Witam czy grunt kwarcowy Atlas Ultragrunt , klej Atlas geoflex ultra dadzą radę na utrzymanie się gresu w kuchni na płycie osb 3 22mm ?
Płyta będzie przykręcania do desek drewnianych na podłodze .
Ryzykowny pomysł z zastosowaniem OSB, na podłodze będzie pracować od: deptania, temperatury wilgoci, na kleju cementowym typu atlas geoflex jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że terakota będzie odchodzić od kleju. Elastyczność klejów cementowych nie jest na tyle tolerancyjna do pracy z drewnianym podłożem. Z własnego doświadczenia zastosowałbym płytę cementowo-wiórową zamiast OSB. Pozdrawiam.
A jak plytki sie trzymaja na takiej plycie i jakie rzeczy trzeba zastosowac do przyklejenia ?
Lepiej niż na OSB przy uzyciu kleju cemnetowego. Płyta jest twarda jak eternit, ale nieco mniej krucha, Kręcenie jej wkrętami do desek musi być poprzedzone wiertłem. Zasada klejenia jak do cementowej/betonowej posadzki.
Kładł juz Pan plytki na takiej plycie i czy dawal Pan grunt ?
Jeżeli tak to czy plytki mocno trzymaja sie plyty i czy bedzie to mialo zastosowanie w kuchni.
Nie układam płytek, ale sam mam na poddaszu położoną terakotę na osb, po 8 latach użytkowania połowa jest głucha a niektóre popękały. Zastosowałem siatkę elewacyjną na całą powierzchnię osb i naciągnąłem ją klejem Ceresit cm17(w opisie zastosowania dopuszcza się klejenie na osb), na który to została też przyklejona terakota za pomocą grzebienia 5mm. Gdybym teraz miał to robić od nowa zastosował bym płytę cementowo-wiórową.
Samo przyklejenie gresu to nie problem. Jednak jego użytkowanie to inna sprawa. Najważniejsza jest stabilność podłoża, jak będzie sztywno to na zwykły klej i fugę przejdzie. Jak nie to elastyczne kleje i fugi istnieją. A jak nie to można kleić na kleje montażowe i fugować silikonem....
Nie da się tak naprawdę powiedzieć czy to zadziała.
Zastosowałem siatkę elewacyjną na całą powierzchnię osb i naciągnąłem ją klejem Ceresit cm17(w opisie zastosowania dopuszcza się klejenie na osb)...
Siatka na całej powierzchni nic nie da, płyta czy to OSB czy zwykła gipsowa lub inne wynalazki, sama w sobie działa jak siatka elewacyjna, wzmacnia się ewentualnie łączenia.
Mniejsza , czy żelowy czy nie - najważniejsze że jest w klasie S1 . Klasa C2 to za mało na takie podłoża. Jeszcze lepszy byłby kl. S2 , tylko cena już spora.
W dyskusji poruszono kwestię zastosowania gruntów i klejów do gresu na płycie OSB 3 22mm w kuchni. Użytkownicy podkreślają, że kluczowe jest zapewnienie stabilności podłoża, aby uniknąć problemów z odklejaniem się płytek. Zastosowanie elastycznych klejów, takich jak Atlas Geoflex Ultra, oraz gruntów, jak Atlas Ultragrunt, może być skuteczne, ale ryzyko związane z pracą OSB w wyniku obciążeń i zmian wilgotności jest wysokie. Niektórzy sugerują użycie płyt cementowo-wiórowych zamiast OSB dla lepszej trwałości. Wskazano również na znaczenie użycia siatki wzmacniającej oraz odpowiednich klas klejów, takich jak S1 lub S2, dla zapewnienia lepszej przyczepności. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.