logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Stacja parowa Philips GC9540 - nie działa pompka wody

Tomasz365 07 Lut 2021 22:32 1896 3
REKLAMA
  • #1 19240972
    Tomasz365
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Witam,
    Żelazko załącza się, elektrozawór pyka, bojler nagrzewa się ale nie działa pompka wody. Pompka jest załączana przez tyrystor BT168G. Na bramce tyrystora pojawia się napięcie 0,4V i tyrystor zaczyna przewodzić ale jakby nie całkowicie. Na Anodzie napięcie z 230v spada do 120V (a powinno spadać do kliku voltów) a to za mało aby uruchomić pompkę na 230V. Wymieniłem tyrystor i tranzystory na bramce ale bez pozytywnego rezultatu. sprawdziłem wszystkie elementy przy sterowaniu tyrystora. Tranzystor na bramce tyrystora zasilany jest z 5V ale napięcie po rezystorze 10k spada do 0,4v. Zaczynam podejrzewać uszkodzony wsad w procku ale on jednak wystawia napięcie do sterowania pompką.
    Wymieniłem spuchnięte elektrolity i wypalone kondensatorki foliowe 100n i 470n
    Może ktoś miał już taki przypadek bo mi się skończyły pomysły- oprócz jednego - wymiana płytki.
  • REKLAMA
  • #2 19241244
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1823
    A czy sprawdziles sama pompke
  • REKLAMA
  • #3 19241477
    Tomasz365
    Poziom 13  
    Tak oczywiście sama pompka podłączona do prądu działa prawidłowo.
    Nie wiem czy procesor steruje tyrystorem jako włącz / wyłącz ( stałe naięcie na bramce 0,7V / OV ) czy są tam jakieś impulsy. Może procek wystawia złe sterowanie do tyrystora.
  • #4 19269040
    Tomasz365
    Poziom 13  
    Okazało się, że pompka nie jest zwykłą pompką jak w ekspresach do kawy tylko jest w niej ( w samej cewce ) podłączona szeregowo dioda prostownicza i kierunek podłączenia jej ma znaczenie. Fakt, że załącza ją tyrystor nie dawał mi spokoju (przy triaku nie było by problemu) - nie mogłem znaleźć układu prostownika aby tyrystor działał poprawnie. Dopiero jak zobaczyłem w instrukcji serwisowej znak diody na schemacie wszystko się wyjaśniło. Na pompce też jest wytłoczony znak diody. Po poprawnym podłączeniu pompki wszystko działa poprawnie.
    Zamykam temat.
REKLAMA