycisk aż do momentu podłączenia pod ładowanie,
    Nie ma reguły czy bateria w laptopie jest w 100% naładowany czy w 90%, taka sama reakcja jest podczas wylogowania Się. Kiedy ładowarka jest podpięta to nie ma żadnego problemu z wylogowaniem czy ogólną pracą na laptopie.

Pisze tutaj bo być może wiecie coś czego ja nie wiem i łatwo można to rozwiązać.

Mam 14dni na zwrot więc będę w poniedziałek dzwonił do sklepu i poinformuję ich o zaistniałej sytuacji bo trochę bezsensu żeby laptop był cały czas podpięty pod ładowanie.

Pozdrawiam.
  • #2 20259044
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Witaj w klubie posiadaczy laptopów DELL najlepszej marki na świecie. :D

Masz cos z baterią -pewnie do wymiany lub do generacji.

ArthuR34 napisał:
    Pisze tutaj bo być może wiecie coś czego ja nie wiem i łatwo można to rozwiązać.

Pewnie, żę wiemy, a tak na poważnie firma DELL w swoich produktach laptopy, komputery
    instaluje oprogramowanie diagnostyczne o nazwie ePSa/PSA, który sprawdza poprawność wszystkich podzespołów elektronicznych w laptopie/komputerze PC np. baterie, RAM, wentylatory, procesor, kartę graficzną, itp. Uruchamiasz program diagnostyczny przy pomocy "wciskasz " F12 zaraz po pojawianiu sie loga DELL pojawi się menu z wyborem wybirasz opcje "Diagnostic". Jeżeli program napotka problem ze sprzętem wyświetli kod błędu, który znajduje się w tabeli błędów na stronie DELL-a.

https://www.youtube.com/watch?v=WDpvQ3qwy1c

Dell Precision 7710 - Wyłączanie się laptopa po odłączeniu zasilacza i problemy z baterią

ArthuR34 napisał:
    bo trochę bezsensu żeby laptop był cały czas podpięty pod ładowanie.
    Sporadycznie mozną działac na samej baterii. A jak się wczytasz na forach, gdzie naprawiają laptopy to wskazne jest miec zawsze jak to mozliwe podtoczony laptop na zasilacza.
  • #3 20259382
    ArthuR34
    Poziom 10  
    Dzięki za zainteresowanie,
    Zrobiłem jak kazałeś, wstawiam zdjęcia, screenshota nie udało mi się zrobić więc zrobiłem zdjęcie telefonem 😅
    Test zrobiłem z podpiętą ładowarką i bez niej.

Po skończeniu diagnostyki zrestartowałem laptop bez podpiętej ładowarki jak się można było domyśle, laptop uruchomił się tylko do momentu wyświetlenia logo DELL i zgasł, po podpięciu ładowarki startuje bez problemu.

Najlepsze jest to że w umowie gwarancji która jest na 12mc jest zawarte czego nie obejmuje, pkt. 8.8

"
    8. Gwarancja nie obejmuje wad i uszkodzeń:
    8.1. W urządzeniach z naruszoną lub usuniętą plombą gwarancyjną
    8.2. Powstałych poprzez zalanie cieczą
    8.3. Mechanicznych (m.in. pęknięcia obudowy, wyrwane zawiasy, wyrwane złącza, zbity wyświetlacz)
    8.4. Spowodowanych przez nieprzestrzeganie „Warunków prawidłowej eksploatacji”
    8.5. Wywołanych przez użytkowanie niesprawnego sprzętu
    8.6. Wywołanych przez rażące zaniedbanie sprzętu w tym nadmierne zabrudzenie układu chłodzenia
    8.7. Wywołanych zdarzeniami losowymi niezależnymi od GWARANTA
    8.8. Akumulatorów, zasilaczy oraz pozostałych elementów eksploatacyjnych takich jak tusze, tonery,
    kable
    8.9. Powstałych podczas uszkodzeń mechanicznych powstałych w transporcie
    8.10. Wad oprogramowania (W przypadku oprogramowania dostarczonego z urządzeniem
    obowiązują warunki korzystania zamieszczone w Umowie Licencyjnej podanej przez producenta
    oprogramowania). Nabywca akceptuje warunki licencji podczas pierwszego uruchomienia
    urządzenia
    "

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Dell Precision 7710 - Wyłączanie się laptopa po odłączeniu zasilacza i problemy z baterią podpięte zasilanie 4.jpg (2.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dell Precision 7710 - Wyłączanie się laptopa po odłączeniu zasilacza i problemy z baterią IMG_20221030_094751.jpg (1.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dell Precision 7710 - Wyłączanie się laptopa po odłączeniu zasilacza i problemy z baterią podpięte zasilanie.jpg (4.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 20259536
    kiss39
    Poziom 39  
    Jak się zalogujesz do systemu z podłączonym zasilaniem i częściowo rozładowaną baterią to pokazuje ze bateria jest ladowana, rosną procenty ?
  • #5 20259612
    ArthuR34
    Poziom 10  
    Niestety ale zaraz po zrobieniu diagnostyki nie sprawdzałem jak ładuje przy tym stanie baterii ale w dzień w którym został mi dostarczony laptop to gdy stan baterii spadł do około 90% i wystąpiła ta przypadłość to normalnie ładował i pokazywało ile czasu zostało do pełnego naładowania 100%.

Wykrzyknik to jest z tego powodu ponieważ diagnostyka była przeprowadzona bez podpiętej ładowarki, z podpiętą ładowarką wszystkie elementy były oznaczone na zielono.
  • #6 20259877
    kiss39
    Poziom 39  
    Sprawdź jeszcze stan baterii procentowo po wyłączeniu laptopa jak odłączysz zasilanie.

Jak miales wszystko na zielono w diagnsotyce ePSA/PSA to nic powaznego nie wykryto, bym szukał rozwiązań przy właściwym ustawieniu w samym systemie Windows w "Opcję zasilania".
  • #7 20290063
    ArthuR34
    Poziom 10  
    Sprawa się rozwiązała,
    Zareklamowałem laptop i odesłałem go do serwisu,
    9 listopada kurier odebrał laptop do serwisu a 10 października serwis wysłał go do mnie z usuniętą usterką,

Okazało się że dostali wadliwą partię akumulatorów więc wymienili go na inny i jak narazie wszystko działa,

Akumulator przy którym występowała usterka był firmy Mitsu
    Wymienili go na akumulator firmy Dell

Jedyny minus serwisu oraz sklepu to taki że jest trudna komunikacja mailowa ponieważ na odpowiedź czekałem dwa dni i dopiero jak skontaktowałem się telefonicznie i uzyskałem potrzebne informacje oraz powiedziałem że pisałem do nich maile w sprawie wady laptopa to po tym telefonie otrzymałem odpowiedzi na maila.

Pozdrawiam
    Dell Precision 7710 - Wyłączanie się laptopa po odłączeniu zasilacza i problemy z baterią Dell Precision 7710 - Wyłączanie się laptopa po odłączeniu zasilacza i problemy z baterią
    Załączniki:
    • Dell Precision 7710 - Wyłączanie się laptopa po odłączeniu zasilacza i problemy z baterią IMG_20221103_170241.jpg (2.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dell Precision 7710 - Wyłączanie się laptopa po odłączeniu zasilacza i problemy z baterią IMG_20221114_131723_edit_58236989760383.jpg (1.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Dell Precision 7710, który wyłącza się po odłączeniu od zasilania, mimo że bateria jest naładowana. Po przeprowadzeniu diagnostyki ePSA/PSA, laptop uruchamia się tylko przy podłączonej ładowarce. Użytkownik zauważył, że problem występuje niezależnie od poziomu naładowania baterii. Po reklamacji laptopa, serwis wymienił wadliwy akumulator firmy Mitsu na nowy akumulator Dell, co rozwiązało problem. Użytkownik podkreślił trudności w komunikacji z serwisem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA