potrzebował bym sterownik silnika krokowego bipolarnego, taki żeby miał zmiane prędkości i kierunku obrotu. dobrze jak by nie był zbyt skomplikowany i nie sterowany przez LPT. oraz mam pytanie co to są te mostki H?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamnbt_gno napisał:....potrzebował bym sterownik silnika krokowego bipolarnego, taki żeby miał zmiane prędkości i kierunku obrotu dobrze jak by nie był zbyt skomplikowany i nie sterowany przez LPT....
nbt_gno napisał:Jest to taki układ tranzystorów (najczęściej cztery) który umożliwia zmianę polaryzacji napięcia na wyjściu mostka a tym samym zmianę kierunku obrotów . W załączniku jest schemat sterownika do krokowca . Tranzystory Q1<>Q2<>Q3<>Q4 to właśnie mostek H .....oraz mam pytanie co to są te mostki H?
Cytat:Jest to taki układ tranzystorów (najczęściej cztery) który umożliwia zmianę polaryzacji napięcia na wyjściu mostka a tym samym zmianę kierunku obrotów . W załączniku jest schemat sterownika do krokowca . Tranzystory Q1<>Q2<>Q3<>Q4 to właśnie mostek H .
bogdan_p napisał:Problem tylko w tym że ten układzik ma dopuszczalne obciążenie 600mA na fazę i do jednego ampera sporo brakuje . A gdzie jeszcze jakiś margines bezpieczeństwa ? Umieszczenie go na radiatorze też nie jest takie proste . W przypadku L298 przykręcasz blachę do radiatora i po kłopocie .....jeżeli prąd nie przekroczy zbytnio 1 A to polecam to http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/elenota/STMicroelectronics/1330.pdf
z dobrym radiatorem...
nbt_gno napisał:Te które wpadną Ci w ręce . Tutaj naprawdę nie ma filozofii ani żadnych wygórowanych wymagań . Ale zamiast bawić się tranzystorami zastosuj scalony mostek np. L298 . Jest to naprawdę prostsze rozwiązanie . Kosztuje coś około 11 PLn , a tranzystory luzem też pewnie taniej nie wyjdą . W tym schemacie co wstawiłem można bez problemu zamienić tranzystory na układ scalony ....góra 1 amper to jakie tranzystory w przystępnej cenie polecasz?? ...