logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie silnikiem unipolarnym 6-przewodowym 2A za pomocą 90s2313 i L298

mienki 19 Paź 2005 16:41 11874 14
  • #1 1911226
    mienki
    Poziom 10  
    Mam pytanie czy da sie to przerobic :

pic->90s2313
    /pewnie bez problemu bo prady wyjsciowe z portow sa podobne/

silnik bipolarny->unipolarny

chodzi mi w skrocie o to czy za pomoca 90s2313 i L298 moge sterowac silnikiem unipolarnym/6przewodow,2A/ bez uzycia jakiegos L297 ?

prosze o ew. schemat

WIELKIE DZIEKI!!! :D

• #2 1911921
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Nie powinno być problemu 298 to końcówka mocy do silnika i jeśli ją wysterujesz ją w odpowiedniej sekwencji to silnik się ruszy.
  • #3 1913196
    mienki
    Poziom 10  
    kurcze..... jestem raczej poczatkujacy wiec.......
    jak by ktos mial niepochamowana ochote poskladac to w calosc i rzucic jaki schemacik :)......... nie mam nic przeciwko :)
    z gory dzieki.
  • #4 1913720
    artur
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    mam w planach przygotować w najbliższym czasie taki sterowniczek tyle ze na ATMega8 (jeszcze plus ster. przez RS485. i interfejs do enkodera)
    przy L298 trzeba zwrocic uwage na max prad, wymaga kontroli (ktora jest realizowana przez L297) chyba ze akurat w danej aplikacji prad nie przekroczy max wartosci

niestety robie jeszcze rozeznanie w ukladach i nie mam nic gotowego
    poza tym ja potrzebujesz 1 zwykly sterownik to lepiej kupic gotowy, wyjdzie taniej i prosciej
  • #5 1913838
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    w temacie pic>at 90s231 to faktycznie jak znajdziesz kogoś kto przekonwertuje program to możliwe , ale nie ma sensu , na at są gotowe sterowniki
    silnik unipolarny może prcować jako bipolarny , wykorzystujesz tylko po jednej połówce uzwojenia danej sekcji
    l298 to typowy układ do pracy z silnikami bipolarnymi , oczywiście można go zaodaptować do pracy z silnikiem unipolarnym , ale taniej wyjdzie sterownik z tranzystorami mosfet
    podaj jaki prąd pobiera silnik , bo przy małych wartościach może wystarczy układ z serii ULN 28...
    proponuje strone www.cnc.info.pl/portal.php znadziesz tam odpowiednie informacje i sterowniki
  • #6 1913864
    mienki
    Poziom 10  
    silnik pobiera prad 2A

mam juz kupione 2xL298 wiec chyba chcialbym przy nich pozostac
    a jesli chodzi o pic->90s2313 to nie chodzi mi tu o program tylko o poziom napiec/czy prad/ wyjsciowy z pic i avr'a ale zdaje sie ze sa te same wiec avr tez powinien dac rade wysterowac l298.

ale....
    jesli da sie zrobic cos taniego i prostego na prad 2A/minimum elementow/ np na tranzystorach to prosze o schemacik jak ktos ma.
    pozdrawiam.
    mm
  • #7 1915075
    bogdan_p
    Poziom 39  
    jaki przewidujesz sposób sterowania tzn. tylko regulacja prędkości czy jeszcze zmiana kierunku i jakie bedzie zastosowanie tego układu , naprawdę wiele sterowników i to prostych znajdziesz szukając urzadzeń cnc
  • #8 1916315
    mienki
    Poziom 10  
    zmiana predkosci i kierunku.
    /nie chcialbym szukac niczego innego tylko z tego wzgledu ze juz mam L298, a schematy ktore gdzies kiedys widzialem maja jeszcze uklad L297! a ja juz nie chce w to inwestowac :) wiec pytam tylko czy ten schemacik u gory "po przerobce" moglby obsluzys silnik 6-przewodow/2A/ z pomoca 90s2313. ???

milego dnia .
    mm
  • #9 1917022
    bogdan_p
    Poziom 39  
    krótka odpowiedź tak
    masz dwie możliwości albo zaprojektować układ pod silnik unipolarny , albo wykorzystać typowe zastosowanie L298 czyli obsługę silników bipolarnych ( z posiadanego silnika wykorzystać po jednym uzwojeniu z sekcji )
    tak jak masz w poczatkowych postach l297 ma za zadanie odpowiednie wysterowanie l298 i kontrolę prądu silnika , powinieneś również przy projektowaniu uwzględnić ten fakt
    z tego co napisałeś to typowe sterowanie cnc ( step, dir ) , w sieci znajdziesz napewno odpowiedni dla siebie ...... wystarczy poszukać
  • #10 1918443
    mienki
    Poziom 10  
    znalazlem chyba to czego szukalem :)

[img]http://renato.bonosoft.it/Mel/Driver%20motori/l298n.gif

moj silnik ma 6 przewodow

cewka1 cewka2
    _______ ________
    | | | | | |

wiec ja musz "olac" przewody srodkowe obu cewek i pozostale podlaczyc do
    ABCD ???
    czy opis na dole obrazka D1-d8 3A 400V oznacza ze silnik bedzie mogl rowniez pobrac 3A???
    czy w przypadku takiego polaczenia (gdy "oleje" srodkowe przewody) strace ilsc krokow/obrot ???

[/img]

Dodano po 2 [godziny] 32 [minuty]:

sorry ale cos obrazek sie nie wyswietlil.
    /czy w tym zestawieniu musze sie jakos specjalnie przejmowac pradem???, cze poprostu podaje odpowiednia sekwencje na ABCD i sie niczym nie martwie/?

teraz powinno byc ok :)

Dodano po 50 [sekundy]:

sorry :)
  • #11 1919538
    bogdan_p
    Poziom 39  
    prąd jest ważną sprawą :
    - wartość graniczna dla końcówki mocy l298
    - maksymalny prąd uzwojeń silnika
    znaczne przekroczenie to smierć l298 , jeżeli chodzi o silnik to krótkie przekroczenia wytrzyma na dłuższą metę to samo co z l298
    typowy sposób sterownia silników krokowych dla osiągnięcia max prędkości i mometu to praca z pwm lub czoperowa z kontrolą prądu dlatego l297+ l298 to typowa para realizująca takie rozwiązanie
    skoro zainwesowałeś już w l298 to po co te wszystkie kombinacje nie prościej dokupić l297 i po sprawie
    odnośnie tego co znalazłeś to prąd możesz ogarniczyć zmieniając wartość r przy zasilaniu lub pary r9,r22 i r10,r23
    zwróć uwagę że układ zasilany jest U = 36 V bez ograniczenia prądu masz na dzień dobry po l298 ( praca bez ograniczenia )
    pomijając wszystkie inne szczegóły związane z dokładnym obliczeniem prądu , policz sobie z prawa ohma jaki popłynie prąd uwzględniając rezystory ograniczające , rezystacje uzwojenia i spadek na złączu tranzystora !
  • #12 1930897
    mienki
    Poziom 10  
    mam jeszcze jedno pytanie . czy wykorzystujac 4 przewody silnika unipolarnego/6-o przewodowego/ do pracy bipolarnej strace ilosc krokow na obrot?
    czy w sterowaniu silnika unipol. jako bipolar. sa jeszcze jakies roznice
    poza sekwencjami oraz moca-momentem obr?
    ____ ____
    | | | |
    A B C D

jaka jest sekwencja pelnokrokowa?

czy daloby sie uzyc L298 do sterowania unipolarnego silnika 5-o przewodowego?

Dodano po 2 [minuty]:

znowu mi rysunek nie wyszedl :)

[/tex]
    ---- ----
    | | | |
    A B C D

[tex:1d6d53accc][/tex:1d6d53accc]
  • #13 1932738
    bogdan_p
    Poziom 39  
    napewno wystapią różnice w parametrach silnika ale na ten temat powinni wypowiedzieć się fachowcy
    napisz jakie będzie zastosowanie tego silnika może nie ma to większego znaczenia prędkość do pewnych granic da się zwiększyć .
    nadal widzę kombinujesz z tym l298 zobacz dokumentacje : http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/STMicroelectronics/1773.pdf
    specyfika każdego układu sterowania silnika bipolarnego polega na zmianie polaryzacji napięcia zasilania cewek silnika , w unipolarnym podajesz w odpowiedniej kolejności napięcie na każdą z cewek , oczywiście można zrobić sterownik z l298 do silnika unipolarnego , ale do sterowania musisz użyć uC , program nie byłby taki prosty bo nie była by to prosta sekwencja 0001, 0010 ....... tylko musisz odpowiednio sterować sygnałami EnA, EnB, In1, In2, In3, In4 np : 1 krok wyłączyć oba kanały , ustawić In1, włączyć tylko EnA , wyłączyć EnA ..............
    teraz nie wiem czy bardziej zależy Ci na wykorzystaniu l298 , czy tego silnika unipolarnego ?
    zobacz to : http://www.hobby-elec.org/e_step2.htm#1
    wystarczy zmienić tranzystory , może będzie Ci to odpowiadać !
  • #14 1933042
    mienki
    Poziom 10  
    nie nie ... nie bede kombinowal juz z innymi ukladami bo mam juz L298 :) poczytalem troche pogrzebalem w sieci... no i zastosuje chyba ten uklad na samej gorze tego postu.
    moim zdaniem zastosowanie ukladu L297 jest tylko po to aby "uproscic" sterowanie silnikiem, "uproscic" bo dla mnie osobiscie latwiej jest to sterowac z mikroprocesora(samemu wysylac odpowiednie sekwencje)..ale to tylko moje zdanie... :)

silnik ma byc wykorzystany w "ploterze" .....chyba juz sobie poradze....mysle.. jak cos to bede krzyczal o pomoc...
    dzieki.

a teraz z innej beczki (powinno to byc chyba, a raczej napewno na innym forum ale sprobujmy :) )
    czy ktos robul cos w rodzaju webserwera? /znacie moze jakis procek wykorzystywany w routerach-chodzi mi o cos co mozna zaprogramowac, a potem przez karte sieciow->skretke zalogowac sie na tym przerz www?/
    inspiracja byl router asmaxa . fajna sprawa loguje sie na to cos sobie ustawiam...a jeszcze pomyslec ze moznaby pod niego podpiac jakiegos np. avr'a hmmm.... :)

Dodano po 3 [minuty]:

no i oczywiscie widoczne by to bylo w sieci.... np.termometr .. a temperatura wyswietlana na jakiejs stroce www... :) ?

robilem cos podobnego na prace dyplomowaale uzywalem jako "serwera" zwyklego PC :(
  • #15 1933167
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Twój wybór , ja nadal polecam parę l297+ l298 jeżeli ma to być ploter to i tak wymagane są sygnały step , dir ,( enable nie koniecznie ) ta para zapewnia je i masz kontrole prądu
    jeżeli chcesz sobie posiedzieć nad program nie ma sprawy nie zapomnij w nim o kontroli prądu i kolejny raz polecam www.cnc.info.pl/portal.php
    wejdź na forum i zobacz tematy dotyczące sterowników i na koniec zapewne będziesz korzystał z typowych programów CNC , czy znowu bedziesz pisał całość od nowa !
    Po co utrudniać sobie życie nie prościej skorzystać z gotowych , sprawdzonych rozwiązań !

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości sterowania silnikiem unipolarnym 6-przewodowym o prądzie 2A za pomocą mikrokontrolera 90s2313 i układu L298 bez użycia dedykowanego sterownika L297. Potwierdzono, że L298 może być użyty do sterowania takim silnikiem, jednak wymaga to odpowiedniego programowego sterowania sekwencją sygnałów oraz uwzględnienia ograniczeń prądowych, które zwykle realizuje L297. Silnik unipolarny można sterować jako bipolarny, wykorzystując tylko jedną połówkę uzwojenia każdej cewki, co może wpłynąć na moment obrotowy i liczbę kroków na obrót. Zaleca się kontrolę prądu, gdyż przekroczenie maksymalnego prądu L298 grozi uszkodzeniem układu. Prosty schemat sterowania można oprzeć na podaniu odpowiednich sygnałów na wejścia L298 (In1-In4, EnA, EnB), ignorując przewody środkowe cewek silnika. Wskazano, że dla zastosowań takich jak ploter, typowe sterowniki CNC wykorzystują parę L297+L298 dla łatwiejszej kontroli prądu i sygnałów krok/kierunek. Jednak autor dyskusji preferuje samodzielne sterowanie L298 z 90s2313, rezygnując z L297. Poruszono także kwestie ograniczania prądu przez rezystory i zastosowania PWM lub sterowania chopperem. Wskazano przydatne źródła informacji i schematy na stronach CNC. Dodatkowo pojawiła się krótka wzmianka o zainteresowaniu implementacją prostego webserwera na mikrokontrolerze z interfejsem sieciowym, inspirowanego routerami Asmax.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA