logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć L298 do kontrolera, aby sterować silnikami za pomocą PWM?

hexx 06 Mar 2006 21:39 2781 9
  • #1 2383479
    hexx
    Poziom 11  
    Witam,
    chcę sterować sliniczki PWMami z procka poprzez L298, w karcie katalogowej wyczytałem że na wyjścia input L298 trzeba podawać raz niskie raz wysokie, rozumiem że jak silnik ma się kręcić do przodu to na jedno daję przebieg z PWMa a na drugie masę, żeby silnik się kręcił odwrotnie to powinienem dać sygnały odwrotnie.
    Jak to zrobić przy minimalnych środkach?
    Dołączam schemat.

Z góry dzięki :)
    Załączniki:
    • Jak podłączyć L298 do kontrolera, aby sterować silnikami za pomocą PWM? sch1.png (14.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2386167
    hexx
    Poziom 11  
    przeczytałem jeszcze raz i doszedłem do wniosku że na jedno musi isć przebieg z PWMa a na drugie masa, żeby jechać do tyłu to odwrotnie,
    jak zrobić po bożemu taką zamianę połączeń ?
  • Pomocny post
    #4 2386483
    zerpo
    Poziom 22  
    Ocena: 134
    hexx napisał:
    przeczytałem jeszcze raz i doszedłem do wniosku że na jedno musi isć przebieg z PWMa a na drugie masa, żeby jechać do tyłu to odwrotnie,
    jak zrobić po bożemu taką zamianę połączeń ?

Można ciut inaczej. PWMa podać na wejście ENABLE i jeszcze dwa sygnaly sterujące kierunkami podać na INPUT 1/2. Moża jeszcze zredukować o jeden liczbę sygnałów, podając jeden, ten sam sygnał na INPUT 1/2 ale na jedno z tych wejść przez NEGACJĘ. Chcąc zatrzymać silnik wtedy dajemy na ENABLE (PWM) wypelnienie 0%.
  • #5 2386592
    hexx
    Poziom 11  
    zerpo napisał:

Można ciut inaczej. PWMa podać na wejście ENABLE i jeszcze dwa sygnaly sterujące kierunkami podać na INPUT 1/2. Moża jeszcze zredukować o jeden liczbę sygnałów, podając jeden, ten sam sygnał na INPUT 1/2 ale na jedno z tych wejść przez NEGACJĘ. Chcąc zatrzymać silnik wtedy dajemy na ENABLE (PWM) wypelnienie 0%.

TO JEST TO :!: :!:
    Dzięki wielkie :!: :)
    Mógłbym jeszcze wiedzieć jaki jest prosty scalaczek który ma 2 bramki NOT :?:
  • #6 2386901
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Z tymi NOT to bym się tak nie rozpędzał, bo tracisz wtedy mozliwość hamowania silnikami...
    O ile te 2 piny nie są Tobie niezbędne do czegoś strasznie ważnego, to lepiej je podłącz do l298 =)

O ile mi wiadomo nie ma scalaka z dwoma bramkami NOT. Bierzesz wszystko albo nic =)
  • #7 2387419
    hexx
    Poziom 11  
    okay, na razie to procek nie musi robić nic innego poza sterowaniem silnikiem i gadaniem z kompem
    więc 2 piny się znajdą.
    Przerobiłem schemat, czy teraz już wszystko jest jak powinno? :)
    Załączniki:
    • Jak podłączyć L298 do kontrolera, aby sterować silnikami za pomocą PWM? sch2.png (14.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2387866
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Na schemacie jest w miare okej, ale należy podłączyć AVCC i AGND, oto cytat z pdfki do Megi48:

"AVcc is the supply voltage pin for the A/D Converter, PC3:0, and ADC7:6. It should be externally connected to Vcc, even if the ADC is not used. If the ADC is used, it should be connected to Vcc through a low-pass filter."

Ostatnio słyszałem na elektrodzie trend zostawiania AVCC i AGND wiszących - nie polecam - w notach jest mało wyraźnie, ale napisane żeby tego nie robić.

Poza tym jak się dokładnie przyjżeć, wydaje się że niektóre piny są niepołączone, pomimo dociągnięcia do nich ścieżek, sprawdź w Erc Eagla czy nie ma błędów.

Do złącza programatora nie jest podprowadzone VCC, to nie błąd, ale jak masz programator zasilany z układu to problem. (Domyślam się że o tym wiesz, ale wole napisać ;) )
  • #9 2388211
    markcomp77
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam!

jak rozumiem... zadaniem przedstawionego układu (sch2.png) jest sterowanie:

albo
    1 dwoma silnikami

albo
    2. jednym silnikiem krokowym

jedno i drugie jest teoretycznie możliwe... trzeba tylko zmienić program ;)

jednak podczas sterowania silnikiem (lub silnikami) wymuszamy przekazanie energii do cewek silnika (silników) stosując modulację PWM...
    jednak częściej stosuje się drobną modyfikację PWM - zwaną Czoperowaniem...

otóż wszystko działa jak powyżej - ale dodatkowo SEN_A i SEN_B zawierane są do masy przez rezystory do pomiaru prądu...

sygnał z SENS (SEN_A i SEN_B niezależnie) jest brany na komparator i porównywany z zadaną wartością - która określa prąd jaki chcemy osiągnąć w cewce silnika.... (patrz również nota L297 - tam jest dokładny opis działania czopera)

jeśli czoperujemy - wtedy można zastosować wysokie napięcie zasilania stopnia mocy - poprawić szybkość magnetyzacji... czyli poprawić maksymalną prędkość silnika
    mamy również lepszą kontrolę nad wartością prądu...

układ bez tego sprzężenia nie bardzo pasuje do sterowania obciążeniem indukcyjnym :(
  • #10 2388513
    hexx
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedzi :D
    Układ ma sterować 2 silnikami od wkrętarek akumulatorowych.
    Chopperowanie na razie sobie chyba odpuszczę bo to nie musi być na razie ferrari. Niech to w ogóle zadziała. Pomiar prądu na razie nie będzie potrzebny. Prędzej bym się bał że się stanie coś z silnikiem (powinien mieć 3,6V) zasilanym z 12V (ale PWM obniży napięcie skuteczne).

W nocie katalogowej L298 na schemacie podłączenia silnika są jakieś diody. Jaki typ może być? (prąd silnika przy pełnym zatrzymaniu to ca. 1,5A)

Nóżki AVCC i AGND - rzeczywiście, podepnę je.
    A zasilanie w złączu programatora raczej nie będzie potrzebne
    bo stosuję układ (układ - kilka drutów) ze stronki http://www.toxygen.net/avr/
    Na S2313 działało nieźle, mam nadzieję że na atmedze też.

Jeszcze raz wielkię dzięki wszystkim:D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia układu L298 do mikrokontrolera w celu sterowania silnikami za pomocą sygnałów PWM. Podstawowa zasada sterowania polega na podaniu sygnału PWM na jedno z wejść L298, a na drugie masy, co umożliwia zmianę kierunku obrotów silnika przez odwrócenie tych sygnałów. Alternatywnie, zaleca się podawanie sygnału PWM na wejście ENABLE, a kierunek sterować dwoma sygnałami na INPUT1 i INPUT2. Propozycja użycia bramek NOT do negacji sygnału na jednym z wejść została odrzucona ze względu na utratę możliwości hamowania silnika. Wskazano również na konieczność poprawnego podłączenia pinów AVCC i AGND mikrokontrolera (np. Atmega48) do zasilania, nawet jeśli ADC nie jest używany. W dyskusji poruszono także temat czoperowania prądu silnika (modulacji PWM z pomiarem prądu przez rezystory SEN_A i SEN_B), jednak autor zdecydował się na prostsze rozwiązanie bez czoperowania. Wskazano na konieczność stosowania diod zabezpieczających przy podłączeniu silników, o prądzie do około 1,5A. Podano link do noty katalogowej L298 oraz do schematu sterowania mikrokontrolerem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA