logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik silnika krokowego bipolarnego z regulacją prędkości i kierunku

nbt_gno 23 Cze 2006 10:04 3343 13
REKLAMA
  • #1 2755718
    nbt_gno
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    potrzebował bym sterownik silnika krokowego bipolarnego, taki żeby miał zmiane prędkości i kierunku obrotu. dobrze jak by nie był zbyt skomplikowany i nie sterowany przez LPT. oraz mam pytanie co to są te mostki H?
  • REKLAMA
  • #2 2755911
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    nbt_gno napisał:
    ....potrzebował bym sterownik silnika krokowego bipolarnego, taki żeby miał zmiane prędkości i kierunku obrotu dobrze jak by nie był zbyt skomplikowany i nie sterowany przez LPT....

Rozwiązaniem najlepszym jest zastosowanie specjalizowanych sterowników . Są to dwa układy <> L297 i L298 . Te dwa układy zapewniają optymalne warunki sterowania silnikiem krokowym . Układ jest prosty , wymaga tylko kilku elementów zewnętrznych . A sterować możesz z czego tylko zechcesz .
    nbt_gno napisał:
    ....oraz mam pytanie co to są te mostki H?
    Jest to taki układ tranzystorów (najczęściej cztery) który umożliwia zmianę polaryzacji napięcia na wyjściu mostka a tym samym zmianę kierunku obrotów . W załączniku jest schemat sterownika do krokowca . Tranzystory Q1<>Q2<>Q3<>Q4 to właśnie mostek H .
    Załączniki:
    • Sterownik silnika krokowego bipolarnego z regulacją prędkości i kierunku stepper.gif (16.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2756382
    vcd_a
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    @Tomasz.W
    Mógłbyś mi powiedzieć coś więcej o tych układach L297 i L298, może jakiś schemacik jak to jest użyte, byłby bardzo wdzięczny, ja narazie robiłem sterownik silnika krokowego ale na tranzystowach TIP i z zastosowaniem LPT, pozdrawiam Krzysiek
  • REKLAMA
  • #5 2756598
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ten sterownik na układach L29x też można sterować z LPT nie ma to większego znaczenia . Ściągnij sobie noty katalogowe tych układów i tam jest wszystko "namalowane" . Inaczej tego podłączyć się nie da . L298 może zasilać silnik napięciem max 48V przy prądzie 4A . Jak miał byś problem z rozgryzieniem podłączenia to daj znać .
  • #6 2757118
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    dla silników bipolarnych tu kilka sterowników http://pminmo.com/
    http://www.ottop.republika.pl/sterownik8435.shtml
    oraz forum http://www.cnc.info.pl/portal.php
    są to typowe sterowniki CNC wystarczy podać sygnał z regulowanego generatora ( np 555 ) na wejście step regulacja prędkości i wybrać kierunek wejściem dir
    innym sposobem to końcówka mocy ( podwójny mostek H ) np L298 i mikrokrocesor sterujący odp. wejściami
  • #7 2758529
    nbt_gno
    Poziom 11  
    Cytat:
    Jest to taki układ tranzystorów (najczęściej cztery) który umożliwia zmianę polaryzacji napięcia na wyjściu mostka a tym samym zmianę kierunku obrotów . W załączniku jest schemat sterownika do krokowca . Tranzystory Q1<>Q2<>Q3<>Q4 to właśnie mostek H .

a są jakieś zamienniki dla tych tranzystorów??
  • #8 2758689
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    nbt_gno napisał:
    ....a są jakieś zamienniki dla tych tranzystorów??....
    Bez problemów można użyć innych mosfetów z kanałami p i n .
  • #9 2758923
    nbt_gno
    Poziom 11  
    a dokładniej jak powiem że mój silniczek weżmie góra 1 amper to jakie tranzystory w przystępnej cenie polecasz??
  • #10 2759105
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    nbt_gno do sterowania silnikiem bipolarnym potrzebne sa 2 mostki H co daje 8 tranzystorów mocy i w zaleleżności od rozwiazania co najmieniej kolejne 4 do sterowowania , dlatego polecam bardziej specjalizowane układy do sterowania a przynajmniej końcówkę mocy , poszukaj na Allegro ceny takich układów są w miare przystepne
    jeżeli prąd nie przekroczy zbytnio 1 A to polecam to http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/elenota/STMicroelectronics/1330.pdf
    z dobrym radiatorem
    przykład 1 mostka H na mosfetach http://www.armory.com/~rstevew/Public/Motors/H-Bridges/Blanchard/h-bridge.htm
    na bipolarnych http://www.bobblick.com/techref/projects/hbridge/hbridge.html
    można zastosować mosfety serii BUZ , IRFZ
  • #11 2759247
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    bogdan_p napisał:
    ....jeżeli prąd nie przekroczy zbytnio 1 A to polecam to http://alfa.iele.polsl.gliwice.pl/elenota/STMicroelectronics/1330.pdf
    z dobrym radiatorem...
    Problem tylko w tym że ten układzik ma dopuszczalne obciążenie 600mA na fazę i do jednego ampera sporo brakuje . A gdzie jeszcze jakiś margines bezpieczeństwa ? Umieszczenie go na radiatorze też nie jest takie proste . W przypadku L298 przykręcasz blachę do radiatora i po kłopocie .

nbt_gno napisał:
    ...góra 1 amper to jakie tranzystory w przystępnej cenie polecasz?? ...
    Te które wpadną Ci w ręce . Tutaj naprawdę nie ma filozofii ani żadnych wygórowanych wymagań . Ale zamiast bawić się tranzystorami zastosuj scalony mostek np. L298 . Jest to naprawdę prostsze rozwiązanie . Kosztuje coś około 11 PLn , a tranzystory luzem też pewnie taniej nie wyjdą . W tym schemacie co wstawiłem można bez problemu zamienić tranzystory na układ scalony .
  • #12 2759357
    nbt_gno
    Poziom 11  
    ale ten jeden układ l298 nie zastąpi wszystkich tranzystorów, jakbyś mógł to rozrysuj mi jak mam wpiąć ten układ i ile ich ewentualnie kupić
  • #13 2759532
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Jak to nie zastąpi ? A zajrzałeś chociaż do noty katalogowej tego układu ? Na schemacie masz dwa mostki po cztery tranzystory plus po jednym tranzystorze sterującym na mostek . W L298 masz dokładnie to samo a nawet troszkę więcej . Jutro będę miał chwilkę to Ci to narysuję .
  • #14 2759722
    nbt_gno
    Poziom 11  
    będe wdzięczny, patrzyłem w noty katalogowe, ale patrzyłem też na inne schematy i tam są wykożystane po dwa takie układy więc nie byłem pewien

Podsumowanie tematu

✨ Do sterowania silnikiem krokowym bipolarnym z regulacją prędkości i kierunku obrotu polecane są specjalizowane układy scalone L297 i L298, które tworzą mostki H umożliwiające zmianę polaryzacji napięcia i kierunku obrotów. Mostek H to układ tranzystorów (zwykle cztery), który pozwala na odwrócenie kierunku prądu w uzwojeniach silnika. Układy te są proste w użyciu, wymagają niewielu elementów zewnętrznych i mogą być sterowane z różnych źródeł sygnału, niekoniecznie przez port LPT. L298 może zasilać silnik napięciem do 48 V i prądem do 4 A, co czyni go odpowiednim dla silników o prądzie do około 1 A z odpowiednim radiatorem. Alternatywnie można stosować mostki H z tranzystorów MOSFET (np. serii BUZ, IRFZ) lub bipolarne, jednak układy scalone są prostsze i bardziej niezawodne. W przypadku mniejszych prądów dostępne są też inne układy, ale często mają niższe dopuszczalne obciążenie. Sterowniki CNC i gotowe schematy dostępne są na forach i stronach internetowych, a do regulacji prędkości można użyć generatora impulsów (np. układ 555) podłączonego do wejścia step, a kierunek ustawiać sygnałem dir. W dyskusji podkreślono, że L298 zastępuje zestaw tranzystorów w mostku H i jest wygodnym rozwiązaniem, a schematy i noty katalogowe tych układów zawierają szczegółowe informacje o podłączeniu i zastosowaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA